Liiga-hankintojen top 10 − "Mieletön tahti SHL:ssä pakottaa laittamaan ristiriitaisen hankinnan kärkeen"

LIIGA / Artikkeli
Ryan Lasch saapui, mutta kuinka pitkäksi aikaa?
Kuva © Timo Savela
Jatkoajan toimittajat Miika Arponen ja Antti Wennström rankkasivat liigakauden kovimmat hankinnat. Tälle listalle ei kelpuutettu lainapelaajia, mutta laatua jäi listan ulkopuolellekin.

Hankintalistassa ykkössijalla on arvioitu pelaajan niinsanottu absoluuttinen liigataso aiempien kausien perusteella. Kovemmissa liigoissa pärjääminen on luonnollisesti nostanut painoarvoa. Keskenään tasaisia vertaillessa on kuitenkin huomioitu pienellä painoarvolla myös se, millaiseen rooliin pelaaja uudessa seurassaan tulee, eli kuinka suuri tarve kyseiselle vahvistukselle on.

1. Ryan Lasch, Pelicans

Miika Arponen: Ehdottomasti koko sarjan kovin hankinta viime vuosien meriittejä mitattaessa. Yli piste per peli kolmella kaudella putkeen SHL:ssä ja sitä ennen lähes sama pistetahti Sveitsinkin pääsarjassa NLA:ssa.

Kysymysmerkkinä on toki se, kauanko amerikkalaistähti Lahdessa viihtyy, mutta niin kauan kuin hän turkoosin paidan pukee ylleen, on hän takuuvarmasti koko Liigan absoluuttista kärkeä.

Antti Wennström: Jäätävän kova hankinta Pelicansilta, joka ei materiaalinsa puolesta muuten loista. Tahti ei 33-vuotiaana näytä hyytyvän, mikä kertoo poikkeuksellisesta lahjakkuudesta.

Koko seura on aika kaksijakoisissa tunnelmissa. Talous sakkaa, ja se on samalla pahempi uhka sen sijoitukselle kuin pelilliset syyt. Nostaa Pelicansin asetelmia voimasuhteissa, mikäli seura mitenkään tästä kaudesta voi taloudellisesti selvitä. Hankinta herättää toki mielenkiintoisen kysymyksen − lukuisat yritykset tukevat toimintaa, jossa edellisellä viikolla kengitään väkeä ja leikataan palkkoja, seuraavalla palkataan iso nimi? Liiketoimintana ymmärrettävää, mutta hieman kyseenalaista.

2. Jarno Koskiranta, SaiPa

Arponen: Jopa SaiPan historian kaikkien aikojen kovin hankinta paperilla? Olisi varmasti saanut jatkopestin myös KHL:ään, mutta halusi palata tuttuun ja turvalliseen SaiPaan, jossa alunperin nousi maajoukkuetason vakiomieheksi.

Lähtökohtaisesti koko Liigan paras sentteri, jonka ympärille SaiPan on hyvä kasata tulosyksikkönsä.

Wennström: Kokoonpanon kannalta elintärkeä kovatasoinen ykkössentteri, joka nostaa koko joukkueen profiilia. Monivuotinen maajoukkueen vakiokasvo. SaiPa ei olisi voinut sopivampaa ykkössentteriä saada.

3. Jukka Peltola, Tappara

Arponen: Tapparan monivuotinen luottopelaaja ja kapteeni tekee paluun kirvesrintoihin kahden Venäjän-vuoden jälkeen.

Mihin tahansa rooliin sopivan kaikkien valmentajien ihannepelaajan arvoa ei mitata vain tehopisteillä, mutta niitäkin syntyy aina tulosyksikön pelaajan arvolle sopiva määrä.

Wennström: Monella mittarilla erittäin kova hankinta. Nuorella miehellä on "jo" 33 vuotta ikää, mutta kun miettii hänen normaalista poikkeavaa urakehitystään, löytyy luottoa siihen, että harjoittelu ja kehonhuolto ovat jatkuneet ammattimaisena tänäkin vuonna, eikä "tasomonttua" ole toistaiseksi näköpiirissä. Uskon, että voi myös vastuullisella kahden suunnan pelaamisellaan auttaa ulkomaalaisvahvistuksia sopeutumaan Tapparan pelitapaan.

Jukka Peltola, laatua roolissa kuin roolissa.
Jukka Peltola, laatua roolissa kuin roolissa.
Kuva © Timo Savela

4. Libor Sulak, Kärpät

Arponen: Tšekkivahvistukset olivat monen vuoden ajan Liigassa jo melkein katoavaa kansanperinnettä, mutta parin viime vuoden aikana määrä on taas lähtenyt kasvuun. 26-vuotias Sulak kuuluu tässä porukassa ehdottomasti eturiviin, ja kamppailee jopa Liigan parhaan puolustajan tittelistä.

Wennström: Minun papereissani ykkössuosikki puolustajien pistepörssin voittoon. Edellisellä liigakaudellaan Pelicansissa viiletteli 0,76 pisteen keskiarvolla per peli. Nyt ympärillä on entistä kovempi joukkue. Eniten sarjan alkuvaiheessa kannattaa luonnollisesti seurata, miten todennäköinen yhteispeli Shaun Heshkan kanssa lähtee kulkemaan sekä tasakentällisin että ylivoimalla.

5. Daniel Audette, Lukko

Arponen: Toisen sukupolven huippupelaaja hankittiin täyttämään Justin Danforthin jättämää aukkoa, ja kaikki mahdollisuudet siihen onkin. Danforthin tavoin Audette on loistava luistelija, joka lukee peliä erittäin hyvin. Potentiaalinen kandidaatti jopa pistepörssivoittajaksi.

Wennström: Niin, miltäköhän Danielista tuntuu, kun joku tällainen hokisetä tulee haastattelemaan häntä kauden aikana, ja koko ajan sedän silmissä kiiluu odotus: "Kohta se kysyy isästäni jotain". No, mutta, olihan Donald Audette eräs ysärin ja 2000-luvun alun pienimuotoisista kulttipelaajia!

6. Michal Spacek, Tappara

Wennström: Lähtötasoltaan erittäin kova hankinta. Muistan Helsingin 2016 nuorten MM-kisoista, joissa viiletti siellä David Pastrnakin rinnalla. NHL-raporttien perusteella eräänlainen väliinputoaja: ei ihan tarpeeksi kova tykki NHL:n pisterooliin, saatikka riittävän vastuullinen kahteen suuntaan päästäkseen muihin ketjuihin. Liigassa taas saattaa rohmuta pisteitä.

Arponen: Tapparan tšekkivahvistusten ykkösnimi teki jopa hieman yllättävän loikan Pohjois-Amerikasta Eurooppaan ja Liigaan. Kärkkyi jopa NHL-paikkaa Winnipeg Jetsin organisaatiossa, mutta päätti lähteä hakemaan uutta vauhtia rapakon tältä puolen. Erittäin taitava ja hyvin peliä lukeva Spacek on vaarallisimmillaan ylivoimalla.

7. Cody Kunyk, Kärpät

Wennström: Vuosi sitten näytti puolijuniorilta hiihdellessään HPK:n harjoituspeleissä, mutta sai äkkiä juonen päästä kiinni. Ja onkin nimenomaan juonekas, löytää rakenteeltaan hyvässä hyökkäyspelissä kovalla tarkkuudella ketjutovereitaan hyvistä maalintekopaikoista. Tasaisuus oli kauden alkupuolella oikeastaan ainoa puute, sitten sekin puoli kehittyi.

Arponen: Alaskalaisyliopistosta ammattilaisuralle ponnistanut kanadalainen aloittaa jo neljännen liigakautensa kolmannessa eri seurassa. Yleispätevä sentteri on kaikessa hyvä, ja on nostanut tehojaan vuosi vuodelta. Tällä kaudella hätyyttelee jo piste per peli -tahtia ja pistepörssin kärkeä?

