MM-päiväraportti: Tanska niukkaan voittoon, Mrázekille nolla sekä kolmelle pelaajalle neljän tehopisteen ottelu

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Perjantain tiukin ottelu käytiin Tanskan ja Iso-Britannian välillä, kun juutit veivät voiton maalin erolla. Saksa möyhensi Kazakstania toisessa iltapäiväottelussa, siinä missä Tšekki ja Yhdysvallat ottivat odotetut voitot iltapeleissä.

Tanska voitti trillerin

Tanska ja Iso-Britannia kävivät taistelua paremmuudesta pelin viimeiseen sekuntiin asti. Tanska selvisi tiukan ottelun voittajana maalein 4−3 ja roikkuu mukana taistelussa pudotuspelipaikasta.

Iso-Britannia avasi ottelun Tanskaa vastaan pirteästi, ja Liam Kirk veikin britit johtoon vanhanaikaisella. Ilo jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä Mikkel Aagaard tasoitti maalivahti Jackson Whistlen ollessa pahasti ulkona tilanteesta. 

Reilun kymmenen minuutin jälkeen molemmat olivat onnistuneet toistamiseen. Phillip Bruggisser vei Tanskan johtoon ylivoimalla, ennen kuin Cade Neilsonin luistinohjaus toi Iso-Britannian tasoihin. Erän aikana nähtiin myös ikävämpi tapaus, kun Sean Norris taklasi polvella Nicholas B. Jenseniä. Tanskalaispuolustaja selvisi tilanteesta onneksi hetken huililla. Norris sai videotarkistuksen jälkeen kaksiminuuttisen.

Toisen erän alussa Aagaard viimeisteli ottelun toisen osumansa. Sitä ennen Patrick Russell oli osunut jo tolppaan. Molemmat loivat paljon tilanteita, ja muun muassa Christian Wejse osoitti uhrautuvaisuuttaan blokkaamalla laukauksen vaarallisessa maalintekopaikassa. Iso-Britannia sai erän lopulla kaksi ylivoimatilaisuutta, ja juuri toisen päätyttyä Nathanael Halbert onnistui tasoituksessa.

Kolmannessa erässä mentiin Tanskan hallinnassa ja Wejse osui maalin edestä ylivoimalla. Britit saivat oman ylivoimatilaisuutensa vähän myöhemmin, mutta tuhosivat sen väärään vaihtoon. Vielä viimeisellä minuutilla Jensen joutui jäähylle, mutta Frederik Dichow Tanskan maalilla kesti ja Tanska vei täyden pistepotin.

Tanska on lohkon viidennellä sijalla pisteen ottelun vähemmän pelannutta Suomea perässä. Joukkueilla on kuitenkin keskinäinen ottelu jäljellä, mikä antaa Tanskalle toiveita jopa puolivälieräpaikasta. Iso-Britannian tilanne on vaikeampi, sillä se tarvitsee kolmesta jäljellä olevasta ottelustaan vähintään kolme pistettä säilyäkseen. Jäljellä ovat ottelut Tšekkiä, Norjaa ja Itävaltaa vastaan.

Saksa tyrmäsi Kazakstanin

Saksa otti selvän voiton 8−2-voiton Kazakstanista ja pitää nyt hallussaan lohkonsa kakkospaikkaa. Tehot jakautuivat laajalle, sillä Lukas Reichel oli ainoa kahdesti maalinteossa onnistunut pelaaja. Pistekuninkaina häärivät vastaavasti neljän tehopisteen John-Jason Peterka (1+3) ja Wojciech Stachowiak (0+4).

Saksa sai salama-alun otteluunsa Kazakstania vastaan. Maksymilian Szuberin osuma syntyi onnekkaasti maalivahti Andrei Šutovin ja puolustaja Leonid Metalnikovin kautta, mutta Parker Tuomie osui hienon kuvion jälkeen.

Kazakstan kavensi Roman Startšenkon maalilla Jevgeni Rymarevin harhautettua syötöllään Philipp Grubauerin ulos tilanteesta. Avauserän oli laukausten valossa tasainen, sillä molemmat saivat kiekon yhdeksän kertaa kohti maalia.

Toisessa erässä Saksa karkasi jo neljän maalin karkumatkalle. John-Jason Peterka teki kazakstanilaisten keskeltä kolmannen maalin, ja ennen erän puoliväliä Lukas Reichel hyödynsi Madi Dihanbekin harhasyötön. Vielä ennen erän loppua ensimmäistä MM-turnaustaan pelaava Lukas Kälble teki ylivoimalla Saksan viidennen maalin.

Päätöserässä tehtiin neljä maalia, joista Saksa teki kolme. Reichelin ottelun toinen tuli komean kuvion jälkeen. Artjom Koroljov kavensi heti aloituksen jälkeen, mutta Frederik Tiffels onnistui alivoimalla. Loppulukemat viimeisteli Maximilian Kastner Kazakstanin kiekonmenetyksen jälkeen.

Itävalta ei tehnyt kolmatta ihmenousua

Tšekki otti rutiinivoiton Itävallasta maalein 4−0. Näin jo toinen isäntämaan maalivahti kirjautti tässä turnauksessa nollapelin, sillä torjuntavuorossa oli Petr Mrázek, joka oli kiekon tiellä 21 kertaa.

Tšekki hallitsi avauserää Itävaltaa vastaan. Laukaukset menivät kisaisännälle 14−5, mutta maalinteko oli tahmeaa. Ondřej Kaše onnistui maalinteossa erän viimeisellä minuutilla rangaistuslaukauksesta, joka tuomittiin Clemens Unterwegerin rikottua Kašea.

Toisessa erässä Itävalta oli vahvemmin pelissä mukana, mutta tulos oli sen kannalta heikompi. Erän loppupuolella nähtiin rangaistusten suma, jonka aikana Tšekki teki kaksi ylivoimamaalia. Ensin Dominik Kubalík onnistui maalinteossa neljällä kolmea vastaan, ja reilua minuuttia myöhemmin tilanne oli Jakub Flekin osuman jälkeen 3−0.

David Tomášek lisäsi Tšekin johdon neljään maaliin kolmannen erän alussa. Tämän jälkeen suurin into ottelusta oli poissa, eikä maaleja enää nähty. Tšekki nousi tässä vaiheessa lohkokärkeen ohi ottelun vähemmän pelanneiden Kanadan ja Sveitsin.

Yhdysvallat Brady Tkachukin johdolla voittoon

Puola pystyi antamaan Yhdysvalloille erän ajan hyvän vastuksen, mutta toisesta erästä eteenpäin jättiläinen oli selvästi parempi, ja pelin päätyttyä taululla olivat loppulukemat 1−4. Brady Tkachuk teki maalin ja syötti kolme muuta Yhdysvaltojen osumaa.

Puola onnistui tekemään maalin jo pelin alkuvaiheessa, kun Patryk Wronka harhautti heittäytyvän puolustajan Seth Jonesin ja laukoi sen jälkeen kiekon vasempaan yläkulmaan. Puolan kannalta ikävästi Bartosz Fraszko ehti hyökkäysalueelle ennen kiekkoa, ja näin osuma hylättiin valmentajan haaston jälkeen paitsiona. Muutenkin Puola oli hyvin pelissä mukana, ja Yhdysvalloille tuomittiin erässä kolme rangaistusta Puolan yhtä vastaan. Erä päättyi kuitenkin maalittomana.

Toisessa erässä Yhdysvallat jyräsi, ja laukaukset kirjattiin 25−5. Kova tulitus toi kaksi osumaa, joista ensimmäisen teki toisesta aallosta noussut Michael Kesselring ja toisen Brady Tkachuk suoran hyökkäyksen paluukiekosta. Osuma hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen, sillä Tkachuk kaadettiin yhdessä kiekon kanssa maalin sisään.

Kolmannessa erässä Puolakin onnistui hyväksytysti maalinteossa, ja osuma merkittiin Grzegorz Pasiutin nimiin. Cole Caufield osui kuitenkin kahdesti, ennen ja jälkeen kavennusosuman, ja näin loppulukemiksi kirjattiin Yhdysvaltojen kolmen maalin voitto. Brady Tkachuk syötti tekemänsä maalin lisäksi kolme muuta Yhdysvaltojen osumaa, ja oli näin päivän kolmas neljän tehopisteen mies.