Top 5 -maalivahdit 2017-18: Liigan nimettömin tähtivahti löytyy Mikkelistä

LIIGA / Artikkeli
Jatkoajan toimitus pitää Sami Rajaniemeä Liigan top viisi -maalivahtina.
Kuva © Timo Savela

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Vinski Virtanen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen viisi sarjan parasta maalivahtia. Listauksia on tehty myös aiempina vuosina. Viime vuoden listausta pääset katsomaan tästä artikkelista

1. Andreas Bernard, Ässät

Iilomo: Ässät pyristeli viime kaudella runkosarjassa seitsemänneksi, vaikka teki toiseksi vähiten maaleja. Osa kunniasta menee toki myös patapaitojen puolustukselle, mutta suurin yksittäinen syy joukkueen seitsemänteen sijaan oli Bernard. Kauteen tasavertaisesti Ari Ahosen kanssa lähtenyt italialaisvahti nappasi ykkösvahdin paikan jo varhaisessa vaiheessa. Bernard oli myös tilastojen valossa selvästi aisapariaan edellä. 

Ensi kevään palkintogaalassa Bernardia tuskin valitaan vuoden maalivahdiksi, mutta syitä saa etsiä muualta kuin miehen otteista. 

2. Jussi Rynnäs, Kärpät

Virtanen: Poimitaan listalle lisää Poria. Lähes kaksimetrinen porilainen on Kärppien kiistaton ykkösvahti. Rynnäs on yllättävän liikkuva kokoisekseen, peittää paljon ja torjuu oululaisille pisteitä silloinkin, kun muu joukkue hieroo unihiekkoja silmistä.

3. Atte Engren, HIFK

Iilomo: Viime kausi Leksandissa sujui alle odotusten, mutta sekavan joukkueen riveissä olivat onnistujat vähissä. Viimeisen viiden vuoden aikana Engren on mahtunut Leijonien MM-joukkueeseen. Vaikka pelitili aikuisten arvokisatasolla on vielä avaamatta, kertoo kisakoneeseen pääsy kyvyistä kaiken oleellisen. Palkintokaapista löytyy myös Liigan parhaalle maalivahdille jaettava pysti kaudelta 2009-2010.

HIFK:ssa Engren pääsee loistaviin olosuhteisiin. Maalivahtivalmentaja Jan Lundell on vuorollaan koulinut Joni Ortiosta, Ville Hussosta sekä Kevin Lankisesta sarjan kärkivahteja, eikä vielä peliuraansa jatkavan Niklas Bäckströmin jakamia vinkkejä kannata aliarvioida.  

4. Denis Godla, KalPa

Virtanen: "KalPa pysähtyy silloin, kun Eero Kilpeläinen ei pysty pelaamaan", KalPasta sanottiin. Vaan ei pysähtynyt. Godla pelasi runkosarja ja pudotuspelit yhteenlaskettuna 22 ottelua, mutta osoitti olevansa laadukas torjuja.

Käärmeenkielistä ja viihdyttävästä tyylistään tunnettu slovakki on tulevalla kaudella Liigan eliittiä. Ei pidä epäillä sekuntiakaan, etteikö Godla veisi KalPan ykkösvahdin paikkaa, josta on kilvoittelemassa myös Niko Hovinen.

5. Sami Rajaniemi, Jukurit

Iilomo: Liigan todennäköisesti nimettömin tähtivahti löytyy Mikkelistä. Viime kaudella ylivoimaisesti eniten urakoinut Rajaniemi ei hiipunut kuorman alla, vaan jaksoi pitää tasonsa läpi runkosarjan, tarjoten Jukureille mahdollisuuden taistella pisteitä lähes jokaisena pelipäivänä. 

Sarjan heikoimpiin lukeutuvasta joukkueesta maalivahdin ei ole helppoa nousta valokeilaan. Rajaniemi ei ole kuitenkaan yhden kauden ihme, sillä toissa kaudella mies oli osaltaan ratkaisemassa Kärppien maalivahtiongelmia siirryttyään Pelicansista oululaisten veräjälle. Tulevan kauden jälkeen Rajaniemelle on helppo ennustaa Mikkeliä kirkkaampia valoja.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Virtanen: Kuvittelin ensin, että maalivahtien osalta joutuisimme käymään enemmän debattia. Yllättävän helposti pääsimme kuitenkin yksimielisyyteen. Bernardin valinnasta koko Liigan parhaaksi veskariksi olen ilman muuta samaa mieltä. Moni pitänee Dominik Hrachovinaa sarjan parhaana ulkomaalaisvahtina, mutta hänen edelleen listalle kiilasi kaksi ulkomaalaista.

Iilomo: Moni pitää Hrachovinaa myös ehdottomana top 5 -maalivahtina, ei vain parhaana ulkomaalaisvahtina. Omalla listallani tsekkivahti olisi ollut viiden parhaan vahdin joukossa ennen Godlaa. Hrachovinan arvostusta maalivahtina laskee fakta, että mies pelaa sarjan parhaiten organisoidun puolustuksen takana. 

» Lähetä palautetta toimitukselle