Top 5−läpimurtopelaajat 2020−2021: "Kaikki merkit viittaavat Puistolan nappaavan paikkansa parrasvaloissa"

LIIGA / Artikkeli
Patrik Puistola nousi listan kärkeen.
Kuva © Vesa Pöppönen

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Heikki Mannonen valitsivat vuorotellen mielestään viisi läpimurtopelaajaa. Valintakriteerien määrittäminen oli vaikeaa, mutta tässä listauksessa huomioidaan jo askelmerkkinsä liigakaukaloissa hakeneita pelaajia, joilta odotetaan nousua kovemmalle tasolle. 

Viime kauden listausta pääset tarkastelemaan täältä. 

NHL-kauden poikkeuksellisesta alkamisajankohdasta johtuen listalla ei ole huomioitu lyhytaikaisia lainapelaajia tai pätkäpestiläisiä.

1. Patrik Puistola, JYP

Mannonen: Puistolan potentiaali on ollut jääkiekon ystävien tiedossa jo useita vuosia. Nuori tamperelainen pelasi viime kaudella peräti neljässä eri joukkueessa ja kärsi loukkaantumisista.

Luonnolliselle maalintekijälle on tarjolla Jyväskylässä roolia ja harjoitusotteluissa on syntynyt kaivattua tulosta. Tarvitsee vielä lisää voimaa kaksinkamppailuihin, jotta pärjää miesten tasolla. Tällä hetkellä kaikki merkit viittaavat Puistolan nappaavan paikkansa parrasvaloissa.

2. Filip Krivosik, SaiPa

Iilomo: 21-vuotias slovakialainen aloittaa jo viidennen kautensa Suomessa. Viime kausi HPK:ssa tuotti piste-ennätyksen 11+12. Raamikaalla hyökkääjällä on kaikki edellytykset hypätä seuraavalle tasolle. Viime kaudella Krivosik debytoi Slovakian maajoukkueessa, tulevaisuudessa hän noussee jo vakiokasvojen joukkoon.

SaiPassa Krivosikia on soviteltu Jarno Koskirannan ja Tomas Zaborskyn ketjuun ja mikäli pelipaikka siihen vakiintuu, ennätyslukemien rikkoutumista voidaan odotella jo hyvissä ajoin ennen kevätaurinkoa. 

3. Axel Rindell, Jukurit

Mannonen: HIFK:n juniorimyllystä Mikkeliin siirtyneen Rindellin otteet ovat olleet mielenkiintoisia jo ihan ensimmäisistä otteluista saakka. Pelitavasta tulee mieleen hienoisesti nuori Sami Vatanen.

Rohkeaa kiekollista peliä, painava laukaus ja liikekin riittää jo hyvin miesten tasolle. Runko tarvitsee vielä paljon lihasta. Nimi tulee alkavalla kaudella suurelle yleisölle tutuksi.

4. Eero Teräväinen, HIFK

Iilomo: Teräväisen nousua HIFK:n pakistoon odotettiin jo aiemmin, mutta debyytti tapahtui vasta viime kaudella. Taitava puolustaja otti heti paikkansa joukkueen kiekollisten pelaajien joukossa. Teräväinen on osoittanut pystyvänsä pelaamaan jo juniorisarjoissa ja Mestiksessä, nyt edessä on lopullinen nousu Liigaan.

Mikko Kousa on HIFK:n puolustuksen itseoikeutettu ykkösvalinta ylivoimalle, mutta Teräväinen taistelee toisesta kiekollisen puolustajan roolista yhdessä Joonas Lyytisen kanssa. Viime kauden ja harjoitusotteluiden perusteella Teräväinen pystyy tuon roolin ottamaan.

5. Juuso Pärssinen, TPS

Mannonen: Pärssinen on Liigan nuorin ykkössentteri. Näytti jo viime kaudella parhaimmillaan täysin valmiilta liigapelaajalta. Juonikas kahden suunnan keskushyökkääjä, jonka 190 sentin runkoon on mahdutettu jo 89 kiloa painoa.

Kiekkoilija toisessa polvessa on matkalla menestykseen kovan työn kautta. Hän on saanut harjoitella ilman loukkaantumisia Lauri Pajuniemen ja Markus Nurmen kanssa. Koko ketjulta odotetaan Turussa paljon. Pärssiselle on tarjolla isoa tonttia alle 20 vuotiaiden MM-kisoihin.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena: 

Mannonen: Listan ulkopuolelle jäi monta erittäin mielenkiintoista nimeä.

Ensimmäisten joukossa mainittakoon loukkaantumisesta toipunut Otto Kivenmäki. Juonikas toisen polven Ässät-pelaaja saa alkavalla kaudella paljon vastuuta. Ikäisekseen erinomainen pelisilmä, luistelu on myös kehittynyt vuosi vuodelta paremmaksi. 175 sentin varsi kaipaa vielä lisää lihasta, jotta ura aukeaisi tulevaisuudessa suuremmissa sarjoissa. Ässien joukkueesta mainitaan vielä Roni Hirvosen, Lenni Killisen ja mielenkiintoisen Jasper Lindstenin nimet. Porissa voi tapahtua tällä kaudella isoja asioita.

Kivenmäen ohella listamme takaa odotan suurinta läpimurtoa KooKoon Joonas Odenilta. Hieno pelaajatarina. Luistelu ja laukaus ovat kehittyneet entisestään. Katoaa välillä oudolla tavalla kokonaan kuvasta, onnistuessaan illan ykköstähti. Voimahyökkääjällä on kaikki edellytykset 15 maalin kauteen, onko Erik Karlssonista ruokkijaksi?

KalPasta Ilvekseen siirtynyt Joni Ikonen on hänkin yksi mielenkiintoisemmista nimistä alkavalla kaudella. Kaksi edellistä kautta on mennyt lähes kokonaan loukkaantuneena. Rooli voi olla yllättävänkin iso, kun Ilveksen NHL-lainat palaavat Pohjois-Amerikkaan. Fysiikka on loukkaantumisten jälkeen arvoitus, taitojen puolesta täyden kauden 40 pisteen tahti ei yllättäisi.

Krisovikin tapaan SaiPasta nostetaan esiin todella paljon epäonnea urallaan kokenut junioritähti Veeti Vainio. Taitava puolustaja onnistui vihdoin viime kaudella ja lopullinen läpimurto miesten tasolle on tapahtumassa tällä kaudella. Tyylikäs luistelutyyli ja painava laukaus. Edellytykset 40 pisteen kauteen. Vainion tapaan maajoukkueen ovia alkavalla kaudella tulee kolkuttamaan jälleen HPK:n Elmeri Eronen. Turun Palloseuran junioripolun käynyt puolustaja tulee pelaamaan alkavalla kaudella HPK:ssa Liigan suurimpia ottelukohtaisia peliminuutteja. Onnistuessaan ura jatkuu suuremmissa sarjoissa.

KooKoon peruspuolustaja Martin Berger, KalPan taitava Kim Nousiainen ja Jukureiden nuori tähti Mikko Kokkonen ovat myös mielenkiintoisia seurattavia ajatellen kauden aikana tulevia EHT-valintoja. Andrei Kareev on TPS-maalilla myös mielenkiintoinen nimi.

Iilomo: Heikki tyhjensi pajatson aika puhtaasti, ei lisättävää. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös