Top 5−valmentajat 2020-2021: "Muuten vaikean listan kärkipaikasta ei tarvinnut edes keskustella"

LIIGA / Artikkeli
Jussi Ahokkaan tyyli iskee Jatkoajan raatiin.
Kuva © Timo Savela

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Heikki Mannonen valitsivat vuorotellen mielestään viisi sarjan parasta valmentajaa. Viime vuoden listauksesta vain Mikko Manner säilyttää paikkansa kärkiviisikossa myös tulevan kauden spekulaatioissa. 

1. Jussi Ahokas, KooKoo

Mannonen: Tarina hakee vertaistaan. Puhdisti palkintopöydät viime kaudella Suomessa ja Euroopassa. Ansaittu valinta myös tämän listan kärkeen. Odotukset ovat fantastisen viime kauden jälkeen korkeat. KooKoon paikka pudotuspelijunassa on täysin realismia.

Ahokas on osoittanut olevansa oppijana hyvin esimerkillinen. Haastatteluissa mies esiintyy nöyränä, lisäksi hänestä puskee lävitse kova into oppia uutta ja kehittyä valmentajana. Ura on kovassa nosteessa. Minne matka jatkuu tämän kauden jälkeen? Kakkosvalmentaja Mikko Heiskanen on oppinut Ahokkaalta paljon ja häntä pidetään KooKoon seuraavana päävalmentajana.

2. Mikko Manner, Kärpät

Iilomo: Mihin kohtaan kuuluu Kärppien dynastiaa jatkamassa ollut Manner? Perustellusti Manner voisi olla kärjessä, toisaalta hän pääsi katettuun pöytään, jossa on kiistatta onnistunut loistavasti. Valmentaja joka saa loistavalla materiaalilla loistavia tuloksia.

Kärppien pelaajapolku nuorista edustusjoukkueeseen on Liigan ja koko Euroopan parhaimmistoa. Manner on ollut nuorille pelaajille tärkeä linkki ensin matkalla edustusjoukkueeseen ja seuraavaksi runkopelaajistoon. Projekti Kärpissä päättyy tähän kauteen ja on mielenkiintoista nähdä mitä Manner saa aikaan toisessa organisaatiossa. 

3. Jussi Tapola, Tappara

Mannonen: 46 vuotiaaksi päävalmentajaksi Tapola on ehtinyt saavuttaa jo paljon. Hänen ja Jukka Rautakorven miltei kymmenvuotinen päävalmentajatyö on muovannut kirvesrinnoista kestomenestyjän. Rautakorven kolmen vuoden projekti päättyi viime kauteen ja kaksikko vaihtaa organisaatiossa suunnitellusti paikkojaan. Rautakorpi siirtyy urheilujohtajaksi ja Tapola aloittaa Tapparan päävalmentajana yhdessä uuden apuvalmentajan, Tuomas Tuokkolan, kanssa.

Tapparan voittava pelitapa ei kokenut Rautakorven aikana juurikaan muutoksia. On mielenkiintoista nähdä millaista kiekkoa kirvesrinnat pelaavat alkavalla kaudella ja onnistuvatko esimerkiksi nuoret tähdet nousemaan vakituisesti pelaavaan kokoonpanoon. Kaksinkertainen Suomen mestari Tapola on linjannut, että tämän kauden Tapparassa jokainen pelaaja lähtee samalta viivalta ja pelaajan on ansaittava pelipaikkansa. Tapolan meriitit ovat kovat ja menestyksen on vaikea nähdä kiertävän Tapparaa tälläkään kaudella.

4. Jouko Myrrä, Ilves

Iilomo: Myrrä otti viime kaudella Ilveksen tahtipuikon Karri Kiveltä surkeasti sujuneen alkukauden jälkeen ja siitä eteenpäin tupsukorvien tahti oli hurjaa, sillä vain Kärpät pystyi vastaamaan hurjasteluun. Myrrä olisi voinut olla listalla korkeammallakin, mutta toisaalta takana on vasta yksi vajaa kausi Liiga-joukkueen peräsimessä.

Myrrä on puhunut pienistä pelillisistä muutoksista alkavalle kaudelle, jos ne vievät joukkuetta vielä eteenpäin, nousee mies uusien nuottien takana keväällä tämän listan piikkipaikalle. 

5. Pekka Virta, Lukko

Mannonen: Rauman Lukko oli viime kaudella niin hyvä, että olisi taistellut ilman muuta jopa Suomen mestaruudesta. Pekka Virralla on alkamassa Raumalla toistaiseksi viimeinen kausi ja tavoite on Suomen mestaruus. Lukon edellinen mestaruus on 60-luvulta SM-sarjan ajoilta.

Virta pitää yllä todella kova vaatimustasoa. Pelitapa on jo aikaisemmilta vuosilta tuttu, jossa korostetaan kiekonhallintaa ja aktiivista karvauspeliä. Hyökkäysalueella peli on paikoin todella kaunista, kun taitavat yksilöt heiluttavat taikakyniään.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Iilomo: Muuten vaikean listan kärkipaikasta ei tarvinnut edes keskustella. Kun lähti käymään läpi päävalmentajien listaa, useamman kohdalla joutui miettimään perusteita, miksi juuri hän ei kuulu kärkiviisikkoon.

Lopulta kärkikuusikko muotoutui omissa papereissa suht selväksi ja listan ulkopuolelle jäi JYPin Pekka Tirkkonen. Hallittua nuorennusleikkausta tekevä JYP on minun papereissa yksi Liigan mustista hevosista, eikä vähiten kokeneen valmentajan vuoksi. 

Mannonen: Pelicansin Tommi Niemelä saattaa yllättää koko jääkiekkoväen. Kukaan ei osaa odottaa lahtelaisilta alkuvuoden ikävien uutisten jälkeen muuta kuin mahalaskua. Niemelästä huokuu positiivisuus ja valmennustavassa on havaittavissa samankaltaisuuksia Jussi Ahokkaan kanssa.

Porin Ässillä on käsissään todella mielenkiintoinen ja potentiaalinen ryhmä. Ari-Pekka Selinin tehtävä on kaivaa esiin Isomäen punamustassa pukukopissa piilevä potentiaali. Selin tunnetaan vanhanajan valmentajana, joka ei juurikaan tuo valmennustyyliinsä uusia elementtejä. Nyt voi olla pakko, sillä kokoonpano on vahvistunut merkittävästi viime kaudesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle