Sini Karjalainen tähtää menestykseen MM-kisoissa − "Pronssi on minimitavoite"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Sini Karjalainen asettaa korkeat tavoitteet Naisleijonille.

Karjalainen kertoi Vermontin yliopiston sosiaalisessa mediassa toiveartistinsa Super Bowlin väliaikanäytökseen olevan kanadalainen Justin Bieber. Valinta perustuu pitkään kestäneeseen uraseurantaan. Bieber ei kuitenkaan kuulu hänen ottelupäiviensä soittolistoille.

− Se oli ainoa iso artisti, keneltä tiedän paljon biisejä. Hän on ainoa, kenen tuotannon tiedän uran alusta nykypäivään saakka. Ei kuulu pregame-listaan, mutta jos kävelee vaikka kouluun tai kokkaa asunnolla jotain, löytyy kyllä listalta.

− Pregame-listalla on paljon suomiräppiä, kuten JVG:tä ja ylipäänsä kappaleita, joita soi Suomessakin halleissa. Tykkään myös Gettomasasta.

Jos on käynyt Suomessa jäähalleilla viimeisen noin kahden kuukauden aikana, ei ole voinut olla törmäämättä Euroviisuedustaja-Käärijään. Cha Cha Cha ei ole vielä rantautunut Yhdysvaltoihin.

− Nimen olen kuullut, mutta en voi sanoa varmaksi tietäväni yhtäkään kappaletta.

Farmhouse on Karjalaisen suosikkiravintolaketjuja Yhdysvalloissa. Perinteiden naisena Karjalaisen vakiotilaus on todellinen yhdysvaltalainen klassikko.

− Jokin perus burgeri, jossa on pekonia tai aurajuustoa sivussa, sekä ranskalaiset. Juomaksi tulee fancymmissa tilanteissa Coca-Cola, tai sitten pelkkä vesi.

Työt ovat alkaneet

Naisleijonat saapui Kanadan Niagara Fallsiin harjoittelua varten tiistaina. Runsaasta matkarasituksesta johtuen leiri on lähtenyt käyntiin pehmeällä laskulla, mutta ytimekkäästi.

− Hommat ovat lähteneet hyvin liikkeelle Kanadassa, pariin ensimmäiseen päivään ei ole ollut erityisen rankkaa. Ollaan käyty pari kertaa jäällä hiomassa yhteisiä kujeita, mutta jään ulkopuolella on ollut aika rentoa lähipäivien runsaan matkustamisen takia.

− Ollaan esimerkiksi käyty ryhmissä läpi tätä yhteistä matkaa tähän saakka ja päästy kapteenin synttärikahveille.

Naisleijonien viimeistä noin puoltatoista vuotta leimaa synkkä ajanjakso, jossa joukkue oli otsikoissa lähes ainoastaan negatiivisista syistä. Uudet tuulet ovat kuitenkin jälleen erikoistuneet puhaltamisessa ja joukkueen keskittyminen on suunnattu menneiden sijaan tulevaan.

− Itse ainakin koen että pystymme keskittymään hyvin. Toki en voi kaikkien puolesta puhua, mutta itse olen pyrkinyt jättämään mediakohut omaan arvoonsa enkä niitä oikeastaan lue. Tuntuu, että kaikilla on fokus täällä ja ollaan pystytty keskittymään olennaiseen.

Naisten maajoukkue kohtaa MM-avauksessaan ennalta varsin tuntemattoman vastustajan. Karjalainen muistuttaa, että Ranskan joukkueessa on kuitenkin taitavia yksilöitä ja otteluun ei ole varaa mennä tuuli- tai jopa kansitakin helmat tuulessa liehuen.

− Emme ole heitä vastaan kovin monta kertaa pelanneet, mutta varmasti on taitava joukkue kun ovat paikkansa täällä ansainneet. Olen yliopistossa pelannut ainakin yhtä heidän joukkuelaistaan vastaan, joka on ollut konferenssissamme parhaita pelaajia. Heillä on varmasti hyviä yksilöitä, joten pitää olla valmiina.

Suomen kiekkokansalle entuudestaan tuttuja ranskalaisia ovat muun muassa TPS:ssä pelannut Estelle Duvin, sekä HIFK:n Clara Rozier.

− Heistä minulla ei ole tarkempia muistiinpanoja, mutta ainakin Duvinin nimi on noussut monta kertaa esille tarkistaessani pistepörssejä.

Ranskan viimeisimmissä otteluissa huomiota herättää myös se, että he ovat pelanneet useamman harjoituspelin kolmella kentällisellä.

− Turnauksissa kun on monta peliä lyhyeen ajanjaksoon voi tulla noutaja, jos ei pysty pelaamaan neljällä kentällä. Toki ei voi ennalta arvioida, kuinka rautaisessa kunnossa Ranskan joukkue on.

Kokemuksen rauhallisuutta ja nuorta nälkää

Suomen joukkue on kokenut muutoksia sekä pelaajien että valmennuksen suhteen. Uudistuneiden Naisleijonien suurimpia vahvuuksia on Karjalaisen mukaan tasapaino.

− Näkisin suurimman vahvuuden olevan kokemuksen ja nuoruuden nälkäisyyden tasapaino.

Joukkueen kokemusvastaaviin kuuluva Jenni Hiirikoski joutui seurajoukkuetasolla pelottavaan tilanteeseen, kun hän sai luistimesta kaulaansa kesken SDHL:n, eli Ruotsin korkeimman naisten sarjatason ottelussa. Hiirkoski on kuitenkin palautunut kiitettävää tahtia.

− Hyvin se on pystynyt olemaan treeneissä mukana, mitä itse tilanteesta tiedän niin kävi ilmeisesti aika lähellä, mutta Jenni on kunnossa.

Kisat alkavat keskiviikkona ja joukkueessa on mukana useampia ennaltaan seuraajille tuttuja pelaajia. Karjalaisella on antaa katsojille yksi niin kutsuttu laatulohi, joka on toistaiseksi väijynyt verkkojen ulkopuolella.

− Sanon Kiira Yrjänen. Nimi on varmaan jonkin verran tuttu, mutta hän on nuorempaa kaartia ja tulee olemaan mielenkiintoinen seurattava. Mitä olen leireillä nähnyt Kiira on tosi taitava ja tekee paljon duunia.

− Hän heitti myös Ruotsin sarjassa ilmaveivin ja on treenatessa ollut ykköskentässä Tuluksen ja Viivin kanssa joten siinä on hyviä pelaajia. Luulen että hän voisi yrittää ilmaveiviä kisoissakin paikan saadessaan.

Naisleijonat aloittaa kilpailunsa B-lohkosta. Joukkueen tavoitteet ovat kuitenkin asetettu mitalipeleihin.

− Pronssi on minimitavoite, keskitymme ottelu kerrallaan ensin voittamaan lohkon ja sitten eteenpäin. Samalla varmistuisi myös A-lohkon paikka tulevaisuuteen.

− Paineet ovat ehkä hieman erilaiset. Aikaisemmin alkusarjan otteluissa ei ole ollut niin väliä tuloksella ja siellä ollaan pystytty vielä rakentamaan omaa peliä kohti ratkaisupelejä. Toisaalta näen sen hyvänä haasteena, sillä kun otteluissa on kokoajan panos se auttaa asennoitumista jatkopeleihin.

− Tykkään myös siitä, että tällä kertaa jatkopaikka pitää oikeasti ansaita. A-lohkossa on välillä joukkueita jotka häviävät kaikki pelit ja ovat silti jatkossa, mutta nyt kaikki on omissa käsissä.

Naisleijonien maalivahtikolmikossa on kaksi uutta nimeä, kun Anni Keisalan vierelle asettuvat uudet tulokkaat Emilia Kyrkkö ja Sanni Ahola.

− Minulla on hyvät fiilikset heistä, Sannin kanssa olemme pelanneet alle 18-vuotiaissa ja hän on myös pelannut yliopistossa hyvin. Emilia on osoittanut hyviä otteita täällä, Tyttöleijonissa sekä Kuortaneella.

» Lähetä palautetta toimitukselle