Kapteenien ajatusnurkkaus: Otto Rauhala toivoisi pudotuspeleihin tiiviimpää ottelutahtia

LIIGA / Haastattelu
Tappara-kapteeni Rauhala on ollut tähän mennessä joukkueensa kolmanneksi tehokkain pistemies kevään pudotuspeleissä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Lauantaina Kuopiossa kolmen maalin takaa voittoon asti noussut Tappara hakee tiistaina jo ottelusarjan kolmatta voittoa. Kapteeni Otto Rauhalan mukaan sarja on ollut ennakko-odotusten kaltainen, ja KalPan pelaaminen pitää tamperelaiset varpaillaan koko ajan.

Kapteenien ajatusnurkkaus on juttusarja, jossa Liigan pudotuspelijoukkueiden kapteenit pohtivat omien joukkueidensa pudotuspelisarjoja ja oman sekä vastustajajoukkueensa heikkouksia ja vahvuuksia.

Tappara teki lauantaina Kuopiossa tempun, jollaista ei usein pudotuspeleissä näe. Kotijoukkue KalPa johti ennen kolmatta erää kolmella maalilla, mutta vierasjoukkue nousi ensin rinnalle ja lopulta vielä ohi varsinaisen peliajan puitteissa.

Keskustelua herätti Juuso Mäenpään hylätty maali, jonka myötä KalPa olisi karannut jo 5–2-johtoon. Tappara-kapteeni Otto Rauhala näki ottelun niin, että tamperelaiset pelasivat surkeasti kaksi erää, mutta jokainen ymmärsi toisella erätauolla sen, että sellainen peli ei pudotuspeleissä vetele.

Odotimme, että kaveri tekee ja itse saisimme onnistumiset helpolla

– Ikään kuin olisimme pelanneet vain 80-prosenttisesti. Odotimme, että kaveri tekee ja itse saisimme onnistumiset helpolla. Se ei kuitenkaan missään tilanteessa toimi, etenkään pudotuspeleissä.

– Tulimme kuitenkin hienosti kolmanteen erään sen jälkeen, kun valmentajat ja pelaajat pumppasivat toisiaan erätauolla. Kaikki ymmärsivät, että olimme huonoja alussa, ja onneksi jokainen ukko sitten nosti tasoa, Rauhala kertasi.

Pudotuspeleissä Tapparan kolmanneksi tehokkaimmaksi peluriksi noussut Rauhala aloitti itse Tapparan hurjan kaksiminuuttisen, jonka aikana joukkue iski kolme maalia. Osuma oli kapteenin KalPa-sarjan ensimmäinen ja kevään neljäs.

– En odottanut, että saisin kiekon, kun se vain pomppi siihen lapaan. Pääsin siitä sitten kuin varkain läpiajoon ja onneksi meni siitä sitten sisään. On noita tilanteita hukattukin, kapteeni nauroi.

Tuomarityöskentely saa kiitosta, otteluohjelma ei

Seuraava osaottelu on edessä Tampereella tiistaina. Rauhalan mukaan Tappara voi ottaa edellisestä ottelusta paljon opikseen, jotta samat virheet eivät toistu.

– Olen ylpeä siitä, miten joukkue paransi otteitaan ottelun edetessä lauantaina. Otamme sen opin mukaan sieltä, että pelimme taso ei voi ailahdella niin paljoa 60 minuutin aikana.

Kaksi ensimmäistä ottelua päättyi maalin erolla tamperelaisten hyväksi. Sarja on ollut Tappara-kapteenin silmin juuri sellainen kuin etukäteen osattiin odottaa.

– Pelillisesti tämä on ollut juuri sellaista kovaa vauhtikiekkoa kuin ajattelimme. KalPa pelaa flow-tilassa hienoa sekä taitavaa hyökkäyspeliä ja pitää meidät varpaillaan koko ajan.

– Meidän täytyy vastata entistä paremmin tuohon hyökkäyspeliin karvauksen ja keskialueen tiiviin pelaamisen turvin niin, ettei kaveri saa ihan niin helposti suoria hyökkäyksiä aikaan. KalPa tulee aina alueelle kovalla vauhdilla, mihin meidän pitää vastata.

Tuomaritoiminta on, kuten joka kevät, herättänyt paljon keskustelua. Rauhalan mukaan moitittavaa ei ole.

– Mielestäni on ollut hyvä linja ja hyvää tuomaritoimintaa kaikissa peleissä. Voittajan on aina helpompi sanoa näin, mutta tuntuu, että linja on kaivettu esiin, eikä se poukkoile pelien välissä.

Kaikkiin pudotuspelipareihin on määrätty tietyt tuomarit, jotka vuorottelevat otteluiden välillä. Sama tuomari viheltää siis useamman kerran yhden sarjan aikana, mikä on Rauhalan mielestä erittäin toimiva konsepti.

pelaajien kannalta tämä ei ole optimaalisin vaihtoehto

– On hyvä juttu, että tuomarit ovat pääosin samat. Se tuo kaikille selkeyden siitä, kun tietää, mikä on linja ja miten saa ja voi pelata.

Tiistain ottelun jälkeen välieräjoukkueet saavat levätä aina perjantaihin saakka. Pudotuspeliohjelmassa on painotettu viikonloppuja, jolloin pelien välille tulee useampi lepopäivä. Kaikkien tiedossa on se, miksi näin tehdään, mutta pelaajien kannalta tiiviimpi ottelurytmi olisi Rauhalan mukaan parempi.

– Jos minulta kysytään, niin tauko kolmannen ja neljännen ottelun välillä on liian pitkä. Kyllä näitä pelejä haluaisi pelata joka toinen päivä. Tällöin tietty rytmi ja fiilis säilyisivät.

–Ymmärrän kyllä sen, miksi ylemmät tahot ovat tällaisen päätöksen tehneet, mutta pelaajien kannalta tämä ei ole optimaalisin vaihtoehto, Rauhala päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle