MM-päiväraportti: Kanada voitti Sveitsin A-lohkon huippuottelussa, Itävallan huuma jatkui Norjan kustannuksella

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Kanada ja Sveitsi kävivät kuuman kamppailun A-lohkon kärkipaikasta. Itävalta kaatoi väkevällä peliesityksellä Norjan vaikeuttaen Suomen tilannetta. Latvia kampesi pakkovoiton Slovakiasta ja Yhdysvallat jyräsi Kazakstanin yli.

Itävalta otti talonkokoisen voiton Norjasta

Itävallan huimaava kisavire jatkui Norjaa vastaan. 4–1-voiton takuumiehenä tehoili Peter Schneider. Voitolla Itävalta nousi sarjataulukossa Suomen edelle lohkon neljänneksi.

Suomenkin kannalta merkittävä ottelu Itävallan ja Norjan välillä eteni vaihtelevissa ja hermostuneissa tunnelmissa. Molemmilla joukkueilla näytti olevan suuria vaikeuksia rakentaa kunnollisia hyökkäyksiä. Ylivoimatilanteetkin jäivät hyödyntämättä.

Vaisun avauserän jälkeen peli-ilme hieman piristyi. Kun itävaltalaiset alkoivat painostaa Norjan puolustusta, punapaidat sortuivat virheisiin, ja yhdestä niistä Peter Schneider rankaisi. Vain 40 sekuntia myöhemmin Dominic Zwergerin syöttö kimposi norjalaisluistimesta omaan maaliin. Kuusi minuuttia ennen taukoa Schneider iski siirretyn rangaistuksen aikana jälleen, ja peli oli 3–0.

Toisen erätauon ympärillä Norja pääsi pelaamaan jopa viidellä kolmea vastaan. Tulosta ei syntynyt, ja itse asiassa Itävalta oli alivoimallakin lähempänä maalintekoa. Sander Engebratenin kavennus seitsemän minuuttia ennen loppua tuli liian myöhään – kunnollista kirivaihdetta Norja ei peliinsä saanut. Loppuniitin iski Mario Huber tyhjään maaliin kaksi ja puoli minuuttia ennen loppusummeria.

Kolmen pisteen voitolla kisojen suurin sensaatio Itävalta nousee toden teolla kamppailemaan pudotuspelipaikasta. Se on kuuden pelaamansa ottelun jälkeen A-lohkon neljäntenä tasapisteissä Suomen kanssa.

Kuriton Kazakstan antautui ehdoitta Yhdysvalloille

Yhdysvallat jäi vaille haastetta ja haastajaa Kazakstania vastaan. Ottelu loppulukemat olivat 10–1, mutta käytännössä ottelu oli valmis jo avauserän jälkeen. Pisteitä rohmusivat ennen kaikkea Matt Boldy ja Johnny Gaudreau.

Yhdysvaltain ja Kazakstanin välinen ottelu oli odotetutsti amerikkalaisten heiniä. Amerikkalaiset vyöryttivät alusta asti hyökkäyksiä toisensa jälkeen, ja avasi maalihanat neljän ja puolen minuutin pelin jälkeen. Brock Nelson laukoi tolppaan ja Matt Boldy tuikkasi paluukiekon vapaasti verkkoon.

Ottelun luonne on selkeä: Kazakstan rikkoi, Yhdysvallat rakensi peliä ja huolehti tulosvastuusta. Nelson sekä Brady Tkachuk lisäsivät Yhdysvaltain johdon neljään maaliin vielä ennen taukoa.

Toisessa erässä pelin tempo oli kuin aamujäillä. Periodi ehti vanheta vain puolitoista minuuttia, kun Gavin Brindley sujautti maalin edestä turnauksen avausosumansa Kazakstanin puolustajien seuratessa katsellaan. Pari minuuttia myöhemmin Boldy iski amerikkalaisten kuudennen osuman ylivoimalla, vaikka Nikita Bojarkin saikin kiekon räpyläänsä – maaliviivan sisäpuolella. Seitsemännen maalin löi häkkiin Luke Kunin. Kazakstan ei enää välittänyt pelata.

Kolmannessa erässä Yhdysvallat pääsi nauttimaan hyökkäyspelistä demoralisoituneen Kazakstan-puolustuksen keskellä. Tkachuk sekä Kevin Hayes ja Johny Gaudreau koristelivat vielä tilastoja lisämaaleilla. Alikhan Omirbekovin kosmeettinen kavennus ainoastaan pilasi Alex Nedeljkovicin nollapelin.

Murskajaisissa hanakimmin pisteitä rohmusivat Matt Boldy (2+3) ja Johnny Gaudreau (1+4) – viisi tehopinnaa on toistaiseksi näiden kisojen suurin yhden ottelun pistemäärä.

Kanadalle työvoitto A-lohkon dramaattisessa kärkikamppailussa

Kanadan ja Sveitsin välinen kamppailu oli värikäs ja dramaattinen huippuottelu. Ottelussa oli sankarinsa ja konnansa: Kevin Fiala ajettiin ulos ja hänen telomansa Dylan Cozens nousi ottelun ratkaisijaksi.

