Miltä meno maistuu MM-kisojen toisessa lohkossa Ostravassa, jossa Leijonat ei pelaa? Ostravan areena on pienempi ja vanhempi kuin sykkivässä pääkaupungissa Prahassa, mutta tunnelma on kenties autenttisempi.
Kisat näkyvät voimakkaasti Ostravan pääkadulla ja areenan ympäristössä, mutta se ei ole aivan kaikki kaikessa. Uteliaalle turistille paikallisemmat ja edullisemmat kokemukset tarjoavat lähiöt.
Ostravan-lohkossa jatkopaikoista taistelevat Ruotsi, Yhdysvallat, Saksa, Slovakia, Latvia, Ranska, Kazakstan ja Puola.
Kaupunki
Lähdetäänpä liikkeelle kisakaupungin realiteeteistä. Ostrava on Itä-Tšekin perinteinen kaivoskaupunki – ei mikään turistien suosikkikohde. Lähes 300 000 asukkaan kaupunki on Tšekin kolmanneksi suurin kaupunki.
MM-kisat huomaa kaupungilla vain pääkatu Stodolnílla, jossa eri maiden värikkäästi pukeutuneet kisaturistit möykkäävät parhaimmillaan aamusta myöhään yöhön. Niinpä kisojen aikaan eräs baari aukeaa jo kello 7.30 ja menee kiinni vasta 4.00. Naapurivaltio Slovakian faneja on kaupungilla eniten, mutta intohimoiset latvialaiset jättivät itsestään äänekkäimmän kuvan.
Tšekki–Suomi-ottelun katsomista varten ei löytynyt kunnon kisakatsomoa koko kaupungista. Suomalaisturisti joutui tyytymään pääkadun baariin, jossa peli näkyi keskikokoiselta valkokankaalta – ilman selostusta. MM-kisa-areenan viereinen Fan Zone soveltuisikin kisaotteluiden tv-seuraamiseen parhaiten.
Kisaturistien tulva näkyy totta kai väliaikaisesti korotettuina hintoina. Stodolnílla kallein puolen litran olut kustantaa sikamaiset 8,50 euroa, kun taas joissakin baareissa hinta on tavanomainen kaksi euroa. Ruoan suhteen kannattaa siirtyä ainakin pari korttelia pääkadusta sivuun. Erään oluttuvan hersyvästi maustettu gulassikeitto vei kielen mennessään.
Majoituksen hinnat Ostravassa ovat kisojen aikaan moninkertaiset ja saatavuus on vähissä. Parinkymmenen kilometrin päässä naapurikaupunki Havířov tarjosi kuitenkin suomalaiselle tunnelmanaistijalle majapaikan tavalliseen hintaan (27,50 euroa / henkilö / yö). Havířovissa on vieläkin pittoreskimpää tšekkitunnelmaa: on idyllistä maaseutua rehevine peltoineen, mutta myös itäeurooppalaista kerrostalolähiötä.
Ostravan aitous viehättää. Pääkieli paikallisten kanssa on ehdottomasti tšekki, mutta kommunikointi hoituu auttavasti englanniksikin. Kaunis ele on osata sanoa paikallisella kielellä edes "děkuji" eli "kiitos". Taksit sujuvoittavat kulkemista kaupungissa, jossa raitiovaunut on ensisijainen julkinen kulkuneuvo.
Areenan meininki
Siirrytäänpä kisojen ytimeen, Ostravar-areenalle. Se on Tšekin pääsarjassa pelaavan HC Vítkovice Rideran kotiareena, jonne mahtuu noin 10 000 henkeä. Areenan porteilla odottaa tiukanoloinen turvatarkastus, jossa kävellään lentokentiltä tutun metallinpaljastimen läpi.
Ensivaikutelma hallin sisätiloista on läkähdyttävän kuuma, sillä hallin ilmastointi ei pelitä. Halli on valmistunut vuonna 1986 ja sen päätykatsomot jäävät vajaaksi muuhun katsomorakenteeseen nähden.
Tarjoilujonot ovat ennen pelejä ja erätauolla masentavan pitkät, mutta siitäkin selviää. Perisuomalainen tapa ennakoida erätauon alkua lähtemällä ajoissa olut- ja makkarajonoon on täällä näet valttia.
Ruotsi–Puola-ottelussa ruotsalaisfanit jättivät itsestään laiskan kuvan. Tre Kronor -paitaisia oli isoissa ryhmissä ympäri katsomoa, mutta Puolan fanit voittivat huutotaistelun selvästi. Kun Puola kavensi Ruotsia vastaan 1−3:een, ei hallissa riemulla ollut rajoja. Puolan paluu MM-kisoihin 22 vuoden tauon jälkeen on ainakin tästä näkökulmasta upea asia.
Puolestaan Saksa–USA-ottelun taisto oli nopeasti ohi, kun jenkkiryhmä iski maaleja mielin määrin. Kolmannen erän parhaat saksalaisjuhlat olivatkin käytävän pystypöydässä.
Kisojen jänismaskotit Bob ja Bobek villitsevät katsojia pitkin katsomoa. Jänikset luovat iloa nuoremmille ja vanhemmillekin katsojille komedian tavoin. Hallissa järjestyksenvalvojatkaan eivät pienestä nipota. Esimerkiksi hallin päätyseinää reunustavilla leveillä katsomoportailla istui väkeä, mutta kukaan ei häätänyt heitä sieltä pois.
Yhteenveto
Ostravan-kisalohko kerää laajalti eri maiden kisaturisteja, etenkin naapurimaista Slovakiasta ja Puolasta, mutta myös Saksasta. Monelle keskieurooppalaiselle esimerkiksi Pohjoismaihin on turhan pitkä matka ja hinnat korkeat, joten siinäkin mielessä Itä-Tšekki on heille mieluisampi kohde.
Silti ruotsalaiset järjestäen kehuivat Tampereen kahta viimeistä MM-kisakevättä upeaksi kokemukseksi. Kattoterassi, oma kisabaari ja mainiot ravintolat toistuivat läntisen naapurimaamme fanien kehuissa.
Ostravassa ei ollut näkyviä järjestyshäiriöitä. Jääkiekko maistui faneille riehakkaassa mutta rehdissä hengissä. Kuten saksalaisfanit aina sanovat: "wir sind alle Eishockeyfans" eli "olemme kaikki jääkiekkofaneja".
Prahan ja Ostravan edelliset MM-kisat vuonna 2015 houkuttelivat paikalle kaikkien aikojen parhaan yleisökeskiarvon, 11 589 katsojaa per peli. Myös nämä kisat ovat hyvällä tiellä. Yleisö viihtyy Tšekissa jälleen silminnähden mainiosti.