Liiga-kierros: Jukurit, TPS ja Lukko havittelevat sarjoja tasoittavia voittoja

LIIGA / Kierrosennakko
Kuva © Tiia Mahkonen
Lauantaina pelataan jokaisen puolivälieräsarjan osalta. Ilveksen ja Kärppien välinen sarja on ainoa tasatilanteessa oleva sarja.

Seuraa Heitä

Nick Malik #31 | KooKoo

Maalivahti

Tšekkivahti Malík on isoin syy sille, miksi KooKoo johtaa sarjaa 2−1. 19-vuotias kassari on operoinut läpi kauden vakuuttavalla tasolla, eikä vauhti ole hiipunut pudotuspeleissä.

Sarjan kaikki voitot ovat menneet kotijoukkueelle, entä nyt?

Sarjan avausottelussa nähtiin kahdeksan maalia, mutta sen jälkeen luukut ovat olleet tiukemmin kiinni molempien puolustaessa tiiviisti.

Kotijoukkue Lukko on pystynyt toteuttamaan sarjassa hyvin omaa peli-identiteettiään, eikä iso ero runkosarjasijoituksissa ole näkynyt tasaisessa sarjassa lainkaan. Avausottelun jälkeen Lukko teki ryhtiliikkeen ja nappasi pelivälineen hallinnan itselleen Raumalla pelatussa kakkosottelussa, ja joukkue voitti ansaitusti kyseisen ottelun.

Torstaina Tampereella pelatussa ottelussa Lukko kontrolloi jälleen runsaasti pelivälinettä pelaamalla liki 30 ylempää viivelähtöä, mutta se ei realisoitunut riittävissä määrin hyökkäysalueella. Lukko kyllä pääsi alueelle, mutta mainiosti puolustanut Tappara piti huolen siitä, ettei raumalaiset kyenneet luomaan riittävästi maalipaikkoja ohittaakseen huippuvireessä torjunutta Christian Heljankoa, joka piti tärkeillä hetkillä Tapparaa pystyssä.

Tasaista sarjaa 2−1 johtava Tappara taas on ollut luvalla sanoen hitaasti lämpiävä. Torstain ottelussa Tappara puolusti kliinisesti niin keskialueella kuin puolustuspäässä ja teki maalit tasaviisikoin, ylivoimalla sekä tyhjään maaliin. Tapparaa ei näyttänyt haittaavan laisinkaan se, että Lukko kontrolloi enemmän kiekkoa. Päinvastoin se puolusti sinnikkäästi etenkin johtoasemassa ja ansaitsi voittonsa.

Vahvan puolustuspelaamisen kautta Tappara myös pystyi kääntämään peliä omalla alueella voitettujen kaksinkamppailujen jälkeen Lukon päätyyn. Etenkin avauserässä Tappara pääsi hyvin maalipaikoille, mutta sen jälkeen oli hiljaisempaa.

Ottelussa nähtiin vain yksi ylivoimamaali, vaikka ylivoimakertoja kertyi Tapparalle neljä ja Lukolle viisi. Itse asiassa Lukko ei ole vielä tehnyt pudotuspeleissä ainuttakaan osumaa ylivoimalla pelatessaan, joten tähän asiaan raumalaiset varmasti hakevat muutosta lauantaina, kun se pyrkii tasoittamaan sarjan kotonaan.

Sarvipäät puskee kohti tasoittavaa voittoa

Jos verrataan sarjan alkua, on Jukurien peli kehittynyt selvästi KooKoota enemmän. KooKoolla on iso rasti löytää keinot päästä pelin virtauksen päälle lauantaina, niin dominoiva Jukurit oli sarjan kolmannessa ottelussa.

Kotijoukkue KooKoo aloitti sarjan vakuuttavasti kahdella voitolla, jotka tulivat tasaisten otteluiden päätteeksi. Joukkueen laadukas avauspelaaminen ja koko kentän leveyden hyödyntäminen ei tosin tuottanut enää avausottelun jälkeen samanlaista hyötyä ja suorahyökkäysuhkaa ja kolmannessa ottelussa Olli Salon suojattien hyökkäyspelaaminen oli liki olematonta.

Tällä hetkellä KooKoo nojaa valtavasti maalivahtipelaamiseen, mikä on niukasti kouvolalaisten suuntaan kallellaan. Nick Malík on ollut erinomaisessa vireessä ja nuori maalivahti on antanut KooKoolle mahdollisuuden voittoon jokaisessa ottelussa. Torstaina pelatussa sarjan kolmannessa ottelussa Malík torjui 37 kertaa ja päästi selkänsä taakse vain yhden kiekon.

KooKoon on parannettava neljänteen otteluun selvästi hyökkäyspelaamistaan, mikä ei ollut torstaina läheskään riittävällä tasolla.

Jukurit otti vuorostaan helpottavan 1−0-voiton kotonaan 3000-päisen yleisön edessä. Kotijoukkue hallitsi lämminhenkistä ottelua suvereenisti puolustamalla selvästi aiempaa laadukkaammin − etenkin keskialueella − tukahduttamalla KooKoon suorahyökkäysuhan, ja luomalla ison määrän maalipaikkoja niin tasaviisikoin kuin ylivoimalla.

Olli Jokinen esikuntineen oli tehnyt fiksun muutoksen sarjan kolmanteen otteluun, missä Jukurit pelasi kaksivaiheista karvauspelaamistaan selvästi fiksummin. Edelleen joukkue myös prässäsi ahnaasti, mutta se vetäytyi tilanteissa missä ei kerta kaikkiaan ollut järkevää paineistaa.

Kunniamaininnan Jukuri-leiristä ansaitsee myös laadukkaasti pelannut Oskari Salminen, joka pelasi nollapelin arvoisesti torjumalla 16 kertaa.

Jukurien ja KooKoon välinen sarja on tarjonnut taktisten elementtien kiinnostavuuden lisäksi hyvin paljon tunteita herättäneitä tilanteita, joista eniten huomiota lienee kerännyt Aatu Rädyn ulosajo kahden perättäisen käytösrangaistuksen johdosta sarjan kolmannessa ottelussa. Ei ole mitään syytä siihen, että kyseinen sarja ei tarjoaisi huippumielenkiintoista kiekkoa myös lauantaina Kouvolassa.

Sarjan suuntaa etsimässä

Ilves voitti kaksi ensimmäistä ottelua, mutta Kärpät on sittemmin tullut rinnalle kahdella jatkoerävoitolla. Oululaiset lienevät henkisesti niskan päällä, mutta tupsukorvilla on lauantaina kotijäällään mahdollisuus palauttaa päiväjärjestys.

Troy Bourken ohjaama voittomaali perjantaina tarkoitti sitä, että Kärpät tuli Ilvestä vastaan kahden voiton takaa tasoihin. Nokia Arenalla pelataan lauantaina isoista asioista, sillä voittaja ottaa kolmannen kiinnityksen välieräpaikkaan ja saa sarjan ratkaisumahdollisuuden itselleen.

Ilves on kokenut kaksi pahaa menetystä, kun sekä Petri Kontiola että Henrik Haapala ovat joutuneet sivuun tositoimista. Kummankaan pelaaminen lauantaina tai kenties koko sarjassa ei ole ollenkaan varmaa. Lennokkaan avausottelun jälkeen tamperelaisten hyökkäyspään tehokkuus on rapistunut ja kärkihyökkääjien on noustava pikimmiten esiin.

Siinä, missä Ilveksen käyrä on ollut laskeva, on Kärppien peli ollut kohenemaan päin. Oululaiset eivät enää jäädy kovan karvauksen alla ja ryhmä on myös saanut hyökkäyksestään tehoja irti. Ville Leskinen ja Juhamatti Aaltonen ovat isossa roolissa myös lauantaina.

On syytä olettaa, että myös sarjan viides kamppailu on vähämaalista ja tarkkaa pelaamista. Kärppien maalilla tuskin nähdään enää Stanislav Galimovia, joten hyvin pelanneen Marek Langhamerin tuoma etu joukkueelleen kaventuu. Molempien joukkueiden puolustuspeli on toiminut hyvin ja kärkipelaajat pystyvät kantamaan isoakin kuormaa.

Jälleen kerran pienet marginaalit tulevat olemaan kliseisen ratkaisevassa roolissa, kun Nokia Arenalla setvitään lauantaina se, kumpi ottaa sarjassa komennon ennen lopullista huipennusta.

Pelillisesti niskan päälle noussut TPS hakee tasoitusta

Torstaina HIFK:n ja TPS:n välisessä puolivälieräsarjassa kuskin paikalle nousi HIFK hakemalla vierasvoiton Turusta.

Kolmen osaottelun jälkeen HIFK johtaa ottelusarjaa voitoin 2−1. Helsinkiläiset ovat ottaneet molemmat voittonsa jatkoajalla.

Torstaina HIFK näytti jo liitävän vakuuttavaan voittoon, mutta TPS nousi viimeisen viiden minuutin aikana kahden maalin takaa-ajoasemasta tasoihin. Jälkimmäinen osuma syntyi vain 13 sekuntia ennen päätössummerin soimista. 

Noihin viimeiseen viiteen minuuttiin kiteytyy paljon HIFK:n koko sarjan aikana nähdyistä kipukohdista. Joukkueella oli vaikeuksia siirtyä pois paineen alta yksinkertaisilla syötöillä ja matka katkesi jo oman siniviivan jälkeen tulleisiin kiekonmenetyksiin. Kiekonmenetysten jälkeen puolustukseen organisoituminen oli hidasta ja eikä Niilo Halonen HIFK:n maalilla pystynyt paikkaamaan sekoilua. Juuri otteen totaalinen katoaminen ja ailahtelu pelin sisällä on ollut HIFK:n ongelmana.

TPS oli sarjan kolmannessa ottelussa pelillisesti parempi joukkue. Turkulaiset olivat aktiivisempia kuin sarjan kummassakaan aiemmassa ottelussa. Varsinkin edellinen vieraspeli oli mustavalkoisilta aneemista suorittamista. Mikäli TPS pystyy jatkamaan torstain tasolla, kotiedun takaisin varastaminen täysin mahdollista. 

Ottelusarjan ympärille on muodostunut pudotuspeleille ominaisia piirteitä. Kentällä erityisesti Miro Karjalaisen ympärillä kuhisee jokaisen vihellyksen päätteeksi, torstaina Topias Haapanen löysi juttukavereita niin Yohann Auvitusta kuin Eetu Koivistoisestakin. Lopulta juuri Haapanen kulutti jäähypenkkiä Jere Innalan iskiessä ottelun voittomaalin. 

Haapasen jäähy herätti myös jokakeväisen keskustelun tuomaritoiminnasta, kun TPS:n pääkäskijä Jussi Ahokas syytti ottelun lehdistötilaisuudessa HIFK:n pelaajia, erityisesti Miro änästä filmaamisesta ja tuomareita filmeihin lankeamisesta. Sarjaa on vielä vähintään kaksi ottelua jäljellä, joten uusia taistelupareja ehtii vielä syntymään.