Kanada ja Sveitsi olivat jo varmistaneet paikkansa jatkossa, joten A-lohkon huippuottelussa ei sen puolesta ollut panosta.

Kanada sai otteluun vahvan aloituksen Dylan Cozensin iskettyä ylivoimalla avausmaalin jo ottelun toisella minuutilla. Kanada prässäsi aktiivisesti aiheuttaen sveitsiläisille kosolti ongelmia omalla alueellaan. Sveitsin hyökkäykset kilpistyivät kurinalaiseen kanadalaispuolustukseen ja puolustuksen huolimattomuusvirheet avasivat Kanadalle tekopaikkoja toisensa jälkeen.

Sveitsi ei tekopaikoilla juhlinut, mutta ylivoima tarjosi mahdollisuuden päästä peliin mukaan. Tilaisuuden käytti Kevin Fiala tuloksekkaasti ajassa 11.15. Maali piristi Sveitsin peliä, ja erän jälkipuolisko eteni ristipaitojen kontrollissa. Tosin kerran joutui Roman Josin pelastamaan kiekon maaliviivalta.

Sveitsin hallinnassa edennyt toinen erä ehti vanheta viisi minuuttia, kun Romain Loeffelin hurja lämäri siniviivalta löysi tiensä verkon perukoille.

Erän puolivälissä Fiala näytti myös pimeää puoltaan polvitaklaamalla Cozensia keskialueella. Sveitsiläinen sai passituksen suihkuun. Cozens ei loukkaantunut tilanteessa, ja oli yksi ottelun hahmoista. Cozens tasoitti ottelun seuranneella ylivoimalla ja tarjosi syötön Nick Paulin johto-osumaan.

Kanada sai hyydytettyä Sveitsin takaa-ajovaiheen, ja kesti jopa päätöserän alivoimat. Jännitysnäytelmä päättyi lukemiin 3–2, ja Kanada nousi voitollaan lohkon kärkeen. Tätä kirjoittaessa ei ollut vielä tiedossa, johtaako Fialan tapaus jatkokäsittelyyn tai -rangaistuksiin.

Latvia taisteli pakkovoiton Slovakiasta

Ankaria selkäsaunoja viime aikoja kokenut Latvia näytti luontonsa ottamalla Slovakiasta todellisen työvoiton ja säilyttäen jatkohaaveet hengissä. Vauhdikas mutta tehoton ottelu ratkesi lopulta voittomaalikilpailussa.

Latvia oli pakkovoiton edessä Slovakiaa vastaan. Baltian ylpeydellä oli alla masentavat näytökset Ruotsia ja Saksaa vastaan, joten mainiosti turnauksessa kiekkoillut Slovakia oli ottelussa selkeä ennakkosuosikki.

Latvia toipui Slovakian alkurynnistyksestä ja pääsi vähitellen peliin mukaan. Balttien pistohyökkäyksissä oli laatua ja erän vanhetessa peli aaltoili näyttävästi puolelta toiselle. Erän loppupuolella Latvia kerjäsi itselleen vaikeuksia jäähyilyllä, mutta Slovakian pyöritys jäi hedelmättömäksi.

Ja "kun et tee, niin kaveri tekee". Fraasin kaveri oli tällä kertaa Ralfs Freibergs, joka kimmotti oman reboundinsa maaliin 80 sekuntia ennen taukoa.

Slovakia aloitti toisen erän yhtä aggressiivisesti kuin ensimmäisen ja Kristers Gudļevskis joutui venymään paraatipelastuksiin. Tasaviisikoilla Latvia ei saanut valmista aikaan ja ylivoimilla sen pakkopeli pyöri näyttävästi mutta tehottomasti.

Slovakin puurtaminen tuotti tulosta heti kolmannen erän alussa. Martin Pospíšil sivalsi maalin edestä kiekon ohi Gudļevskisin ajassa 42.06. Slovakia jatkoi aktiivista hyökkäyspeliä, mutta Gudļevskis piti Latvian mukana pelissä. Yhteensä Latvia-koppari ehti ottelussa kiekon eteen 41 kertaa – kollega Samuel Hlavajin saldo oli yksi vähemmän.
Tapahtumiltaan hiljaisen ottelun draama oli ladattu loppuminuuteille.

Latvian sinnittelyä jatkui aikaan 58.44, jolloin Peter Cehlárik sai viimein toimitettua kiekon toistamiseen Latvian maaliin. Jo seuraavasta hyökkäyksestä pelatessaan kuudella viittä vastaan Oskars Cibuļskis laukoi pelin jälleen tasoihin.

Jatkoajalla Latvia pääsi kahteen otteeseen ylivoimalle, mutta ratkaisua oli haettava voittomaalikilpailusta. Maalinteko kangerteli edelleen. Juraj Slafkovský ja Dans Ločmelis onnistuivat toisina vetäjinä, ja samainen pari kävi uudestaan seitsemännellä kierroksella. Nyt Locmelisin yritys pomppi maaliin, mutta Slafkovski sortui omaan näppäryyteensä.

Latvia otti kuin ottikin voiton selkä seinää vasten ja säilytti seitienohuet pudotuspelimahdollisuutensa.