Naisten MM-kisojen A-lohko: Tšekki jahtaa historiansa toista mitalia, Kanada puolustaa mestaruuttaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kanada haluaa päästä nostamaan mestaruuspokaalia tänäkin vuonna.
Kuva © IIHF

MM-kisojen lohkoissa tapahtui muutoksia, kun Suomi putosi B-lohkoon ja vastaavasti Tšekki nousi A-lohkoon. Kaikki A-lohkon joukkueet ovat varmasti puolivälierissä, vastustaja määräytyy lohkojen sijoitusten perusteella. 

Kanada

Kanada lähtee puolustamaan maailmanmestaruutta samalla maalivahtikolmikolla, jolla joukkue osallistui vuoden 2022 MM-kisoihin Tanskassa. Tuolloin finaalissa vaahterapaidoille kultaa torjunut Ann-Renée Desbiens tulee luultavasti ottamaan taas päävastuun torjuntatöistä. Emerance Maschmeyer ja Kristen Campbell täydentävät torjuntakolmikon.

Puolustuspäässä nähdään joukkueen vanhin pelaaja, 34-vuotias Jocelyne Larocque. Larocque on ollut maajoukkueen mukana kaudesta 2010–2011 ja palkintokaappiin on kertynyt muun muassa kultamitaleja sekä olympialaisista että maailmanmestaruuskisoista. Puolustuksesta voidaan nostaa esille myös sikatilalla kasvanut ja kymmenen vuotta Larocqueta nuorempi Ella Shelton. Alkavat kotikisat ovat Sheltonille vasta uran kolmannet MM-kisat.

Hyökkäykseen kokemusta tuo Natalie Spooner, joka on nähty vaahteralehtipaidassa jo alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa kaudella 2007-2008. Erikoista Spoonerin osallistumisesta näihin kisoihin tekee se, että hän on palautunut synnytyksen jälkeen nopeasti huipputason jääkiekkoilijaksi. Spooner sai lapsen viime joulukuussa. Hyökkäyspäästä löytyy myös joukkueen ainoa tulokas, joka on samalla joukkueen nuorin pelaaja. 21-vuotias Danielle Serdachnyn kulunut kausi Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa on tuonut 71 (25+46) tehopistettä.

Yhdysvallat

Edellisvuoden kisoista poiketen maalivahti Maddie Rooney on tehnyt tilaa uudelle tulokkaalle Abbey Levylle. Levylle jää luultavasti kolmannen maalivahdin rooli ja torjuntavastuun jakavat Nicole Hensley ja Aerin Frankel. Kaksissa edellisissä MM-kisoissa Frankel ei ole päässyt vielä torjuntatöihin, mutta näissä kisoissa hän varmasti luistelee tolppien väliin.

Maajoukkuedebyytin aikuisten tasolla Tanskan MM-kisoissa tehnyt Rory Guilday sai jälleen kisakutsun. Tanskassa 1+2=3 tehot iskenyt puolustaja pelasi neljässä ottelussa, mutta nyt jääaikaa on tiedossa enemmän. Puolustuksessa nähdään nimittäin kaksi uutta tulokasta, Nicole LaMantia ja Haley Winn. 19-vuotias ja oikealta laukova Winn jää luultavasti pieneen rooliin.

Superlupaus Taylor Heise teki myös maajoukkuedebyytin Tanskassa. Heise valittiin kisojen MVP:ksi ja pisteitä hyökkääjä ennätti kerätä 7+11=18. Hän tulee jälleen aiheuttamaan painajaisia vastustajille. Joukkueen ainoa 80-luvulla syntynyt pelaaja on maajoukkueen vakiokasvo Hilary Knight. Knight pystyy esimerkillään ja kokemuksellaan auttamaan joukkueen tulokkaita niin kopissa kuin jäällä.

Tšekki

Tanskassa MM-kisat pronssiin päättänyt Tšekki nousi samalla myös ensimmäistä kertaa A-lohkoon. Joukkue lähtee mitalitaistoon uudistuneella maalivahtikolmikolla. Ainoastaan Blanka Škodová on pelannut edellisissä MM-kisoissa. Škodová tulee ottamaan päävastuun maalilla ja Kateřina Zechovská tulee hyvänä kakkosvahtina. 17-vuotiaalle Michaela Hesoválle kisat ovat arvokas kokemus jo pelkästään siksi, että hänet on valittu mukaan.

Puolustuksessa häärii Daniela Pejšová, joka valittiin edellisten kisojen parhaaksi puolustajaksi sekä median valitsemaan All Stars -kentälliseen. Ruotsin Luleå/MSSK:ssa pelaava Pejšová iski kauden aikana tehot 4+11=15. Jo 16-vuotiaana aikuisten maajoukkueeseen mukaan hypännyt nyt 26-vuotias Dominika Lásková voitti PHF:n mestaruuden Toronto Sixin riveissä kuluneella kaudella.

Hyökkäyksessä nähdään Naisten Liigan seuraajille tuttuja nimiä. TPS:ssä pelaava Tereza Pištěková ja HIFK:n Michaela Pejzlová ovat valittu maajoukkueeseen. Neurotieteitä opiskeleva Pejzlová teki karua jälkeä Naisten Liigassa. Runkosarjassa pisteitä kertyi 32+50=83. Maanainen Pištěková loisti omassa joukkueessaan ollen sisäisen pistepörssin toinen 40 pisteellä (14+26).

Michaela Pejzlová voitti Suomen mestaruuden ja pääsi jälleen edustamaan Tšekkiä MM-kisoihin.

Sveitsi

Sveitsikään ei ole lähtenyt vaihtamaan maalivahtikolmikkoaan. Ykkösvahtina häärii edelleen Andrea Brändli ja torjuntavastuuta jakaa Saskia Maurer. Edellisen kisojen kolmas maalivahti Alexandra Lehmann ei päässyt kertaakaan torjuntatöihin, mutta ehkä näissä kisoissa tarjoutuu mahdollisuus.

Kolmansiin MM-kisoihin osallistuva puolustaja Janine Hauser oli edellisten kisojen yksi onnistuneimpia pelaajia, jos katsotaan plusmiinustilastoja. Hauserin tilasto oli vain -1 ja se oli puolustajien paras. Kukaan joukkueesta ei päässyt plussan puolelle. 17-vuotias Alessia Baechlerille Kanadan kisat ovat toiset aikuisten kisat. Nuori puolustaja oli mukana alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa tammikuussa. Tuolloin pisteitä kertyi 3+1=4.

18-vuotias hyökkääjä Alina Marti oli Tanskan MM-kisojen joukkueen sisäisen maalipörssin voittaja kahdella maalilla. Nyt hyökkääjän on tuotava omaa osaamistaan rutkasti esiin, jotta joukkue onnistuisi heiluttamaan vastustajan verkkoa paljon enemmän. Joukkueeseen kokemusta tuo kapteeni Lara Stalder ja myös hänellä on paineet tehdä pisteitä. Stalder voitti SDHL:n pistepörssin päättyneellä kaudella pistein 61 (18+43).

Japani

Tanskan kisoissa torjuntavastuun otti Miyuu Masuhara, vaikka Akane Konishi oli papereissa ykkösmaalivahti. Nyt Konishi on jäänyt kokoonpanon ulkopuolelle. Mikäli Masuharan otteet ovat säilyneet hyvänä, tulee hän pelaamaan suurimman osan otteluista.

Puolustuspäässä pyörii tuttu nimi SDHL:ää seuranneille. Ayaka Hitosato pelasi Linköpingissä kuluneen kauden, joka oli myös hänen ensimmäinen Japanin ulkopuolella. 160-senttinen pakki kasasi kauden aikana kymmenen pistettä (2+8). 17-vuotias Kohane Sato osallistuu jo toista kertaa aikuisten arvoturnaukseen. Tehoja ei syntynyt edellisen reissun aikana, joten nyt olisi hyvä sauma avata pistetili.

Hyökkääjistä mieleen kannattaa painaa erityisesti 146-senttinen Remi Koyama. Koyama iski edellisissä kisoissa ratkaisevan maalin voittolaukauskilpailussa Suomea vastaan. Tuo ottelu ratkaisi Japanin pysymisen A-lohkossa. Japani lähtee kisoihin altavastaajana, joten Koyama tuskin pääsee kasvattamaan pistetiliä suuremmaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle