Traktori ryskyttää tappavan tasaisesti - saako Selin HIFK:n oikeille raiteille?

LIIGA / Ennakko
Mikko Mäenpää palaa liigajäille.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Jyväskylässä kauden avauksessa kohtaavat kaksi ennakko-odotuksissa korkealle nostettua joukkuetta, joiden kuntokäyrät harjoitusotteluissa osoittivat aivan päinvastaisiin suuntiin.

JYP pelasi vahvan harjoituskauden häviten kuudesta ottelustaan vain Sveitsissä pelatun CHL-kamppailun Zugia vastaan. HIFK taas pelasi harjoituskautensa täysin toiseen tapaan, voittaen vain kaksi ottelua seitsemästä.

Jyväskyläläisten hyökkäys on liigan mittapuulla aivan kärkipäätä. Orkesterin ykköskapellimestari, ja varmasti illan seuratuin pelaaja perjantaina, on paluun Hippoksen liigajäille tekevä Jarkko Immonen.

JYP pelasi pelillisesti paikoitellen erinomaista jääkiekkoa jo harjoituskaudella. Joukkue saa pientä etulyöntiasemaa kauden alussa muihin joukkueisiin verrattuna johtuen pelaajiston pienestä vaihtuvuudesta.

Hyökkäys on Miikka Lahden ja Ossi Louhivaaran poissaoloista huolimatta todella kova, mutta alakerta on haavoittuvainen. Kalusto on sen verran ohut, että Nolan Yonkmanin mahdollinen poissaolo on kova isku omassa päässä ja etenkin alivoimalla.

Jyväskyläläiset osoittivat harjoituskaudella, että joukkueen suora hyökkäys-pelaaminen on terävää, ja se yhdistettynä kovaan yksilötaitoon tulee pitämään HIFK:n puolustuksen varpaillaan koko ottelun ajan.

Myös erikoistilannepelaaminen on osoittanut paljon potentiaalia, ylivoimalla hommaa tahdittavat Immosen ja Mikko Mäenpään tahtipuikot, ja laatua riittää kahteen ylivoimaviisikkoon.

Kliseisesti, JYPiä vastaan ei kannata ottaa paljoa jäähyjä.

JYPin prosessi etenee, onko HIFK:n harjoituskausi vain alun käynnistymisvaikeuksia?

Vaikka harjoituskausi puoltaakin JYPin vahvaa starttia liigakaudelle, ei niille peleille sovi antaa liikaa painoarvoa. HIFK:n hyökkäyspää on Roope Hintzin, Juuso Puustisen ja Corey Elkinsin poistumisista huolimatta vahva ainakin paperilla. Sentteriosastolta puuttuu kuitenkin se terävin kärki.

CHL:stä joukkue kuitenkin lähti laulukuoroon heti aikaisessa vaiheessa, eivätkä otteet muutenkaan olleet positiivisimmasta päästä. On mielenkiintoista nähdä muuttuuko suunta, kun liigakausi saadaan kunnolla käyntiin.

Joukkueen viisikkopuolustaminen oli harjoituskaudella repaleista, ja puolustuksen johtohahmot eivät olleet omalla tasollaan. Jos alakerta vuotaa samaan malliin, kolme pistettä on HIFK:lla tiukassa.

Toisaalta sama pätee osittain myös JYPiin. Vaikka hyökkäysvoima on kovaa luokkaa, puolustus osoitti haavoittuvaisuuden merkkejä omalla alueella. Yonkmanin poissaolo ei auta asiaa.

Ari-Pekka Selin on pyrkinyt suoraviivaistamaan helsinkiläisten pelaamista, ja se voi olla myrkkyä JYPin alakerralle. Joukkueessa on kuitenkin hyökkäyksessä taitavia ja etenkin fyysisesti vahvoja pelaajia, ja jos he onnistuvat aiheuttamaan paniikkia jyväskyläläisten puolustuspäälle, vierasvoitto ei ole todellakaan utopiaa.

Kauden alun otteluita on tunnetusti vaikea ennustaa. Ailahtelevasti pelannut HIFK lähtee otteluun hienoisena altavastaajana. Sähköä Jyväskylän iltaan tuo varmasti Immosen ja Mäenpään paluu liigakaukaloihin JYPin riveissä.

Seuraa Heitä

Juuso Puustinen #17 |

Laitahyökkääjä

Puustinen paukutti kevään pronssiottelussa JYPiä vastaan viisi paunaa. Nyt vuorossa on kotiavaus vanhaa seuraa vastaan.

Lennart Petrell #32 |

Laitahyökkääjä

HIFK:n kapteeniksi valittu Petrell on pelannut vahvan harjoituskauden. Petrell voi laittaa jyväskyläläisten puolustuksen sekaisin aggressiivisuudellaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Viime kauden pettyjät avaavat kauden Hippoksella
JYP ja HIFK kohtasivat viime kaudella pronssiottelussa, joka päättyi lopulta JYPin 6-5-voittoon jatkoajan kautta. Ari-Pekka Selinin pääkäskijäkseen pestanneet helsinkiläiset lähtevät tietynlainen uskon palautus mielessään kauteen, eikä päävalmentajavalinta olisi voinut osua paremmin kohdalleen. Helsinkiläiset hakevat vielä kuitenkin maalintekotehokkuuttaan, kun taas JYPillä tätä ongelmaa ei ole.
4
2 3