Mielipide

Liiga ei voi vain paeta viranomaisten selän taakse, jos kautta halutaan pelata vielä marraskuussa

LIIGA / Kolumni
Toistaiseksi Liigan ja sen seurojen suunnitelmat tuhansien katsojien ottamiseen sisään kiekkokatsomoihin vaikuttavat auttamattoman puutteellisilta. Tehdään se minimi, mitä viranomaiset juuri nyt vaativat ja toivotaan parasta.

Vaikka Ylen kertoma tieto Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle tulevista vain 10 hengen yleisötilaisuusrajoituksista myöhemmin osoittautui virheelliseksi, olisi sen pitänyt pelästyttää Liigan toimisto perinpohjaisesti.

Pandemia leviää tällä hetkellä kiihtyvällä tahdilla, eikä koko talven aikana ole nähtävissä, että rajoituksia ainakaan oltaisiin poistamassa tai vähentämässä. Toistaiseksi tilanne on kaikkialla maassa vielä erinomainen, mutta muualla Euroopassa on nähty miten nopeasti se saattaa muuttua heikoksi.

Liigan tulee pysäyttää pandemia kuin Lasse Kukkonen kiekkoja kahden miehen alivoimalla

Jääkiekon ja erityisesti Liigan pitäisi tehdä nyt kaikkensa, jotta se ei päädy viranomaisten helpoksi kohteeksi. Yksikin suurempi tartuntaketju, mikä on jäljitettävissä kiekkokatsomosta lähteneeksi, niin moni viranomainen ei emmi hetkeäkään käydä lyömässä munalukkoa hallin ulko-oville.

Kyse ei ole siitä, että Liiga ja seurat eivät olisi tähän mennessä ottaneet asiaa tosissaan, mutta se vain ei riitä. Viranomaisminimin toteuttaminen ei auta, jos pandemia jatkaa kiihtymistään yleisesti maassa tai se tartuntaketju osuu kohdalle. Massatapahtumien kieltäminen on "helppo" toimenpide, jonka kansalaiset ymmärtävät ja jonka taloudelliset vaikutukset ovat kuitenkin moniin muihin toimiin verrattuna hyvin rajalliset.

Nyt pitää tehdä kaikki niin timanttisesti, että pystytään minimoimaan varsinainen riski tartuntojen leviämisestä katsomossa − sekä myös kentällä −, mutta myös osoittamaan julkisesti mahdollisimman suurta vastuullisuutta. Vaikka jokin tartunta katsomossa tapahtuisikin (miltä ei todennäköisesti pystytä välttymään), on kontaktit rajattava mahdollisimman pieneen määrän ja heidät täytyy kyetä jäljittämään nopeasti.

Liigalla on mahdollisuus olla suunnannäyttäjä, edelläkävijä. Suomen suurimman urheilusarjan kuuluukin olla ykkönen, myös pandemian pysäyttämisessä. Jos Liiga ja seurat laittaisivat kaiken peliin kuin Lasse Kukkonen kahden miehen alivoimalla, olisi myös katsojilla varmasti turvallisempi olo tulla peleihin ja myös viranomaisten kynnys vetää töpseli lätkän seinästä olisi merkittävästi korkeampi.

Kaikki seurat lähtevät kauteen normaalista selvästi rajatulla katsomokapasiteetilla, ja ylipäänsä Liigan pelaamisen kannalta se prosentti tuleekin pitää mahdollisimman suurena.

Noin 50 prosentin käyttöaste katsomoissa ei kuitenkaan mahdollista todellisten turvavälien pitämistä katsomossa. Kun turvavälit eivät ole mahdollisia, on paikallaan ottaa käyttöön kaikki muut mahdolliset toimet, joilla estetään sekä viruksen leviämistä että mahdollisen leviämisen vaikutuksia.

Toimet ovat lopulta hyvin yksinkertaisia, eikä niiden käyttöönottoon vaadita kenenkään ulkopuolisen tahon hyväksyntää tai kuukausia kestävää valmistelua.

  • Myydään kaikkiin otteluihin vain istumapaikkoja ja korostetaan vahvasti, että jokaisen tulee istua koko ottelu nimetyllä istumapaikallaan.
  • Jokaisen lipunostajan on pakko luovuttaa yhteystietonsa seuralle. Yhteystietoja käytetään vain, mikäli on tarpeen jäljittää katsomossa olleen, myöhemmin positiivisen testituloksen saaneen henkilön kontakteja.
  • Edellytetään katsojilta kasvosuojien käyttöä. Kaikkia katsojia ei voi pakottaa käyttämään suojia, mutta jo kommunikoimalla tämä otteluun tulon edellytyksenä, saadaan käyttöaste korkeaksi. Vielä kun seurat jakavat kertakäyttömaskeja hallin ovilla ja muistuttavat kylteillä ja kuulutuksilla aiheesta riittävän monta kertaa, tekee sosiaalinen paine loput ja saamme suojat kaikkien niiden kasvoille, jotka niitä voivat käyttää.
  • Hallista, sen myyntipisteistä ja muista fyysisistä tekijöistä riippuen tehdään kaikki toimenpiteet, joilla pystytään vähentämään katsojien välisiä tarpeettomia kontakteja. Ennen ottelua ja erätauoilla käytävillä oleilu on kiellettyä ja ne ovat vain omalle paikalle kulkemista ja myyntipisteissä asioimista varten. Jokainen seura asettaa riittävästi järjestyksenvalvojia, jotta tämä voidaan varmistaa.
  • Kehotetaan kaikkia katsojia käyttämään Koronavilkku-sovellusta ja mainostetaan sovellusta jokaisessa mahdollisessa välissä.

Kaikki säännöt tulee tehdä katsojille myös hyvissä ajoin etukäteen selväksi. Jos katsoja odottaa täysin normaalia katsomokokemusta ja uudet säännöt ja toimintatavat tulevat yllätyksenä, tämä aiheuttaisi varmasti järjestyksenvalvojille merkittäviä ongelmia.

Näillä toimilla Liiga ei saisi Kouvolan pesäpallofinaalin kaltaisia otsikoita tuhansista altistuneista katsojista. Mahdolliset altistumiset olisi rajattu kouralliseen hyvin lähellä mahdollisesti tartuttavan henkilön lähellä istuneita katsojia.

Nykyisellä toivotaan-toivotaan-linjalla taas valitettavasti pelkään, että kohta alkava Liiga-kausi jää tyngäksi ja kesken ennen kuin se pääsee edes tosissaan käyntiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
HPK:n ja Pelicansin välinen harjoitusottelu peruttiin vain hetkeä ennen avauskiekkoa – syynä Pelicansin joukkueen jäsenen koronatartunta
2.9.2021 19:08
Peruutuksesta tiedotettiin noin kymmenen minuuttia ennen ottelua. Hämeen Sanomien tietojen mukaan joukkueet ehtivät käydä jäällä lämmittelemässä normaalisti.
Haastattelu
Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi: "Ylivoimainen enemmistö rokotettu viimeistään, kun kausi alkaa"
28.8.2021 9:30
Kallioniemen mukaan Liiga-seurat ovat rokottautuneet ahkerasti. Alkavalla kaudella joukkuekaranteenien uhka on poistumassa.
Uutinen
Kahdet yt-neuvottelut läpikäyneen Pelicansin tilikausi tappiolle − muun muassa Valtteri Bottas yhtiön hallitukseen
26.8.2021 14:42
Lahtelaisten liikevaihto viime kaudella oli hieman yli viisi miljoonaa euroa. Yhtiö joutui ottamaan kauden aikana myös lainaa.

Lue myös