Mielipide

Näkemys: Liika on liikaa maalintekijöissäkin − Tapparan kokoonpano tukehtuu omaan mahdottomuuteensa

LIIGA / Kolumni
Tappara hankki ennestään vahvaan hyökkäykseensä lisää maalitykkejä. Kaikille tähdille on vaikea jakaa riittävästi peliaikaa.

Pronssimitalisti Tappara teki viime kauden runkosarjassa viidenneksi eniten maaleja. Kauden päätteeksi joukkue menetti kolmanneksi parhaan maalintekijänsä slovakialaisen Tomas Zaborskyn − uusi hankinta Olavi Vauhkonen teki Sportissa yhtä monta maalia, hän tosin pelasi yhdeksän peliä enemmän.

Lisäksi Tappara hankki toissa kauden Liigan maalikuninkaan Charles Bertrandin, joka parhaalla kaudellaan tykitti 32 maalia. Tapparan neljä muuta hyökkääjämenetystä − Jan-Mikael Järvinen, Matti Järvinen, Antti Erkinjuntti ja Joona Luoto − tekivät viime kaudella yhteensä 34 maalia.

Joukkueen keskushyökkääjähankinnoista Tyler Morley teki viime kaudella SaiPassa niin ikään 17 maalia ja Patrik Virta on parhaimmillaan tehnyt Liigassa 14 osumaa. Lyhyellä matematiikallakin voi ennustaa Tapparan viimeistelyn kohentuvan alkavalle kaudelle.

Ongelmaksi tosin saattaa muodostua maalintekijöiden ylitarjonta.

Kokoonpanossa kun on ennestään viime kaudella maaliennätyksensä 23 osumaa tehnyt Niko Ojamäki, vielä 36-vuotiaanakin luotettava viimeistelijä Kristian Kuusela ja viime kauden lähes kokonaan loukkaantumisen takia menettänyt Jere Karjalainen, joka on neljän viime vuoden aikana pelannut kaksi 18 maalin kautta.

Alkavalla kaudella oleellisin kysymys ei ole, kuka tekee Tapparan maalit vaan ketkä maaliahneista laitureista saavat riittävästi peliaikaa.

Lisäksi peliaikaa kärkkyvät Mestiksessä 11 pelissä yhtä monta maalia tehnyt Lassi Vanhatalo ja vasta 18-vuotias Patrik Puistola, joka pelasi viime kaudella Mestiksessä yli piste per peli -tahtia. Myös viime kaudella vakiokokoonpanoon noussut Anton Levtchi kannattaa ottaa huomioon kärkiketjujen hyökkääjiä miettiessä.

Alkavalla kaudella oleellisin kysymys ei ole, kuka tekee Tapparan maalit vaan ketkä maaliahneista laitureista saavat riittävästi peliaikaa.

Viime kaudella Kuusela ja Ojamäki olivat Tappara-hyökkääjien peliaikakuninkaat, Kuuselan keskimääräinen peliaika oli koko Liigan hyökkääjistä neljänneksi korkein. Hankinnat Morley ja Vauhkonen tottuivat viime kaudella isompaan peliaikaan kuin lähtijät Jan-Mikael Järvinen ja Zaborsky. Virta ja Bertrand puolestaan olivat viimeksi Liigassa pelatessaan koko sarjan kärkeä ylivoima-ajalla mitattuna.

Tappara tarvitsee ilman muuta laajan materiaalin pelatessaan Liigan lisäksi CHL:ää, ja tavoitteet ovat pitkällä keväässä. Samalla tavalla maalintekijät ovat elintärkeä osa minkä tahansa joukkueen menestystä. Tappara on kuitenkin vetänyt varustautumisen överiksi.

Kauteen valmistavissa otteluissa esimerkiksi Vauhkonen on pelannut nelosketjussa.
Jokerikasvatti on toki isokokoinen ja vahva, mutta juonikas ja taitava maalitykki menee kuitenkin hukkaan alemmissa ketjuissa. Päävalmentaja Jukka Rautakorven kahden viimeisimmän Tappara-kauden aikana yksi kärkikolmikko on saanut selvästi muita enemmän peliaikaa, ja kahden alemman ketjun saama vastuu on jo merkittävästi vähäisempää.

Parhaassa tapauksessa laadukkaiden hyökkääjien tiukka kilpailutilanne potkii yksilöistä parhaan tason esiin. Riskinä on kuitenkin, että näin leveässä kokoonpanossa liian moni tulosrooliin hankittu hyökkääjä on tyytymätön peliaikaansa.

Liian täyteen sullotulle kokoonpanolle käy kuin nuotiolle − ei syty liekkiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös