Top 5−keskushyökkääjät 2020-2021: Liigaan palanneille konkareille asetellaan kovia odotuksia

LIIGA / Artikkeli
Jarno Koskiranta palasi matkoiltaan tuttuun SaiPaan.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Jatkoajan Liiga-toimituksen päällikkö Sami Iilomo ja toimittaja Heikki Mannonen valitsivat vuorotellen mielestään viisi sarjan parasta keskushyökkääjää. Kirkkaimpaan kärkeen nousee Lappeenrantaan palannut Jarno Koskiranta. Viime kauden listaukseen verrattuna kaikki pelaajat ovat vaihtuneet. 

NHL-kauden poikkeuksellisesta alkamisajankohdasta johtuen listalla ei ole huomioitu lyhytaikaisia lainapelaajia tai pätkäpestiläisiä.

1. Jarno Koskiranta, SaiPa

Mannonen: Viiden kivenkovan Pietarin SKA:ssa vietetyn vuoden jälkeen Koskiranta palaa perheineen Suomeen ja odotetusti Lappeenrantaan. Ottajia 33-vuotiaalla Koskirannalla olisi varmasti riittänyt mistä tahansa Euroopan kovimmista Liigoista.

Isokokoinen keskushyökkääjä ei lähtökohtaisesti kamppaile pistepörssien voitoista, mutta häntä voidaan tituleerata Liigan luotettavimmaksi pelaajaksi. Koskiranta on henkinen johtaja ja lähtökohtaisesti arvokkain pelaaja omalle joukkueelleen.

2. Cody Kunyk, Kärpät

Iilomo: Kanadalaishyökkääjän kolmas kausi Liigassa jatkoi nousujohteista kaavaa. Kunyk otti itseoikeutetusti selvän ykkössentterin aseman HPK:ssa, ja varsinkin ylivoimalla sentteri oli elementissään pelintekijän paikalla.

Kunykin otteista kannattaa nauttia vielä kun voi. Mikäli Kunyk jatkaa myös runkosarjan alkaessa Jesse Puljujärven sentterinä, nousee huomioarvo niin korkealle, että otteet nähdään myös suuremmissa sarjoissa, joissa ura tulee myös tämän kauden jälkeen jatkumaan. 

3. Jere Sallinen, HIFK

Mannonen: Sallinen aloittaa toisen kautensa Helsingin IFK:ssa, jonka kapteeniksi hänet siirrettiin kesken viime kauden. Maailmanmestarin johtajuus näkyy niin kentällä, kuin pukukopissa.

Sallinen on Liigan monipuolisimpia kokonaispaketteja. Pystyy pelaamaan keskushyökkääjän ja laiturin roolissa laadukkaasti molempiin suuntiin. Iski viime kaudella peräti 22 maalia, paranee vain vanhetessaan.

4. Petri Kontiola, HPK

Iilomo: Vuosia Tapparaan huhuttu Kontiola yllätti jääkiekkoyleisön siirtymällä HPK:n riveihin. 35-vuotiaan sentterin putki ei kulje ehkä parhaiden vuosien vauhtiin, mutta toisaalta Kontiolan vahvuudet ovat aina olleet muilla osa-alueilla. 

Vaikka harjoituskaudella koko joukkueen esitykset ovat olleet tukkoisia, laidalle on tarjolla niin paljon viimeistelyvoimaa Markus Nenosen, Jere Innalan, Valtteri Puustisen ja kumppanien muodossa, että Kontiola taistellee vähintäänkin syöttöpörssin voitosta. 

5. Hannes Björninen, Pelicans

Mannonen: 24-vuotias Björninen aloittaa kolmannen kautensa Lahden Pelicansin kapteenina. Näyttää omilla teoillaan muille vahvasti eteen. Ikävä loukkaantuminen keskeytti viime kauden. Hyökkääjien peliaikakuninkaita viime kaudelta yhdessä Justin Danforthin ja Juho Lammikon kanssa. Björninen on sarjan paras aloittaja ja suurten kansainvälisten kenttien tuleva pelaaja.

Ryan Laschin hankinta antaa Björniselle hieman lisää työrauhaa. Kaikki viittaa siihen, että kippari tulee pelaamaan terveenä ollessaan uransa parhaan kauden.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena:

Mannonen: Mestaruustaistossa olevien Rauman Lukon ja Tampereen Tapparan kärkisenttereiden Daniel Audetten ja Michael Spacekin potentiaali on kiistaton. Tämän listan jäseneksi heillä on kuitenkin vielä paljon näytettävää. Katsotaan rauhassa uusien pelaajien tilannetta.

38-vuotias Jarkko Immonen on edelleen Liigan parhaimpia keskushyökkääjiä, mutta kuuluuko enää Liigan kaikkein kirkkaimpaan eliittiin? Laukaus on edelleenkin painava, ylivoimaosaaminen häikäisevää ja aloitusvoitot tulevat vanhaan tapaan. Liike on kysymysmerkki. Uskon myös vahvasti, että Ässiin palannut Mika Niemi tulee muodostamaan yhden Liigan vaarallisimmista ketjuista yhdessä Nick Merkleyn ja Nicolai Meyerin kanssa.

Iilomo: Jälleen listan ulkopuolelle jäi todella kovia nimiä, mutta kokonaisuutta katsoen moni joukkue hakee ratkaisua sentteritilanteeseen ulkomailta. Varsinkin kärkipäähän ennakoitujen joukkueiden kohdalla tulosketjuista löytyy ulkomaalaisvoimaa keskeltä. Esimerkiksi Kärpillä senttereinä häärivät listaltakin löytyvä Kunyk ja Michal Kristof. Tapparan ja Lukon sentterit jo mainittiinkin, lisäksi Ilveksellä Ondrej Roman, HIFK:lla Alex Broadhurst ja KooKoolla Kyle Platzer ovat tulosketjun pelaajia. 

Jos kotimaisista pelaajista pitäisi nostaa listan ulkopuolelta yksi esiin, se olisi todennäköisesti Anton Lundell. Harjoitusotteluiden perusteella nuorukainen on ottanut jälleen pitkän kesän aikana harppauksia pelajaana, mutta myös fyysisesti. 

» Lähetä palautetta toimitukselle