Mielipide

Juuso Toivolaa tarvitaan naiskiekossa, mutta Naisleijonien päävalmentajuus on ollut iso virhe

MAAJOUKKUE / Kolumni

Naisten MM-kisat järjestettiin Espoossa vuonna 2019. Tuolloin Naisleijonat saavutti historiansa parhaimman saavutuksen eli MM-hopean silloisen päävalmentajan Pasi Mustosen johdolla. 

Espoon kisojen jälkeen alkoi alamäki. Itsestään selvä pronssi vaihtui tippumiseen haastajamaiden B-lohkoon.

Syitä tähän heikentyneeseen tulostasoon on useita. Pelaajamateriaali on vaihtunut ja nuorentunut, eikä Suomi ole pystynyt ottamaan pohjoisamerikkalaisia joukkueita pelillisesti kiinni yhtä kovaa tahtia kuin mitä muut maat ovat ottaneet Suomea. Yksi näkyvimmistä muutoksista on kuitenkin ollut päävalmentajan vaihtuminen.

Kesken Pekingin olympialaisten päävalmentajan pestiin hypännyt Juuso Toivola ei ole pystynyt lunastamaan odotuksia Naisleijonien peräsimessä. Olympialaisista Suomi kaivoi vielä vakiopronssin mukaansa, mutta MM-kisamenestys on laskenut rajusti.

Toivolalla on pitkältä ajalta kokemusta nais- ja tyttökiekosta. Hän on esimerkiksi toiminut useita kausia Naisleijonien apuvalmentajana ja luotsannut Tyttöleijonat ensimmäiseen MM-mitaliin vuonna 2011. Päävalmentajakokemus kuitenkin puuttuu aikuisten tasolta.

Ongelmaksi on muodostunut ehkä juuri kokemuksen puute päävalmentajan roolissa. Aikuisten joukkueessa vaatimustaso kasvaa niin pelaajien kuin valmennuksen osalta.

Toivola ei ole osannut vaatia pelaajilta tarpeeksi – hän on ollut liian kiltti. Kommunikointi ja kannustaminen eivät poissulje virheiden esille tuomista. Jos pelaaja suorittaa alle oman tasonsa, siihen täytyy rohkeasti puuttua ja tehdä tarvittavia ratkaisuja.

Toivola ei ole osannut vaatia pelaajilta tarpeeksi – hän on ollut liian kiltti.

Suomalainen naiskiekko kuitenkin tarvitsee juuri Toivolan kaltaisia ihmisiä. Päävalmentajan pesti ei sovi hänelle, mutta hänen asiantuntijuudelleen on muuten varmasti käyttöä.

Mikäli Naisleijonat häviää tämän kevään MM-kisojen viimeisen ottelunsa, joutuu joukkue aloittamaan seuraavatkin kisat B-lohkosta. Voitonkaan ei pitäisi pelastaa Toivolan paikkaa päävalmentajana.

Jääkiekkoliiton suojatyöpaikoilla ei saada nostettua naisten maajoukkueen tasoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös