Top 10 -maalivahdit Liigasta: "Missä meidän listaltamme on Niklas Bäckström?"

LIIGA / Artikkeli
Liigan paras maalivahti vartioi KalPa-maalia.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Jatkoajan päätoimittaja Antti Wennström ja toimittaja Juha Oinonen listasivat perusteluineen Liigan kymmenen parasta maalivahtia. Toimittajat pohtivat myös ykkösmaalivahdin asemaan liittyviä mahdollisia kysymysmerkkejä ja veskareiden keskinäisiä valtasuhteita joukkueiden sisällä.

Kauden 2015-16 eli edellisvuoden valinnat näen tästä artikkelista. Menikö putkeen vai pieleen? Kumman poiminnat ovat parempia? Lähetä meille palautetta toimituksen sähköpostiin, Facebookiin tai Twitteriin.

1. Eero Kilpeläinen, KalPa

Oinonen:  Kilpeläisen mainetta varjostaa edelleen se, että ei ole urallaan voittanut mitään. Paras saavutus on pronssi Jokereissa vuodelta 2012. Menestystä ei ole luvassa Kuopiossakaan, mutta Kilpeläisen ansiosta KalPa voi edes haaveilla pudotuspelipaikasta.

2. Jussi Rynnäs, Kärpät

Wennström: Otit muuten saman pelaajan ykkösenä viime vuonnakin, Juha. Eipä se väärin ole, mutta tänä vuonna odotan kyllä pudotuspeleihin venymistä ja niissä onnistumista, ennen kuin ottaisin Kilpeläistä kolmatta kertaa enää putkeen. Rynnäksen suhteen olen optimistisempi. Siinä missä Kärppien joukkueenrakennus on kerännyt myös kritiikkiä, on maalivahdin tontille hankittu varmaa varman päälle. Rynnäs ottaa tänä vuonna paikkansa Liigan kärjessä ja kenties sitten vaihtaa taas sarjaa. 

3. Hannu Toivonen, Ilves

Oinonen: Ilveksen tärkein pelaaja. Toivosen on kuitenkin pysyttävä pelikunnossa ja venyttävä parhaaseen tasoonsa joka ilta, että Ilves pystyy taistelemaan pudotuspelipaikasta. Peluutukselta vaaditaan järkevyyttä, ettei Toivonen pala loppuun ennen kevään isoja pelejä.

4. Kaapo Kähkönen, Lukko

Wennström: Optimistinen nosto näin korkealle. Osittain nuorten kultahuumassa, osittain Bluesin kantamista taustalla, paljon rauhalliseen pelityyliin sekä potentiaaliin luottaen. Kähkönen kantaa samalla myös isoa osaa Suomen lätkämaalivahtien tulevaisuudesta. Hänellä on mahdollisuutensa olla nostamassa hetken hiipuvalta näyttänyttä nuorta katrasta takaisin NHL:n huipulle, mutta ensin pitää nyt pärjätä Lukossa.

5. Dominik Hrachovina, Tappara

Oinonen: Värikäs tšekki nousee Tapparan ykkösmaalivahdiksi ja pistää rahakirstun vartija Mikko Leinosen miettimään, kannattiko kokeneeseen Teemu Lassilaan uhrata rahaa. 22-vuotias Hrachovina on pienikokoinen ja pelityyliltään riskialtis, mutta siihen on Tapparassa totuttu.

Hrachovina tilkitsee.
Hrachovina tilkitsee.
Kuva © Jarno Hietanen

6. Mika Järvinen, Sport

Wennström: Hrachovina on rohkea mutta oiva valinta tuohon. Seuraavaksi työhevosista minun papereissani on Toivosen ja Bernardin kanssa tasainen Mika Järvinen, joka taistelee todennäköisesti myös samoista runkosarjasijoituksista. Hyvä viime kausi alla, ja nyt odotetaan Sportilta ja Järviseltä taas seuraavaa askelta.

7. Andreas Bernard, Ässät

Oinonen: Seiskavalintani on Italian maajoukkuemaalivahti Bernard, joka nosti Ässissä pelinsä aivan uudelle tasolle. Pienikokoinen reaktiotorjuja aloittaa ensimmäistä kertaa liigakauden ykkösmaalivahtina. Aiemmilla kausilla nähtyyn ailahteluun ei ole vaativan porilaisyleisön edessä varaa.

8. Aleksandar Georgijev

Wennström: Jatkan tuoreilla nimillä. Fredrik Norrenan "päätyö" ja suosikki, nuorten MM-kisoissakin nähty Georgijev on tällä kaudella mukana petaamassa TPS:lle positiivista runkosarjatulosta. Potentiaalia on vielä käyttämättä, ja tämän kauden onnistuminen on yksi askel eteenpäin.

9. Samu Perhonen, KooKoo

Oinonen: Samu Perhonen − Georgijevkin on yllättävä valinta. Itse uskon Oskari Setäsen pelaavan TPS-vahdeista enemmän.

Isokokoinen Perhonen on ollut parin kauden ajan KalPassa luotettava kakkosmaalivahti, mutta hyvistä otteista huolimatta ykköstorjujan paikkaa ei ole auennut edes Kilpeläisen loukkaantumisen aikana. Alkavaksi kaudeksi Perhonen siirtyi Kouvolaan Kari  Lehtosen valmennukseen ja saikin Juha  Järvenpään loukkaannuttua yllättäen tilaisuuden ykkösmaalivahtina.

10. Sami Rajaniemi, Jukurit

Wennström: Listan täydentää parhaiden hankintojenkin kymppiin yltänyt Rajaniemi. Olin todella positiivisesti yllättynyt Rajaniemen viime keväästä. Tällä kaudella käy niin, että sekä Kärpät että Pelicans miettivät olisiko ollut mahdollista sittenkin luottaa Rajaniemeen vähän pidempään. 

Missä meidän listaltamme on Niklas Bäckström?

Oinonen: Mielestäni Bäckström ei kuulu tälle listalle ollenkaan. Kun kahden viime kauden aikana pelejä on kertynyt yhteensä vain 24, vaadittaisiin melkoista punnerrusta erityisen merkittävän kuorman kantamiseen. Kevin Lankinen on alkavalla kaudella HIFK:n ykkösmaalivahti, Bäckström toki symbolisena hankintana pätevä.

Wennström: Onhan Niklas ollut parhaimmillaan ihan huikea maalivahti. Nyt kun mietimme tämän kauden Liigaa, on tilanne täysin uusi. Tuleeko Bäckströmistä uusi Jussi Markkanen, vai joutuuko HIFK turvautumaan keväällä Lankiseen? Loukkaantumiset ja kahden viime kauden onneton pelimäärä ovat pätevä syy olla nostamatta Bäckströmiä tällä kertaa listalle. Vedonlyöntimielessä tarkkailisin sitä, kuinka suuria voimalukuja Bäckströmille lasketaan. Voihan olla, että tilanne kääntyy jopa aliarvostukseksi.

Oinonen: Veini Vehviläistä saattaa joku kaivata listalle, mutta nuoren maalivahdin pelaaminen ailahtelee liikaa. Tämän ovat panneet merkille myös NHL:n kykyjenetsijät ja jättäneet jyväskyläläismaalivahdin varaamatta. Kokenut Jussi Markkanen pelaa edelleen hyvällä tasolla, mutta 40-vuotias ykkösmaalivahti on siitä huolimatta riski.

Wennström: Markkanen mahtuisi minun top 10 -listalleni, jos valitsisin yksin. Vehviläinen taas ei. Hänen täytyy oppia kontrolloimaan tunteitaan ja keskittymään kokonaiseen tekemiseen jääkiekkomaalivahtina, niin peleissä kuin harjoituksissakin.

Ykkösmaalivahdeista mukaan listalle eivät mahtuneet Vehviläisen, Bäckströmin ja Markkasen lisäksi Nathan Lawson eikä Janne Juvonen. Lawson ja Juvonen on tässä vaiheessa perusteltavissa jättää pohjille. Pelityyliltään "pienikokoisen" Lawsonin otteet eivät ole toistaiseksi Juuse Saroksen veroisia, ja Juvosen viime kausi taas ei ollut paras mahdollinen, kun pudotuspeleissä Niko Hovinen ajoi ohi.

» Lähetä palautetta toimitukselle