JYP-HIFK: 23 vuotta veivät brändinkin mennessään

LIIGA / Artikkeli
HIFK ja JYP ovat suunnanneet katseensa välieriin.
JYP haastaa HIFK:n välierissä, kun joukkueet taistelevat paikasta finaaleissa. Ottelusarjasta on syytä odottaa erittäin vauhdikasta ja melko fyysistäkin peliä.

HIFK ja JYP kohtaavat 23:n vuoden tauon jälkeen pudotuspeleissä. Tuolla aikajanalla molempien organisaatioiden palkintohylly on koristunut muun muassa kahdella mestaruudella.

23 vuotta ovat myös kadottaneet niin sanotun "brändikiekon" HIFK:lta. Eritoten Antti Törmäsen aikakaudella on siirrytty moderniin kiekkoon, jonka kulmapalasia ovat vahva luistelu ja rohkea hyökkäyspelaaminen.

Tätä välieräsarjaa ovat analysoimassa Helsingin luottoratsu Sami Iilomo ja jyväskyläläinen Jere Korkalainen.

Sarjassa SaiPaa vastaan JYP onnistui tekemään vain kolme ylivoimamaalia lukuisista yrityksistä huolimatta. HIFK:ta vastaan vastaavaan tuhlailuun ei ole varaa.

Jere Korkalainen: Pudotuspeleissä ylivoiman tehokkuus on aina suhteessa vastustajan vastaavaan. On totta, että ylivoima oli luokatonta. Tästä huolimatta SaiPaa vastaan se oli riittävän hyvää, sillä lappeenrantalaistenkaan ylivoima ei liiemmin hurraa-huutoja aiheuttanut.

HIFK:ta vastaan tarina on toinen. Vaikka helsinkiläisten ylivoimapelaaminen oli Pelicans-sarjan loppua kohden laskusuhdanteessa, JYPiltä vaaditaan erikoistilannepelaamiseen erittäin kovaa parannusta.

Jyväskyläläisten ylivoimapelaamiseen tuntuu vaikuttavan erityisesti painetila, eli kun maali on "pakko" tehdä. Tämä näkyi SaiPa sarjassa JYPin ollessa tappiolla, mutta erityisesti silloin, kun peli piti tappaa ylivoimamaalilla.

Valonpilkahduksiakin kuitenkin oli. Esimerkiksi katkaisupeli Lappeenrannassa ratkesi nimenomaan ylivoimamaaliin tilanteessa, jossa maali oli pakko tehdä.

Ylivoimatehoissa katseet kääntyvät eritoten Jani Tuppuraisen suuntaan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Pelicans yllätti HIFK:n housut kintuissa. Jatkoonpääsy oli helsinkiläisille suuri helpotus - jopa liian suuri. Täyden latauksen uudelleenlöytäminen on haastavaa.

Sami Iilomo: En usko latauksen puutteen olevan ongelma, varsinkaan kun välissä on ollut vajaa viikko aikaa kasata rivit ja aloittaa keskittyminen tuleviin koitoksiin. 

Kaikkiaan sarja Pelicansia vastaan toimi monelta osin kelpo kenraaliharjoituksena mitalipeleihin. Vaikka viime vuosina pudotuspeleissä kyyti on ollut kylmää ja kyseessä oli HIFK:n ensimmäinen välieräsarjan voitto sitten mestaruuskevään, en usko joukkueen päässeen täyteen lataukseen vielä koko sarjan aikana.

JYPiä vastaan vaarana on mielestäni ennemmin latauksen meneminen yli jossain vaiheessa sarjaa, varsinkin mikäli jyväskyläläiset onnistuvat riistämään kotiedun HIFK:lta. Siitä pitää huolen hurrikaanipaitojen fyysisesti vahva ja sanavalmis joukko. 

Ketju Janne Kolehmainen - Miika Lahti - Tuomas Pihlman on JYPin paras ase HIFK:n vauhtikiekkoa vastaan.

Korkalainen: Totta. Tämä ketju tullaan todennäköisesti laittamaan kaitsemaan Teemu Ramstedtin johtamaa ketjua.

Lahden kolmikko pitää huolen siitä, että ylimääräistä tilaa näppärään hyökkäyspelaamiseen ei aukene. Ketjun kaikki kolme lenkkiä ovat myös taitavia suojaamaan kiekkoa ja tätä kautta luomaan hyökkäyspään pyörityksiä.

Nuo pyöritykset muuttaisivat ottelun rytmiä ja tuhlaisivat HIFK:n ykkösnyrkin energiavaroja puolustuspelaamiseen.

Iloista kiekkoa karskia tylyyttä unohtamatta. Sitä on HIFK keväällä 2016.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

HIFK nojaa voimakkaasti taitavaan hyökkäyspeliinsä, johon kuuluvat myös hyökkäyksiä tukevat puolustajat. Tämä avaa JYPille erinomaisia vastahyökkäyspaikkoja, joissa JYP on vahva.

Iilomo: Tilanne on juuri kuten sanoit. JYP on tiivis ja nöyrä joukkue, joka vieläpä malttaa odottaa tilaisuuksiaan rauhallisesti eikä sorru oman pelinsä pakottamiseen. 

Jo Pelicansia vastaan HIFK:n viisikot ylihyökkäsivät ja tarjoilivat vastustajille mahdollisuuksia kiekonmenetyksien jälkeen ylivoimahyökkäysten muodossa. JYP on sekä pelitavallisesti että materiaalin puolesta paranneltu versio lahtelaisista, eli vaikeuksia on luvassa mikäli puolustamiseen ei löydy uutta terää.

Toisaalta uskon HIFK:n sortuneen myös tiettyyn ylimielisyyden ja turhautumisen yhdistelmään ennalta selvästi heikompaa joukkuetta vastaan, joka alun haparoinnin jälkeen pystyikin tukkimaan oman alueensa ja haastamaan tosissaan. Nyt vastassa on JYP, jonka vahvuuksiksi tiedetään vastustajan pelin rikkominen, joten tiiviin puolustamisen merkitys tiedostetaan myös HIFK:n kopissa.

JYPin puolustus ei pääse HIFK:n aktiivisen karvauksen alta pois.

Korkalainen: Pidän tätä yhtenä sarjan kulminaatiopisteenä. JYPillä riitti vaikeuksia myös SaiPan karvauksen murtamisessa.

Marko Virtasen ideologiaan erityisesti vieraskentällä kuuluu mahdollisuus myös paineenpurkamiseen, jos paikkaa fiksuun hyökkäysvuoron rakentamiseen ei aukea.

Onkin mielenkiintoista nähdä jatkuuko sama trendi HIFK:ta vastaan, sillä kiekon vapaaehtoinen luovuttaminen helsinkiläisille voi olla todellista myrkkyä. Jyväskyläläisten onneksi Virtasella riittää taktista näkemystä tehdä viilauksia peliin, jos joku osa-alue ei toimi.

JYP on jatkanut kestomenestyjänä myös Marko Virtasen opissa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Myös JYP laittaa vastustajaa kovalla karvauksella ahtaalle. HIFK:lle tulee vaikeuksia, mutta helsinkiläiset selviävät niistä JYPiä paremmin.

Iilomo: HIFK:n puolustajat ovat asteen virkaveljiään nopeampia sekä jalalla että kiekolla. Toisaalta ajoittain vauhti ajaa järjen ohi, etäisyydet kasvavat ja koko avauspelaamisesta tulee roiskimista. 

Parhaimmillaan jyväskyläläiset pystyvät sekoittamaan koko HIFK:n pelin, mutta JYPin karvaushalukkuutta saattaa hillitä tieto helsinkiläisten kyvystä kääntää peli silmänräpäyksessä syötöllä tai kahdella toiseen kenttäpäätyyn. Myös taklauspelaamisessa hurrikaanipaitojen kannattaa pitää maltti, sillä HIFK:n liikkuva puolustus Yohann Auvitun johdolla pystyy nostamaan peliä myös jalalla, mikäli vastustaja ajaa itsensä ulos tilanteesta. 

Oman alueen avauspelaamisesta paras esimerkki on hieman yllättäenkin Joonas Järvinen. Puolustaja pystyy kookkaalla varrellaan suojaamaan kiekkoa, ottamaan taklaukset vastaan ja siirtämään kiekon yksinkertaisella, peliä edistävällä syötöllä kohti hyökkäysaluetta. 

Kokonaisuutena myös minä näen juuri karvauksen, ja sen balanssin merkittävänä osana sarjan ratkaisua. Tiukassa pudotuspelitaistossa hyökkäysalueen kiekonriistojen ja pelin ulkopuolelle ajautumisen välinen erotus on yksi merkittävimmistä mittareista matkalla menestykseen.

Arvio: Kun sarjaan lähdetään, paineet ovat eittämättä enemmän HIFK:n puolella. JYPin puolelta löytyy enemmän kokemusta puhtaasta pudotuspelisarjojen voittamisesta, joten tältä osin vaakakuppi kallistuu himpun JYPin suuntaan.

Maalivahdit menevät lähtökohtaisesti tasan, mutta laadukkaampi materiaali sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa kääntävät vaakakuppia taas HIFK:lle.

Kotietu tuo HIFK:lle tarvittavan edun, että se voittaa sarjan 4−3.

» Lähetä palautetta toimitukselle