Lukko menetti johtonsa kahteen otteeseen viimeisessä erässä – Tappara voiton päässä jatkopaikasta

LIIGA / Raportti
Tappara osoitti sisukkuutensa.
Kuva © Jarno Hietanen
Raumalla avausmaalia saatiin odottaa aina viimeisen erän puoliväliin saakka, mutta ensimmäisen maalin jälkeen hanat aukesivat. Tasaiseksi trilleriksi muodostunut ottelu venyi aina jatkoerään saakka ja Tappara iski ratkaisumaalin ylivoimalla.

Tappara marssi Raumalle sarjan ensimmäinen vierasvoitto mielessään, sillä kaikki kolme aiempaa kohtaamista on päättynyt kotivoittoihin. Ennen iltaa tamperelaiset ovat sarjassa kuskin paikalla otteluvoitoin 2–1. Ensimmäistä kamppailua lukuun ottamatta mittelöt ovat tasaisia sekä vähämaalisia.

Joukkueiden neljäs mittelö eteni samankaltaisesti kuin aiemmatkin kohtaamiset. Avausmaali nähtiin vasta ajassa 50.44, mutta sen jälkeen viimeiset kymmenen minuuttia tarjosivat neljä maalia. Tappara tuli kahdesti tasoihin ja lopulta se nousi aina voittoon saakka Joona Luodon ylivoimamaalilla ajassa 73.51.

Lukon ylivoimalla ei nähty hienoja syöttökuvioita tai laukauksia

Kotijoukkueelle tarjottiin välittömästi salamamaalin mahdollisuutta Petteri Puhakan ottaessa jäähyn vain 20 sekunnin pelin jälkeen. Tuomaristo tarkisti tilanteen videolta ison jäähyn varalta, mutta lopulta tuomio oli 2+10 minuuttia.

Lukon alueellevienti oli kuitenkin haastavaa kuten niin monesti aiemminkin. Joukkue ei saanut kuviotaan kuntoon, eikä Christian Heljangon tarvinnut venyä kertaakaan kiekon eteen. Heljanko oli kuitenkin työllistetympi erän aikana Lukon pyrkiessä suoraviivaisiin hyökkäyksiin sekä sitä kautta ahkeraan laukomiseen.

Muiden kohtaamisten tapaan Lukko lähti aktiivisesti otteluun, kun se oli tasaviisikoin pelatessa niskan päällä. Lukko vietti hyökkäysalueella aikaa lähes viisi minuuttia ja Tappara reilut kolme minuuttia. Heljanko torjui kiekon erässä 12 kertaa Artjom Zagidulinin ottaessa kiinni kahdeksan kiekkoa.

Erätauolle lähdettiin kuitenkin maalittomassa tasatilanteessa. Scott Pooley otti osumaa viitisen minuuttia ennen erän loppua, mutta runkosarjassa ahkerimmin laukonut hyökkääjä pystyi palaamaan otteluun toisessa erässä.

Tapparan erä epäonnistuneesta rangaistuslaukauksesta huolimatta

Tappara sai illan ensimmäisen ylivoiman ajassa 23.11. Se pyöritti peliä ja loi tekopaikkoja, mutta tilanne pysyi maalien osalta muuttumattomana. Parhaat paikat aukenivat Anton Levtchille sekä Veli-Matti Savinaiselle.

Kuten aiemmissakin otteluissa, Tappara tuli jälleen vahvasti toiseen erään. Vierasjoukkue sai pelin täysin hallintaansa ylivoiman jälkeen, ja Lukko ei saanut ollenkaan käynnistettyä omaa peliään. Tappara riisti menetetyt kiekot nopeasti takaisin. Patrik Virta kolisuttikin  tolppaa kiekonriiston jälkeen.

Pelin kuva kulminoitui Tapparan ansaitsemaan rangaistuslaukaukseen, vaikka Zagidulin onnistuikin tilanteen selvittämään. Lukko oli jokaisessa tilanteessa potkun verran perässä, mikä näyttäytyi heikkoina ratkaisuina kentällä.

Tappara oli erittäin lähellä johtomaalia suoran hyökkäyksen päätteeksi, jossa kiekko jätettiin Otto Leskiselle. Veto suuntautui kuitenkin maalin ohitse. Toisen erän loppuhetkillä Lukko pääsi hieman paremmin Tapparan kyytiin mukaan, kun kotijoukkueen ykkösketju Arttu Ilomäen johdolla hautoi kiekkoa hyökkäysalueella.

Neljän maalin kymmenminuuttinen

Kolmanteen erään raikkaammin saapui kotijoukkue. Hyökkäysalueen aloituksista huolimatta joukkue ei saanut rallia aikaiseksi, sillä Tappara napsi aloitusvoittoja tiheään tahtiin. Otteissa näkyi varovaisuus, sillä kumpikin joukkue halusi välttää virheitä pelin ollessa edelleen lukemissa 0–0.

Tappara oli käyttää ylivoimatilaisuutensa, kun kiekko upposi jo verkkoon, mutta haaston päätteeksi se hylättiin maalivahdin häirintänä. Välittömästi alivoiman jälkeen Lukko pääsi kiekonriiston päätteeksi ylivoimahyökkäykseen, josta Pavol Skalický iski kiekon reppuun ajassa 50.44.

Vauhti lisääntyi eikä Lukko pystynyt pitämään johtoaan kauaa, kun Tappara tuli tasavajaalla tasoihin 52 sekuntia myöhemmin Tyler Morleyn maalilla.

Nälkäinen slovakialainen oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja Skalický iski illan toisellaan pelivälineen aivan maalin kattoon ja huudatti kotiyleisöä. Maalia edelsi tilanne, jossa kapteeni Anrei Hakulinen imi itseensä kaksi tamperelaispelaajaa. 

Raumalle matkanneet tamperelaiskannattajat saivat kuitenkin makeaa mahan täydeltä Luodon tasoittaessa ottelun toistamiseen vain puolitoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Lukon puolustuksen syöttövirhe sinetöi ottelun etenemisen jatkoerään.

Toinen kerta toden sanoo

Kahdesti urallaan jatkoerässä pudotuspeliottelun ratkaissut Sebastian Repo pääsi läpiajoon reilun minuutin pelin jälkeen, mutta Heljanko nollasi entisen Tappara-pelurin aikeet. Tappara otti kiekonhallinnan itselleen Lukon joutuessa heittämään kiekkoja pitkänä päätyyn. 

Lukko puolusti sitkeästi ja pelaajat heittäytyivät kiekkojen eteen, kun vaihdot venyivät pitkiksi omalla alueella. Tarkka pelaaminen murtui Lukon ottaessa jälleen rangaistuksen väärästä vaihdosta. Tällä kertaa ylivoimamaalia ei hylätty, kun Luoto iski maalin kulmalta kiekon jäätä pitkin patjojen alta sisään.

Tappara voitti näin ottelun 3–2 sarjan ensimmäisen vierasvoiton myötä. Sarja on sunnuntaina katkolla tamperelaisille Tampereella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo