Top 5−puolustajat 2020−2021: "Oulussa tai Raumalla ei tarvitse huolehtia ainakaan takalinjojen kestävyydestä"

LIIGA / Artikkeli
Heshka kiilasi listalla toiseksi joukkuetoveri Sulakin jälkeen.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Lassi Seppä valitsivat vuorotellen mielestään viisi parasta puolustajaa.

NHL-kauden poikkeuksellisesta alkamisajankohdasta johtuen listalla ei ole huomioitu lyhytaikaisia lainapelaajia tai pätkäpestiläisiä.

1. Libor Sulak, Kärpät

Iilomo: Liigassa ei ole kovin montaa joukkuetta, joka voisi tarjota sellaisen kokonaisuuden, jolla Sulakin tasoisen pelimiehen voisi hankkia, onneksi ainakin yksi sellainen löytyi ja tsekkipakki jatkaa Suomessa. 

Viime kausi KooKoossa ei ollut jättimenestys, mutta kesken kauden joukkueeseen liittynyt Sulak ei pystynyt horjuttamaan Matt Caiton asemaa ykköspyssynä. Caito ja Sulak olivat pelityyliltään liian samanlaisia pystyäkseen pelaamaan pakkiparina. Nyt tilanne on toinen, sillä Heshkan ja Sulakin vahvuudet tukevat paitsi toisiaan, myös Kärppien vaalimaa pelitapaa.

2.Shaun Heshka, Kärpät

Seppä:  Majesteettinen kanadalainen on kiistatta Liigan tyylikkäin puolustaja. Pää ylhäällä pelaava Heshka on liikkeissään rauhallinen, muttei missään nimessä verkkainen. Hän ei myöskään tee virheitä.

Yhtä tulivoimainen ja tehokas hän ei välttämättä tšekkiläiskollegaansa verrattuna ole, mutta Heshka hoitaa tonttinsa kokonaisvaltaisesti erinomaisesti.

3. Michal Moravcik, Tappara

Iilomo: Monille ehkä yllätysnimi tällä listalla, mutta kaksinkertaisella MM-kisakävijällä on monia nykyaikaisen huippupuolustajan ominaisuuksia. 

194-senttisestä ja lähes satakiloisesta rungosta huolimatta liike on loistavalla tasolla, syötöt napsuvat napakasti joukkuekavereiden lapaan myös vauhtiin. Moravcik ei tule taistelemaan puolustajien pistepörssin voitosta, mutta kokonaisvaltaisena pakettina tsekki on huomionarvoinen pelaaja.

4. Ville Lajunen, TPS

Seppä: TPS naarasi vielä viime metreillä ennen runkosarjan alkua melkoisen vonkaleen Aurajoen rannoille. KHL:ssä edelliset kuusi kauttta kiekkoillut Lajunen tiedetään hyökkäystaidoiltaan kansainvälisen tason tekijäksi, joten tietynlaista uhkaa hän varmasti joukkueen takalinjoille tuo.

Lajunen ei ole pelannut pitkään aikaan Liigassa, joten on pienoinen arvoitus, kuinka kovasta pelaajasta lopulta onkaan kyse. Laadukas mies TPS:n puolustukseen saapuu varmasti, mutta onko Lajusessa ainesta jopa Liigan parhaaksi puolustajaksi? Näytöt KHL:stä puhuvat puolestaan.

5. Vili Saarijärvi, Lukko

Iilomo: Saarijärvi on potentiaalinen supertähti ainakin tälle tasolle. Luistelu on sulavaa ja kiekollinen rohkeus korkealla tasolla. 

Vaikka edellisistä peleistä isossa kaukalossa on jo pitkä tovi, sopeutumista ei harjoituspelien perusteella juuri tarvinnut, vaan Saarijärvi nappasi heti paikkansa puolustuksen johtohahmona. Pieni koko aiheuttaa tiettyjä rajoitteita, mutta peliälyn ja vahvan liikkeen ansiosta tahti ei hidastu kovemmissakaan väännöissä.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena: 

Seppä: Liigaa seuraavat kiekkofanit saavat nauttia alkukaudella monipuolisista, mielenkiintoisista ja omilla tavoillaan sävähdyttävistä puolustajista. Melkein jokaisessa joukkueessa on vähintään yksi pelaaja, joka parhaimmillaan yltäisi  omissa papereissani tälle listalle. Odotan nyt valituilta puolustajilta ennen kaikkea tasaisuutta otteissaan läpi kauden.

Iilomo: Viime hetken muutokset aiheuttivat vielä pienoista hämminkiä, kun TPS meni ja naarasi Ville Lajusen takalinjoilleen. Tuo tarkoitti Robin Pressin putoamista kärkiviisikon ulkopuolelle. Kokonaisuutena Oulussa tai Raumalla ei tarvitse huolehtia ainakaan takalinjojen kestävyydestä. Pressin lisäksi listoilla on nimittäin vielä NHL-lainamiehenä kauden Lukossa ainakin aloittava Ville Heinola. Heikommin ei mene Kärpillä, sillä Ludwig Byström pyöri spekulaatioissa niin ikään loppumetreille. 

» Lähetä palautetta toimitukselle