Cody Kunyk tavoittelee pistepörssin voittoa.
Cody Kunyk tavoittelee pistepörssin voittoa.
Kuva © Samuli Huikuri

8. Petri Kontiola, HPK

Wennström: Yllätyin, vaikka pieniä huhuja mahdollisuudesta kuului jo aiemmin. Mika Toivola on tehnyt pääsääntöisesti HPK:n urheilujohtajana hyvää työtä, ja tämän kesän hankinnat ovat jatkaneet samaa laatua. Ei täydellinen, mutta erittäin tulivoimainen taitosentteri Kerhon ykkösnyrkin keskelle.

Arponen: Moninkertainen arvokisakävijä palasi takaisin kotimaan Liigaan kolmentoista ulkomailla vietetyn  vuoden jälkeen. Tappara-kasvatti ei ole koskaan ollut mikään pikakiitäjä, mutta luistelun tahti on verkkaistunut viime vuosina entisestään. Pelisilmältään ja taidoiltaan silti kiistatta Liigan kärkeä, ja antaa HPK:lle mahdollisuuden laittaa kasaan kovan ykkösvitjan.

9. Ahti Oksanen, KooKoo

Wennström: Verkot ovat heiluneet harjoituspeleissä kiitettävästi. KooKoo menetti kesän aikana paljon laatua hyökkäyksestään, mutta myös takaisin tuli jotain, Oksanen sieltä kovimmasta päästä potentiaalia. Se, että itsekin nostan Oksasta tälle listalle, on samalla luottamuslause KooKoo-valmennusta kohtaan: toimiva viisikkopeli tukee lahjakkaita yksilöitä.

Arponen: Kahden viidentoista maalin SaiPa-kauden jälkeen edessä oli hyppy viimeksi kaudeksi KHL:ään ja Jokereihin. Ura tulosroolissa siellä ei ainakaan vielä auennut, mutta Kouvolassa tarjolla on isoa roolia, ja maalimäärän odotetaan varmasti alkavan kauden päätteeksi kakkosella.

10. Nick Merkley, Ässät

Wennström: Ässät osui loppukesän hankinnoissaan useampaan potentiaaliseen kaveriin, ja heistä Merkley on ehdottomasti kiinnostavin. Kulttipelaajan status ja seisomakatsomon padan porina alkavat olla selviö.

Arponen: Takavuosien NHL:n ykköskierroksen varaus aloittaa ensimmäisen kautensa vanhalla mantereella. Muutamista NHL-peleistä huolimatta ura The Show'ssa ei auennut, mutta pelisilmän ja asenteen puutteesta se ei ainakaan jäänyt kiinni. Merkley voi olla kauden päätteeksi syöttöpörssissä aivan kärkikahinoissa.

...ja listalta niukasti pudonneita olivat...

Wennström: Dominik Hrachovina oli periaatteessa yksi kesän kymmenestä parhaasta hankinnasta, mutta kovan kilpailun keskellä piti tehdä valintoja. Hrachovina putosi listalta oikeastaan vain siksi, että Tapparalla on toinenkin kova maalivahti. Toki vedonlyöntimielessä tämä on merkittävä hankinta, kun taso pysyy kovana, oli kumpi vain kaukalossa. Anrei Hakulinen taas oli eräs kovimmista Liigan sisäisistä siirroista Lukon entuudestaan kovan materiaalin keskelle.

Jos hankinnoista pitäisi mainita joku musta hevonen, nostaisin vielä loppumetreillä saapuneen Joni Tuulolan. KooKoon kärkipakin rooli on kauden alkaessa vähän auki, olisikohan nyt Tuulolan vuoro vetää vielä viimeistä Sport-kautta kovemmat tehot tiskiin?

Arponen: Liigan syksyn hankintalista on pitkä ja vakuuttava, eikä kymmenen parhaan karsiminen ollut helppoa. Listalle oli tunkua vähintään toisella samanmoisella määrällä, ellei jopa vieläkin useammalla pelaajalla. Erityismaininta pitää jakaa JYPille rohkeista valinnoista nuorten lupausten kanssa: Brad Lambert, Patrik Puistola, Joni Jurmo ja Samuel Helenius ovat kaikki ikäluokkiensa kärkikaartia Suomessa, ja saavat näillä näkymin jokainen vastuuta liigajoukkueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle