Mielipide

Kommentti: Vehviläinen on mahdollisuutensa ansainnut

LIIGA / Kolumni
Veini Vehviläinen saa mahdollisuutensa JYPin maalilla, kun välierät alkavat perjantaina. Kuten aina nuoren maalivahdin kohdalla, asia on kaksiteräinen miekka.

Kun kokoonpanot perjantain välieräavaukseen julkaistiin, monet hieman yllättyivät Veini Vehviläisen valinnasta maalille. Eikä vähiten sen takia, että Tuomas Tarkki oli juuri pelannut huikean puolivälieräsarjan SaiPaa vastaan.

Asiaa tarkemmin mietiskellessä perusteluitakin vaihdolle on helppo löytää. Runkosarjassa nuorukainen pesi virkaveljensä jokaisen tilaston saralla, osassa jopa murskaavasti.

Maalivahdeista puhuttaessa usein arvioidaan sitä, onko maalivahti voittava vai ei. Tässä tuli runkosarjan aikana selkein ero: Vehviläinen voitti 65,38 prosenttia pelaamistaan otteluista, Tarkki vain 52,94 prosenttia.

Pudotuspelit ovat ymmärrettävästi toinen maailma, jossa voittamisen kokemus on arvokkaampaa kuin mikään.

Vaikka Vehviläinen kuuluikin kultaa voittaneeseen Nuorten leijonien MM-joukkueeseen, koko kansan mieleen on jäänyt nuorukaisen täriseminen maalilla kuin haavanlehti.

JYPissä riski tähän on pienempi. Hyvä maalivahti tarvitsee avukseen vakuuttavan puolustuksen − ja toisinpäin. JYPissä puolustus toimii huomattavasti paremmin kuin kultajoukkueella "Vehviläisen aikakaudella".

Hatunnoston ansaitsee myös Marko Virtasen johtaman valmennuksen kylmäpäisyys. 18-vuotias maalivahti pelasi runkosarjassa kolme neljästä HIFK-ottelusta. Välieräavauksen antamista Vehviläiselle voikin siis pitää luonnollisena jatkumona.

Jyväskylässä ei päätä palele.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös