Kausiennakot 2017: LIIGA

1
TapparaTampere

Seuraidentiteetti

Yksi Liigan vahvimmista seurabrändeistä. Seuraa pidetään muun muassa Liigan tehokkaimpana ja menestyvimpänä. Tapparan brändissä näkyy erittäin selkeästi sen edustusjoukkueen viime vuosina saavuttama urheilullinen menestys. Brändi rakentuu seuraan perinteisesti liitettävistä arvoista, kuten juuri tehokkuudesta, määrätietoisuudesta ja laadukkuudesta. Kyseessä on todella hyvin hoidettu seura. Jos jotain heikkouksia brändistä kaivaa, vahvimmat mielikuvat nousevat pitkälti urheilulliseen menestykseen liitettävistä tekijöistä.

Yleisellä tasolla urheiluseuran brändääminen liiaksi urheilullisen menestyksen ympärille on hyvin riskialtista. Ennemmin tai myöhemmin koettaa nimittäin urheilullinen epäonnistuminen ja tällöin esimerkiksi erilaiset yhteiskuntavastuulliset teot ja vahva seurayhteisö kantavat hedelmää ainakin uskollisempien kannattajien muodossa. Tappara on kuitenkin selkeästi onnistunut muuttamaan imagoaan vanhasta puurtaja-Tapparasta, sillä tutkimustulosten mukaan se koetaan nykyään myös vastuulliseksi ja välittäväksi.

kausiennakkoTappara on 2010-luvun dynastia: "Joukkueessa on työnteon ja kurinalaisuuden mentaliteetti"

Viisi peräkkäistä finaalipaikkaa ja kaksi peräkkäistä mestaruutta saavuttanut Tappara on 2010-luvun ylivoimaisesti paras liigaseura. Monivuotinen kapteeni Jukka Peltola avasi syitä ja taustoja Tapparan menestykselle.

2
JYPJyväskylä

Seuraidentiteetti

JYPiin liitetään tutkimuksissa erityisesti turvallisuus ja viihdyttävyys. JYP ei tee mitään erityisen räväkkää, vaan puskee tasaisen tappavasti eteenpäin. Brändi sopiikin hyvin yhteen pääsponsorina toimivan traktorivalmistajan kanssa. Tylsyydestä, tai menestyksen puutteesta, JYPiä ei kuitenkaan voi moittia. Brändin heikkous on se, ettei sitä nähdä inspiroivana. JYP ajaa siis asiansa viihteen tarjoajana, mutta ei suuremmin innosta tai herätä tunteita, ainakaan suuremmassa mittakaavassa.

Konservatiivinen organisaatio on parhaillaan murrosvaiheessa, jota heijastelevat hiljattaiset muutokset omistajapohjassa ja johtoportaassa sekä farmijoukkue JYP- Akatemiasta luopuminen. Toisaalta JYP on kasannut tälle kaudelle nimekkään, joskin Liigan iäkkäimmän, joukkueen joka voi realistisesti pelata mestaruudesta.

kausiennakkoRyhti kasvaa, mutta selkä ei suoristu − JYP kotiutti poikansa maailmalta

Keski-Suomessa palataan Jarkko Immosen, Miika Lahden ja Mikko Mäenpään aikaan. JYP on valmis haastamaan Tapparan uusvanhoilla hurrikaanipelureilla.

3
TPSTurku

Seuraidentiteetti

Turun Palloseura on Liigan virallinen luksusbrändi. Se mielletään tutkimustulosten perusteella myös vakavaksi ja laadukkaaksi. Se, että seuraan yhdistetään edelleen tietynlainen luksus, juontunee takavuosien menestyskausista. Onhan seura itsekin käyttänyt aikoinaan slogania "Kulta on värimme". Toisaalta myös nyky-TPS:n omistuspohjaan kuuluu olennaisesti Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen varakkuus, mikä on viime vuosina mahdollistanut merkittävän rahankäytön.

Toki luksusmielikuvaan liittyy myös mahdollisuus, turkulaisten keskuudessa usein myös odotus, menestyksestä. Toisaalta brändi nähdään myös yhtenä Liigan vastuullisimmista. Tällä hetkellä tämä piirre todennäköisesti korostuu vielä vahvemmin seuran tehtyä rohkean kannanoton osoittaessaan tukensa Pridelle.

kausiennakkoAnalyysi: Turussa uusi projekti alkuun vanhojen tuttujen avulla

TPS on alkavalla kaudella sekoitus raakaa potentiaalia ja kypsää kokemusta. Vastuuta kannattelevat entiseen malliin tutut konkarit, mutta myös nuoret ovat nousseet esiin.

4
HIFKHelsinki

Seuraidentiteetti

HIFK:n brändi on todella vahva. Liigan absoluuttista kärkeä monilla. HIFK:hon liitetään esimerkiksi adjektiivit "suosittu", "statussymboli" ja "vahva" selvästi useammin kuin mihinkään toisen liigaseuraan. HIFK:ta pidetään myös liigan merkityksellisimpänä seurana. Osittain varmasti siksikin, että HIFK on Suomen oloissa siitä harvinainen seura, että se kokoaa yhteen monia sukupolvia samaa sukua edustavia kannattajia. Se herättää tunteita ja lähes jokaisella jääkiekon kanssa hiemankaan tekemisissä olevalla on siitä mielipide.

HIFK:ssa yhdistyvät monet brändityössä perinteisesti arvossa olevat seikat: pitkä historia luo perinteitä, selkeät pelilliset kiinnekohdat luonnetta, pääkaupunkilaisuus identiteettiä ja kaksikielisyys omaleimaisuutta. HIFK koetaan aina myös menestyväksi, vaikkei se sitä urheilullisesti joka kausi olekaan.

kausiennakkoHIFK yrittää saavuttaa potentiaalinsa- "Aktiivinen, fyysinen ja taisteleva joukkue"

HIFK:n viime kaudet ovat olleet tuloksellisesti ihan hyviä, mutta selkeää suunnitelmallisuutta ei ole ollut havaittavissa. Pelaajia ja valmentajia on vaihtunut, mutta selkeää rauhoittumista ei ole tapahtunut. Nyt siihen on mahdollisuus, kun Ari-Pekka Selin aloittaa ensimmäisen kautensa helsinkiläisseuran peräsimessä.

5

Seuraidentiteetti

Kuten suomalaisten urheiluseurojen vertailussa ylipäätäänkin, Kärpät menestyy myös bränditutkimuksissa. Kärpät on määrätietoinen, kunnianhimoinen, laadukas ja vastuullinen. Kärppien brändiin yhdistettävä vastuullisuus kumpuaa todennäköisesti seuran omistuspohjasta. Kärppä-Säätiö tukee todella merkittävästi pohjoissuomalaista juniorijääkiekkoa vuosittain. Kärpistä on 2000-luvulla rakentunut malliesimerkki suomalaisesta urheiluliiketoiminnasta.

Tällä hetkellä seurassa tosin eletään keskimääräistä turbulentimpaa ajanjaksoa. Edellinen tilikausi oli tappiollinen, mikä on pikkupedoille hyvin harvinaista. Lisäksi Juha Junno, mies johon Kärppien taustaorganisaatio on pitkälti henkilöitynyt, jätti pitkän työrupeaman jälkeen Pohjois-Suomen kiekkoihmeen taakseen. Kun Oulussa on totuttu menestymään, mitä tapahtuu jos tässä tilanteessa tulee toinen floppikausi putkeen? Todennäköisesti ei mitään dramaattista, sillä jääkiekkotoiminnan tukijalaksi on rakennettu lukuisia muita tulonlähteitä.

kausiennakkoOmavaraisuus on Kärppien selkäranka

Oulun Kärppien mestaruuksien taustalla on ollut pitkälti omista kasvateista koostuneita joukkueita. Kestävän menestyksen avaimet ovat Kärpillä juniorityössä ja omavaraisuudessa. Tämän on nyt huomioitu myös organisaation sisällä.

6
HPKHämeenlinna

Seuraidentiteetti

Brändinä HPK on hyvin ympäripyöreä. Seurabrändi nähdään jossain määrin viihdyttävänä, joskin siinäkään se ei yllä Liigan kärkisijoille. Viihdyttävyys on mielikuva, joka juontunee ennen kaikkea "Hassuttelee vastustajaa" -sloganista ja viime vuosikymmenen hyökkäävästä pelitavasta. HPK oli vuosia melkoisen väritön seura, mutta merkkejä paremmasta on nyt ilmassa.

Päävalmentaja Antti Pennasen johdolla seuran urheilullinen kurssi näytti viime kaudella kääntymisen merkkejä sekä menestyksen että peli-identiteetin osalta. Pallokerholla on kuitenkin iso työ saada identiteettiinsä muutakin pontta kuin peli kaukalossa. Sitä tarvitaan, mikäli seura haluaa jossain vaiheessa löytää esimerkiksi enemmän kansallisen tason sponsoreita ja isoa kasvua.

kausiennakkoEsittelyssä HPK:n vesselit – "Hänen kohdallaan on mietittävä hänen omaa tekemistään"

HPK kahmi alkavaksi kaudeksi kokoonpanoonsa nuoria ja potentiaalisia pelaajia. Joukkueessa on peräti yhdeksän NHL:ään varattua nuorukaista. Päävalmentaja Antti Pennanen kertoo, minkälaisista pelaajista oikein on kyse.

7
LukkoRauma

Seuraidentiteetti

Lukko nähdään kotoisana seurana. Se liittynee lähinnä siihen, että Rauma on idylliseksi miellettävä pikkukaupunki. Lukon brändi ja tunnettuus on tyypillisen Liigan pikkuseuran tasolla. Brändi koetaan tutkimuksissa yhdeksi Liigan tylsimmistä. Aktiivisimmat jääkiekonseuraajat toki tietävät, että kyseessä on todellisuudessa yksi Liigan varakkaimmista seuroista.

Seuran kotoisaan maineeseen voi vaikuttaa myös se, että Lukon pelaajat puhuvat melko usein julkisuudessa siitä, miten hyvää huolta työnantaja pitää heistä ja heidän perheistään. Pikkukaupungin vahvuuksiin kuuluukin usein keskimääräistä vahvempi yhteisöllisyys.

kausiennakkoLukko on vihdoin matkalla kohti omaa pelillistä identiteettiä

Rauman Lukko on ollut pitkään kotimaisen pääsarjan kummajainen: siltä on puuttunut selkeästi tunnistettava pelillinen identiteetti, joka olisi kestänyt useamman kuin yhden päävalmentajakauden. Nyt raumalaiset ovat matkalla kohti sitä.

8

Seuraidentiteetti

Ässät on Liigan seurabrändien outolintu. Tunnettuus on erittäin korkealla tasolla. Mutta tulosten tarkempi tarkastelu paljastaa, että Ässät erottuu edukseen pitkälti helposti muistettavan nimensä ansiosta. Nekin, jotka eivät jääkiekkoa seuraa, muistavat Ässät nimeltä huomattavasti useammin kuin erilaisia kirjainyhdistelmiä ja lyhenteitä käyttävät seurat. Hieman yllättäen Ässät ei kuitenkaan herätä juurikaan tunteita suomalaisissa. Nimi siis tunnetaan hyvin, mutta se ei herätä vahvoja mielikuvia.

Itse asiassa eräässäkin suuressa tutkimuksessa lähes kolmannes vastaajista ei osannut liittää Ässiin yhtään heille tarjotuista 39 ominaisuudesta. Se on yllätys, koska Poriin on kuitenkin jääkiekon aktiivisten seuraajien joukossa perinteisesti liitetty vähintäänkin vahvoja pelillisiä attribuutteja kuten aggressiivisuus sekä vauhdikkuus. Ässät on viime vuosina tehnyt paljon uusia avauksia (halliremontti, uusi toimitusjohtaja, esport-joukkue), jotka voivat terävöittää seuran brändiä lähitulevaisuudessa. Porilaisilla on kuitenkin iso työ tehdä itsestään valtakunnallisesti kiinnostava.

kausiennakkoPettymyksestä kohti juhlakautta − Ässät hamuaa jälleen pudotuspeleihin

Kokenut Ville Korhonen lähtee luottavaisin mielin alkavaan liigakauteen. Kunto on kohdallaan, viime kausi oli hänen uransa toiseksi paras ja näkymät ovat vielä lupaavat. Porilaisseura juhlii alkavalla kaudella 50-vuotistaivaltaan.

9
KalPaKuopio

Seuraidentiteetti

KalPa on Liigan edelläkävijöitä paikallisuuden korostamisessa. Pohjois-Savon ylpeydeltä tämä onkin varmasti ollut fiksu ratkaisu. Globalisaatio ei tarkoita sitä, etteikö paikallisuudesta saisi tehtyä kilpailuvalttia. Tähänhän valtaosa maailman urheiluseuroista on aina nojannut. Ja nojaa tulevaisuudessakin. KalPa on korostanut markkinoinnissaan savolaisuuttaan ja toteuttanut sen ympärillä hyviä tempauksia.

KalPan brändi puhuttelee selvästi keskimääräistä liigaseuraa enemmän pehmeillä arvoilla. KalPa nähdään kotoisana, perhekeskeisenä ja terveellisiä arvoja heijastelevana seurana. Vaikka nämä eivät välttämättä aina ole huippu-urheilussa arvoja, jotka liitetään menestykseen, ovat ne isossa kuvassa erittäin positiivia mielleyhtymiä. KalPan brändiin liitetään myös usein energisyys, joka tulee mitä todennäköisimmin seuran liikkuvasta ja kiekollisesta pelitavasta.

kausiennakkoMillä lääkkeillä kestomenestyjäksi KalPa?

Hopeaan viime kauden päättänyt KalPa koki kauden jälkeen rajuja uudistuksia. Pelaajisto vaihtui radikaalisti ja uusi valmennusjohto Sami Kapasen johdolla ottaa vastuun Pekka Virran pestin jälkeen.

10
IlvesTampere

Seuraidentiteetti

Ilveksen brändin hyvät puolet juontuvat historiasta. Menneestä urheilullisesta menestyksestä, tähtipelaajista ja perinteistä. Negatiiviset puolet taas tulevat kaoottisista viime vuosista. Seurabrändille ei tee hyvää se, että suurimmat otsikot revitään jatkuvasta talousongelmista. Ilvestä ei nähdä tutkimuksissa brändiltään laadukkaaksi, kunnianhimoiseksi tai johtavaksi. Sen sijaan seura nähdään sympaattiseksi ja perinteiseksi. Ilves mielletään Liigan perinteikkäimmäksi seuraksi.

Ilveksen omistuspohjassa on hiljattain tapahtunut merkittäviä muutoksia. Jos perinteikäs seura nousee aidosti jaloilleen, voi brändi kehittyä nopeastikin positiivisempaan suuntaan. Kyseessähän on Suomen suurin monilajiseura, joten kannattaja- ja fanipotentiaali on poikkeuksellinen.

kausiennakkoAnalyysi: Menestys kulminoituu nuorten esiinmarssiin - uusiutuneessa Ilveksessä vilisee huippulupauksia

Viime kaudella Ilves oli lähellä yllättää kaikki ja edetä jopa mitalipeleihin asti, mutta lopulta hallitseva mestari Tappara selätti tupsukorvat puolivälieräsarjan seitsemännessä ottelussa. Viime kauden menestyksestä huolimatta, tulevan kauden joukkueen ympärillä leijuu paljon kysymysmerkkejä. Kokoonpanosta löytyy monia nuoria ja lupaavia pelaajia, mutta ovatko he vielä valmiita kannattelemaan joukkuetta?

11

Seuraidentiteetti

Ehkä hieman yllättäenkin Pelicansin brändi on tutkimustulosten mukaan yksi Liigan jännittävimmistä. Toki seuran markkinointi on ollut viime vuosina hyvin rohkeaa ja kaukalossa on tapahtunut ylilyöntejä sekä toisaalta raavittu yllätysvoittoja. Valmennusjohto Petri Matikainen–Pasi Nurminen tuskin jättää ketään kylmäksi. Duo on pyrittykin brändäämään impulsiiviseksi ja värikkääksi.

Tunnettuudessa Pelicans onkin liigaseuroista hyvää keskikastia. Tämä on varsin hyvä sijoitus, sillä seura on vielä iältään melko nuori, sillä on vieraskielinen nimi ja sen kotipaikka on kilpaillun pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Toisaalta Pelicans on hieman kuin HIFK:n pikkuveli, mikä osuu yksiin Lahden rosoisen kaupunkibrändin kanssa.

kausiennakkoAnalyysi: Pelicansilla on yksi Liigan parhaista puolustuksista

Pelicans hyppää Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen johtaman projektin kolmanteen kauteen erittäin nuoren joukkueen voimin.

12
SportVaasa

Seuraidentiteetti

Mestisvuosinaan kotkapaidoilla oli, ainakin aktiivisesti sarjaa seuranneiden keskuudessa, brändi, johon liitettiin tietynlainen rosoisuus, värikkyys ja pelillinen aggressiivisuus. Kokonaan toinen kysymys on se, haluaako seura enää edes tulla nähdyksi näiden attribuuttien kautta. Joka tapauksessa valtakunnallisella tasolla mitattuna Sport on lähes yhtä tuntematon kuin KooKoo. Sportin brändi ei herätä tällä hetkellä kovinkaan vahvoja tunteita Vaasan ulkopuolella.

Sportiin kiteytyy se hankaluus, jonka alemman sarjatason suurseura sarjanousun yhteydessä kohtaa. Menestys todennäköisesti ainakin aluksi hiipuu, peli-identiteettiä on ehkä muokattava, välttämättömät panostukset muovaavat pelaajistoa ja kilpailu kovenee bränditasollakin.

kausiennakkoAnalyysi: Nuorennusleikkaus, uhka vai mahdollisuus?

Viime kauden alussa lähes suvereenisti suoriutunut Sport jäi vain hyväksi muistoksi ensimmäisen maajoukkuetauon jälkeen. Kotkalauma menetti kyntensä, ja tällä kaudella vaasalaisilla on edessään kynsien löytö ja teroitus. Joukkue on nuorentunut huomattavasti, ja harjoituskausi on osoittanut paljon hyviä enteitä kasvojen pesusta.

13
KooKooKouvola

Seuraidentiteetti

KooKoon seurabrändi on, ainakin kansallisella tasolla, väritön. Noin kolmasosa bränditutkimuksen vastaajista ei osannut liittää KooKoohon mitään esitetyistä 39 arvosta. Toki täytyy muistaa, että KooKoo on pelannut Liigassa vasta kaksi kautta. Toisaalta Jukurit tunnettiin samaisessa tutkimuksessa selvästi paremmin. Tähän vaikuttaa Jukurien innovatiivisen markkinoinnin lisäksi esimerkiksi se, että Jukurit oli mestisvuosinaan hyvin menestyksekäs seura lukuisine mestaruuksineen. KooKoo taas nousi Mestiksen terävimpään kärkeen vasta hieman ennen liiganousuaan.

Kouvolalaisten tilannetta ei voi pitää kansallisella tasolla suurena yllätyksenä. Pääsarjahistoria on ohut, menestys on ollut laihaa eikä Kouvolan kaupunkibrändikään ole erityisen suotuisa, vaikka perinteikäs urheilukaupunki kyseessä onkin.

kausiennakkoAnalyysi: KooKoon kaudessa enemmän riskejä kuin mahdollisuuksia

KooKoon kausi 2016-17 oli taistelua pelillisiä vaikeuksia sekä loukkaantumisia vastaan. Alkavalla kaudella organisaatiossa odotetaan pelillisen ilmeen paranemista, mutta loukkaantumiskierre ei ota katketakseen. Uusista pelaajista monen ura on ollut viime kaudet laskusuhdanteessa.

14
JukuritMikkeli

Seuraidentiteetti

Viime kauden sarjanousija on saanut osakseen enemmän huomiota kuin pienet liigaseurat keskimäärin saavat. Sarjanousu voi osittain vääristää tutkimustuloksia, mutta Jukureille on syytä antaa tunnustusta kekseliäästä markkinoinnista. Seura on selvästikin ottanut yhteiskuntavastuun toimintansa ytimeen. Tämä on suomalaisille seuroille ehkä paras, ja toistaiseksi rankasti alihyödynnetty, mahdollisuus laajentaa kannattajajoukkoaan, sidosryhmiään ja tarjota yrityksille mahdollisuus perinteistä sponsorointia kekseliäämpiin kumppanuuksiin.

Jukurit erottuu tutkimuksissa keskimääräisestä liigaseurasta edukseen muun muassa mielikuvilla erilainen ja sympaattinen. Nyt alkava mikkeliläishistorian toinen pääsarjakausi on merkittävä mittari myös brändin kehittymisen katsannosta. Miten tarinaa jatketaan?

kausiennakkoJukureiden pitää toimia ponnahduslautana jatkossakin, jotta joukkue menestyy Liigassa

Mikkelin Jukurit tunnettiin Mestiksessä hyvänä pelaajakasvattamona ja sama kehitys jatkui myös ensimmäisellä Liiga-kaudella. Osa pelaajista otti isoja askeleita henkilökohtaisella tasolla eteenpäin, osa löysi tiensä jopa isompiin ympyröihin.

15
SaiPaLappeenranta

Seuraidentiteetti

SaiPa on brändiajattelun kansallisessa katsannossa melko tyypillinen pieni liigaseura. Sputnikit kerää varmasti sympatiaa haastamalla usein taistelevalla peli-ilmeellään selvästi suurempia liigaseuroja. SaiPa on urheilullisesti hyvä haastaja, mutta nousu sarjan terävimpään kärkeen on jäänyt vain haaveeksi. Paikallisbrändinä SaiPa on erinomaisen vahva. Kisapuistossa on ajateltu jääkiekkoseuran markkinointia uudella tavalla ja nostettu kannattajat oman sanoman keskiöön. Ratkaisu on toiminut.

Kun urheilupuolikin toimi vuosia hienosti, SaiPaa on voinut kutsua 2010-luvulla esimerkilliseksi pieneksi liigaseuraksi. Viime kaudella joukkue kuitenkin floppasi pahasti. Montaa vastaavaa karusellikautta SaiPankaan brändi tuskin kestää ilman isoja kolhuja.

kausiennakkoUudistuneella SaiPalla ei ole varaa toiseen floppikauteen

Viime kaudella tylysti jumboksi romahtanut SaiPa lähtee tulevaan kauteen raikkaalla ilmeellä. Seuraan on hankittu lukuisia nuoria, eteenpäin pyrkiviä pelaajia. Monien kohdalla ammattilaisura on kuitenkin täysin alkutekijöissä. Myös uudelle päävalmentajalle Tero Lehterälle kausi on ensimmäinen miesten joukkueen johdossa.