Top 5 -laitahyökkääjät 2017-18: "Monen poiminta pistepörssin voittajaksi"

LIIGA / Artikkeli
Kuuselan tuuletuksia nähdään tulevalla kaudella usein.
Kuva © Jarno Hietanen

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Vinski Virtanen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen viisi sarjan parasta laitahyökkääjää. Listauksia on tehty myös aiempina vuosina. Viime vuoden listausta pääset katsomaan tästä artikkelista

1. Kristian Kuusela, Tappara

Virtanen: Ei mikään yllätysvalinta. KHL:stä keväällä Tapparaan palanneen Kuuselan kausi ei ollut ihan yhtä hohdokas kuin edellinen, mutta kultaa tuli joka tapauksessa. Käsittämättömän laajan ja tasokkaan arsenaalin paras hyökkääjä. Kuusela lienee monen poiminta pistepörssin voittajasta kysyttäessä.

Kokeneella Kuuselalla on sopimus Tapparan kanssa kevääseen 2020 saakka. Kirvesrintojen kannattajilla on syytä iloon, sillä Kuuselan johdolla mestaruudet eivät varmaankaan jää tuoreeseen tuplaan.

2. Tomas Zaborsky, Tappara

Iilomo: Kolmatta kertaa uralleen vauhtia Liigasta hakeva slovakki ei petä tälläkään kertaa. Ei ole taitavin pelaaja, mutta suoraviivainen ja periksiantamaton taistelija, joka käyttää kaikki keinot ollakseen tehokas. Sarjan terävimpiä pelaajia maalin edustalla, ajoittaa nousunsa hyvin ja ketteryytensä avulla pääsee usein ensimmäisenä irtokiekkoihin.

Viime kausi Brynäsissä oli rikkonainen, mutta pudotuspeleihin paluun tehnyt Zaborsky on pystynyt pelaamaan kauteen valmistavat ottelut tehokkaasti. 

3. Tomi Kallio, TPS

Virtanen: Päätti jaksaa vielä ainakin yhden kauden, vaikka valmennus vaihtui ja ikää on mittarissa 40 vuotta. Kallion jatkosopimus on TPS:lle merkitykseltään valtavan iso asia. Kallion panosta ei mitata pisteissä, vaikka niitäkin tulee jopa yllättävän paljon.

Todellinen johtaja ja kapteeni, joka näyttää esimerkkiä ja herättää kunnioitusta myös Turun ulkopuolella.

4. Janne Keränen, Lukko

Iilomo: Uransa kauden parhaan pelannut Keränen lähtee kauteen kovalla itseluottamuksella. Sekä piste- että maaliennätyksensä uusinut hyökkääjä vaihtoi seuraa, mutta sopeutumisongelmista ei tarvitse huolehtia, sillä sekä Lukko joukkueena että Pekka Virta päävalmentajana ovat jo entuudestaan tuttuja. 

Jaakko Rissanen ja Jesse Mankinen ovat viereltä poissa, mutta ketjukavereiksi on edelleen tarjolla laadukkaita pelaajia Ville Vahalahden johdolla. 

5. Jukka Peltola, Tappara

Virtanen: Kolmas tapparalainen viiden pelaajan listaan. Tapparalla on tajuton määrä huippuhyökkääjiä, mutta Peltola on silti korvaamaton. Kapteeni johtaa teoillaan: Peltola blokkaa laukauksia, repii ja raastaa, tekee nykyään pisteitäkin.

Kaksi yli 30 pisteen kautta osoittavat, että Peltola ei ole pelkkä työmyyrä. Taitaa myös rangaistuslaukaukset, joten on todellinen monitoimikone.

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Iilomo: Laitahyökkääjissä ehdottomat huiput ovat vähissä, mutta taistelu parhaiden laitahyökkääjien titteleistä käy sitäkin kuumempana. Listalle eivät myöskään päätyneet välttämättä ne suurimmat hyökkäyspään uhat, vaan pelaajat, jotka pystyvät ratkomaan pelejä muillakin avuilla kuin yksilötaidoillaan.

HIFK:n Erik Thorell jäi niukasti ulos listalta, lähinnä viime kevään hyytymisen vuoksi, Pelicansin Borna Rendulic voi hyvinkin nousta molempien kenttäpuoliskojen jyränä kauden lopun listauksessa kärkiviisikkoon ja Sportin Michael Parks on antanut harjoituskaudella viitteitä taidoistaan. Listaa voisi jatkaa vaikka maailman tappiin. 

Joukkuetasolla HPK:lla on piilevää potentiaalia, mutta myös kysymysmerkkejä. Norjasta saapunut Victor Backman on näyttänyt valmistavissa otteluissa hyvältä, Teemu Turunen on jatkanut viime kauden kehitystään ja Harri Kainulainen on iskenyt viisi maalia. Mikko Lehtosen sekä Janne Lahden urat ovat olleet laskusuhdanteessa viime kaudet, mutta Hämeenlinnassa on ennenkin käännetty laskussa olevia kursseja. 

Virtanen: Omat valintani olivat kokeneita johtajia, kun taas Zaborsky ja Keränen ovat enemmän virtuoosiosastoa. Kaikki kyllä ansaitsevat paikkansa listalla. Tapparasta olisi voinut nimetä lähes nelosketjulaisia, niin terävä kirves on.

Iikka Kangasniemen pudottaminen jäi harmittamaan. Vahalahti tekee taas vähintään 40 pistettä terveenä pysyessään. Terveydestä puheen ollen: Lauri Tukonen olisi listallani, jos hän pysyisi pelikuntoisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle