Tapparalle jälleen kotivoitto Lukkoa vastaan – etunimikaimat tamperelaisten maalintekijöinä

Veli-Matti Savinainen iski Tapparan kaksi viimeistä maalia.
Kuva © Jarno Hietanen
Vähämaalinen ottelu Tampereella päättyi kotiyleisön riemuksi Tapparan 3–1-voittoon Lukon vahvoista hyökkäysalueen pyörityksistä huolimatta. Maalillaan Christian Heljanko nappasi muutamia huipputorjuntoja.

Lukko voitti joukkueiden edellisen kohtaamisen Raumalla, joten Tampereelle saavuttiin sarjan ollessa tasan 1–1. Ensimmäinen kohtaaminen oli runsasmaalinen, mutta Raumalla Lukko voitti vähämaalisen kamppailun 2–1.

Tällä kertaa oli Tapparan vuoro puolustaa maalin johtoa loppuhetkille saakka, kunnes se iski vielä viimeisen niitin tyhjään nuottaan. Raumalla pelataan seuraavaksi lauantaina Tapparan johtaessa sarjaa 2–1.

Tapparan salama-alku ja Lukon vahva hallintajakso

Ilta käynnistyi vauhdikkaasti, sillä avausmaali nähtiin jo ajassa 1.08, kun Veli-Matti Vittasmäki iski tasavajaalla kotijoukkueen johtoon. Tilannetta edelsi Brady Austinin sekä Arttu Ilomäen rangaistukset, jotka vihellettiin vain viiden sekunnin välein. Maali oli Vittasmäen pudotuspeliuran ensimmäinen 63. ottelussa.

Lisämaaleja ei erässä nähty, vaikka Lukko sai kaksi ylivoimamahdollisuutta ja kotijoukkue yhden. Erän alku eteni maalista huolimatta Lukon hallinnassa, kun joukkue sai muutamia pidempiä hyökkäysalueen pyörityksiä. Erän puolivälissä kiekonhallinta meni Lukon nimiin prosentein 70–30.

Tapparan vuoro oli puolestaan hallita peliä erän viimeiset viisi minuuttia, joten erä oli kaksijakoinen. Tappara oli aloitusympyrässä selkeästi parempi, kun se voitti yli 60 prosenttia kaikista aloituksista ja laukaukset menivät myös kotijoukkueen nimiin.

Mikko Petmanin kolmas pudotuspelimaali Tapparaa vastaan

Toisessa erässä kumpikin joukkue teki maalin. Ensin Lukko tasoitti, kun Mikko Petman pääsi laukomaan uransa kolmannen pudotuspelimaalin ajassa 25.35. Petman iski viime keväänä Tapparaa vastaan kaksi voittomaalia, joten 20-vuotiaan kaikki pudotuspelimaalit ovat uponneet tamperelaisten verkkoon.

Raumalaiset sortuivat kurittomaan peliin, kun joukkueelle vihellettiin kaksi peräkkäistä rangaistusta, ja jälkimmäisen aikana kotijoukkue karkasi johtoon Veli-Matti Savinaisen maalilla. Jäähyä ehti kulua ainoastaan 22 sekuntia, kun Savinainen löi flipperikiekon sisään.

Toinen erä ei ollut yhtä kaksijakoinen, sillä kummallakin oli omat paikkansa. Lukko sai myös ylivoimamahdollisuuden, mutta ylivoimapelaaminen on edelleen täysin kipsissä. Aloitusympyrässä se kuitenkin paransi, ja maaliodottamakin oli Lukon eduksi lukemin 1,8–1,6. Maalisarake näytti kuitenkin 2–1 Tapparalle.

Erässä Lukolle aukeni loistava maalipaikka Vili Saarijärven yrittäessä syöttöä takakulmalla olleelle Julius Mattilalle, mutta Christian Heljanko nappasi varmasti sarjan komeimman torjunnan. Tapparankin kohdalla kiekko pyöri jo Artjom Zagidulinin ulottumattomissa, mutta maaliin saakka peliväline ei uponnut.

Tappara kuskin paikalle

Lukko lähti kolmanteen erään takaa-ajoasemassa, joten joukkueen agenda oli selvä. Vierasjoukkue selvitti alivoimansa ja pyrki selkeiden viivelähtöjen kautta rakentamaan hyökkäyskuvioitaan. Tappara vetäytyi passiiviseksi vastaanottajaksi keskialueelle, ja Lukko pääsi vyörymään helpohkosti alueelle.

Vierasjoukkue pelasi kiekkoa suoraviivaisesti maalille istuttaen pelaajia myös maskipelaajiksi. Heljanko kuitenkin reagoi nopeasti eteensä pudonneisiin kiekkoihin.

Lukko oli kolmannen erän jälkimmäisen puoliskon selkeästi niskan päällä, mutta nyt oli vastaavasti Tapparan vuoro puolustaa maalin johtoaan loppuun saakka. Kotijoukkue pelasi erän kaksi viimeistä minuuttia viisaasti, sillä Lukko ei meinannut saada otettua Zagidulinia pois maaliltaan.

Savinainen iski kiekon vielä tyhjään maaliin seitsemän sekuntia ennen ottelun loppua. Tapparan 3–1 voiton myötä Tappara eteni sarjassa johtoon lukemin 2–1. Seuraava mittelö nähdään Raumalla lauantaina.