Virtanen ei ylisanoja säästellyt: "Parasta mitä Suomesta löytyy"

LIIGA / Haastattelu
Marko Virtanen luotsaa JYPiä neljättä kauttaan.
Kuva © Jarno Hietanen
Jyväskylään on valettu vahva menestymisen kulttuuri. JYP selvisi jo seitsemännen kerran viimeisen yhdeksän kauden aikana välieriin kaadettuaan SaiPan. Nyt Marko Virtanen tavoittelee ensimmäistä finaalipaikkaansa liigajoukkueen päävalmentajana.

JYPin ja SaiPan välinen puolivälieräsarja ei ollut yhtä suurta juhlaa kuin kahden vuoden takainen puolivälierävääntö, mutta laadukasta pudotuspelikiekkoa se kuitenkin oli.

Tämän myönsi myös JYPin päävalmentaja Marko Virtanen.

− Ne olivat todella tasaisia ja kovia pelejä. Niistä ei pudotuspelikiekko ja kamppailu mene kovemmaksi.

Erityisesti vieraspeleissä JYP oli vakuuttava. SaiPa ei onnistunut nappaamaan Kisapuistossa yhtään voittoa, mikä siivitti JYPin 4−2-sarjavoittoon.

Miksi näin?

"80 prosenttia maaleista tehdään kolmen metrin säteellä maalista"

− Pelillisesti saimme omia vahvuuksia hyvin näkyviin. Tasakentällisin päästimme vain kuusi maalia, mikä kertoo hyvästä puolustuspelistä, Virtanen iloitsi.

− Hyökkäyspuolella teimme JYPin näköisiä maaleja. Hyökkäyspelaamisen rytmi oli hyvällä tasolla.

Myös molempien maalien edustoilla hurrikaaniryhmä oli pääosin varsin vakuuttava. JYPin fyysinen puolustaminen ja röyhkeät ajot maalille olivat myrkkyä SaiPalle.

Maalien edustoilla vahvasti pelaaminen kuuluu joukkueen kuin joukkueen elinehtoihin, jos tähtäimet ovat korkealla.

− Niin se vain nykyään on, että 80 prosenttia maaleista tehdään kolmen metrin säteellä maalista, Virtanen laskelmoi.

− Maalien edustat ovat hyvin strategisia alueita. Itse pitää puolustaa siellä jäähyittä ja hyökkäyspäässä pakottaa vastustaja jäähyihin tai hakata maaleja.

Maalinedustalla ei iskuilta välty.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Takkuava ylivoima

Suurin parannuksen kohde välieräsarjaan jäi ylivoimapelaamisessa. Kun titaanien taisto HIFK:ta vastaan alkaa, jokainen ylivoimaosuma on suuressa roolissa.

Puolivälierissä JYP pääsi myllertämään ylivoimalla 20 kertaa ja teki vain kolme ylivoimamaalia. Varsinkin kotiotteluiden osalta lukemat ovat murheellisia: 12 ylivoimakertaa ja yksi osuma.

− Siellä oli muun muassa pari tyhjää maalia, mutta ei saatu kiekkoa sisään. Onneksi SaiPakaan ei sillä osa-alueella juhlinut, Virtanen tuumi.

HIFK:ta vastaan ylivoiman täytyy olla paljon paremmalla tolalla. Viimeisissä puolivälieräotteluissa Pelicansia vastaan HIFK:n ylivoimakone yski, mutta kokonaisuudessa se oli sarjan neljänneksi parasta.

Myös Virtanen myönsi, että ylivoimaan kohdistuu suurin parannuksen kohde.

− Ylivoimapeli on aina suhteessa vastustajaan. HIFK:llä erikoisosaamista sille osa-alueelle kyllä löytyy.

Joonas Nättinen kuuluu niihin, joilta tehoja odotetaan lisää.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

"Ei herkullisempaa asetelmaa olekaan"

Välieräsarjassa JYPin vastustajaksi tulee siis HIFK, joka päihitti puolivälierissä sinnikkään Pelicansin. HIFK:n tie jatkoon oli vaikeampi kuin moni arvelikaan, kun lahtelaiset onnistuivat nappaamaan kaksi voittoa puolivälieräsarjassa.

Kun joukkueet kohtasivat viimeksi pudotuspeleissä 23 vuotta sitten, Virtanen oli yksi JYPin jatkoonmenon arkkitehdeistä.

"Helsingissä on kaikki Suomen kamerat vastassa, ja meidän täytyy nauttia."

JYPin luotsi myönsi, että tuo puolivälieräsarja herättää huikeita muistoja, mutta vastaus keskittyi silti jyrkästi tulevaan.

− Ei Suomessa sarja voi pelaajan näkökulmasta parantua. HIFK:n hyökkäysvoima pistää silmään, eikä runkosarjan voittajasta vastus juuri voi koventua.

HIFK voitti runkosarjan, joten monien papereissa JYP lähtee sarjaan altavastaajana.

Myös Virtanen on asiasta samoilla linjoilla - pienellä psyykkisellä sodankäynnillä höystettynä.

− SaiPa-sarjassa meidän "täytyi" ja "piti". Nyt asetelma on täysin päinvastainen. Pääsemme sarjaan altavastaajana ja HIFK:n pitää näyttää, Virtanen pyöritteli.

− Helsingissä on kaikki Suomen kamerat vastassa, ja meidän täytyy nauttia. Tämä on pelaajille huikea mahdollisuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle