Top 5−maalivahdit 2020−2021: Viime kauden sensaatio on myös alkavan kauden suurin tähti

LIIGA / Artikkeli
Justus Annunen nousi viime kaudella rytinällä parrasvaloihin.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Lassi Seppä valitsivat vuorotellen mielestään viisi sarjan parasta maalivahtia. Monen muun listan tapaan myös maalivahtien listaus menee täysin uusiksi verrattuna vuoden takaiseen

NHL-kauden poikkeuksellisesta alkamisajankohdasta johtuen listalla ei ole huomioitu lyhytaikaisia lainapelaajia tai pätkäpestiläisiä. Justus Annunen hyväksytään siis listalle, sillä hänen on NHL-sopimuksesta huolimatta tarkoitus pelata Kärppien riveissä koko kausi

1. Justus Annunen, Kärpät

Seppä: Nuori veskari on jälleen hieman kokeneempi. Tietäen, mihin hän jo  viime kaudella pystyi on lupa odottaa jälleen kerran vuorenvarmaa torjuntatyöskentelyä. Kärppien maalivahtikaksikko  on eittämättä  sarjan paras  ja Annunen tuikkii kahdesta tähdestä kirkkaampana.

Annunen ei ole juuri esiintynyt tolppien välissä harjoituskaudella, vaan tarvittaessa seuran junioreista on nostettu  tuuraajia. Onko taustala kenties jotain isompaa vammaa? Ainoastaan se, ettei Annunen pystyisi pelaamaan veisi häneltä Liigan parhaan maalivahdin tittelin.

2. Frans Tuohimaa, HIFK

Iilomo: Vaikka viime kauden tilastot eivät mairittele Tuohimaata, onnistui hän vakuuttamaan torjuntatyöskentelyllään ainakin allekirjoittaneen. Kokonaisuutta laski Atte Engrenin vaivojen aiheuttama pakkorako, jolloin loukkaantumisesta itsekin kärsinyt Tuohimaa joutui pelaamaan vajaassa pelikunnossa. 

Lisäksi numeroihin vaikutti yllättävät aukot HIFK:n puolustuksessa. Vaikka joukkue hallitsi laukaisutilastoja, usein vastustajat saivat luotua laadukkaammat maalipaikat. Tuohimaa on aiemminkin ollut parhaimmillaan saatuaan pelata paljon, ja vaikka Niilo Halonen haki jo KooKoosta kannuksia, on hän viime kauden Engreniä selvempi kakkosvahti. 

3. Dominik Hrachovina, Tappara

Seppä: Showmies palasi muutaman kauden ulkomaankierrokseltaan  takaisin kotiin. Hrachovina on osoittanut jo aiemmin Liigassa pelatessaan, että hän on laadukas työntekijä pelipaikalleen. Tapparan vahva puolustuspeli tukee maalivahdin työskentelyä, muttei vie Hrachovinan kyvyiltä mitään pois.

Värikkäänä persoonana tunnettu  Hrachovina pystyy otteluiden aikana torjumaan jäänviileästi, vaikka siviilissä häntä ei voi viilipytyksi kuvailla. Henkinen vahvuus on Tappara-torjujan vahvuus.

4. Patrik Rybar, Kärpät

Iilomo: Jossain vaiheessa viime kautta Rybar näytti jo jäävän Annusen jalkoihin, mutta palasi tasolleen. 

Teknisesti slovakkivahti on kokonaisvaltainen paketti ja raamit ovat nykyaikaiselle huippuvahdille riittävät. Kun myös henkisestä kypsyydestä saatiin viitteitä viime kaudella, voidaan puhua eliittiluokan vahdista.

5. Andrei Karejev, TPS

Seppä: Listan ainut maalivahti, jolla ei ole Liigan runkosarjapelejä allaan. Venäläinen esitti harjoituskaudella ajoittain lähes maagisia otteita ja sai tekemisellään TPS:n alakertaan työrauhan.

Karejev on toistaiseksi tuntematon suuruus, mutta mikäli otteet jatkuvat kauden aikana nähdyn kaltaisina, on paikka viiden parhaan veskarin joukossa taattu.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Seppä: Liigassa nähdään alkavalla kaudella liuta tasokkaita veskareita. Kuitenkin, kun lista kasattiin ainoastaan niistä pelaajista, joilla on koko kauden kattava sopimus, jäi muutama erinomainen tekijä nimeämättä. Ainakin Ilveksen Lukáš Dostál ja TPS:n Ukko-Pekka Luukkonen tulevat olemaan Liigan eliittiä pelipaikallaan niin kauan, kunnes he palaavat  Pohjois-Amerikkaan.

Iilomo: Tšekkivahti Patrik Bartošákin kohtalo jäi mietityttämään. Tuskin kukaan olisi kyseenalaistanut keväällä 2019 kotimaansa joukkueessa MM-kisoissa pelanneen vahdin asemaa listalla. Pelicans on tällä hetkellä toimintaympäristönä sellainen, että loistaminen on varsinkin maalivahdille vaikeaa. Toinen pään raapimista aiheuttanut vahti oli tällä kertaa Lassi Lehtinen, joka omassa listassa olisi mahtunutkin kärkiviisikkoon. 

» Lähetä palautetta toimitukselle