Top 5 -läpimurtopelaajat 2017-18: "Nyt on Godlan aika"

LIIGA / Artikkeli
Denis Godlalla on oiva paikka ottaa ykkösmaalivahdin tontti itselleen.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu

Jatkoajan Liiga-toimituksen päälliköt Vinski Virtanen ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen viisi sarjan todennäköisintä läpimurtopelaajaa.

1. Petrus Palmu, TPS

Iilomo: Äärimmäisen taitava hyökkääjä, joka on saanut pienen kokonsa vuoksi taistella epäilyksiä vastaan. Ensimmäisen erän Palmu voitti viime kaudella, kun nuorukainen raivasi tiensä OHL:n pistepörssin neljänneksi ja sai kesällä NHL-varauksen. Toisen erävoiton Palmu ottaa tällä kaudella, kun edessä on paikan valloittaminen Liigan kärkipelaajien joukosta. 

Edes harjoituskaudella sattunut pieni loukkaantuminen ei hidasta Palmun läpimurtoa.

2. Denis Godla, KalPa

Virtanen: Godla pelasi toissa kaudella Hermeksessä loistosesongin, ja KalPassa hän odotti kärsivällisesti vuoroaan Eero Kilpeläisen takana. Nyt on Godlan aika. Niko Hovinen ei ole kovin kilpakumppani taistelussa peliminuuteista, joten nuorella slovakkivahdilla on erinomainen tilaisuus ottaa KalPan vastuumolarin viitta itselleen.

3. Kristian Vesalainen, HPK

Iilomo: Napakalla laukauksella, hyvällä pelisilmällä ja suurilla raameilla varustettu Vesalainen teki tuhojaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa voittaen pistepörssin. Aikuisten tasolla Vesalaiselta on kuitenkin vielä läpimurto tekemättä. Kaikkiaan laitahyökkääjä on pelannut SHL:ssä ja Liigassa 54 ottelua, joissa on syntynyt yhdeksän tehopistettä. 

HPK:hon ja Liigan rytmiin Vesalainen pääsi tutustumaan jo viime kaudella, tällä kaudella on odotettavissa suuremman roolin nappaaminen.

4. Casimir Jürgens, Pelicans

Virtanen: Valitaan yksi puolustajakin listalle. Jürgens on vielä liigayleisölle tuntematon suuruus, mutta Mestiksessä syntyi kovaa jälkeä. SaPKon takalinjoilla 38 pistettä paukuttanut Jürgens on ollut harjoituskaudella yksi Pelicansin parhaista puolustajista. Pelicansilla on kosolti laatupuolustajia, ja Jürgensistä on syytä odottaa uutta nimeä kyseiseen ryhmään.

5. Jonatan Tanus, SaiPa

Iilomo: Mestiksen pistepörssin viime kaudella voittanut Tanus on kasvanut aikuisten sarjoihin hitaasti mutta varmasti. SaiPan kokoonpanossa on tilaa yhdelle taiturimaiselle väkkärälle, joten on miehestä itsestään kiinni, ottaako paikan runkomiehistössä. Ja minä uskon, että ottaa. Lähtee kauteen keskiketjujen pelaajana, mutta uskon Tanuksen nostavan rooliaan kauden mittaan. 

Kommentit valinnoista kokonaisuutena

Virtanen: Erittäin mielenkiintoisia valintoja, ja mikä parasta, yleensä kukkaan puhkeaa myös odottamattomia pelaajia. Kuinka moni uskoi esimerkiksi ennen viime kautta Simon Suorannan 34 pisteen kauteen?

Otto Koivulaa ei viitsinyt nimetä, sillä hänen taitonsa ovat jo kiekkopiirien tiedossa. Palmun ykkössijasta olen samaa mieltä, TPS:n hyökkääjältä on luvassa timanttinen kausi. Eniten harmittaa Jesperi Kotkaniemen pudottaminen listalta. Vasta 17-vuotiasta ja ensi kesänä varauskelposta Ässien pelaajaa kannattaa seurata tarkkaan.

Iilomo: Liigan paras puoli tänä päivänä on, että nuoria lupauksia nostetaan suoraan suuriin rooleihin ja yllättäviä onnistujia löytyy jokaisena vuonna. Hyökkääjistä mielenkiintoisia nimiä ovat jo märkäkorva -ikäluokasta ulos kasvaneet HPK:n Harri Kainulainen sekä Jokereista Liigaan ja KalPaan tullut Frank Gymer.

Puolustajat kypsyvät keskimäärin hitaammin ja ovat vaikeammin ennustettavissa, mutta silti tänäkin vuonna joku nuori puolustaja lunastaa paikkansa vakaiden puolustajien joukossa. Urho Vaakanainen on jo perustasonsa osoittanut, tällä kaudella odotan häneltä nousua lähelle maajoukkueen portteja. 

» Lähetä palautetta toimitukselle