Urama: Omaa peliä ja reagointikykyä

LIIGA / Haastattelu
Tapparan ja Bluesin kohtaamisen ennakkospekulaatioissa ovat pelilliset asiat jääneet vähemmälle. On puhuttu tappeluista ja psyykkaamisesta, vaikka pelit ratkeavat kuitenkin siihen, mikä joukkue tekee enemmän maaleja.

Tapparan leirissä valmistautuminen on edelleen tiukkaa. Keskiviikkona, päivää ennen puolivälierien alkamista, on harjoituksissa edelleen täysi teho päällä. Joukkue hioo muun muassa ylivoimaa, mikä voi osoittautua ratkaisevaksi asiaksi tulevissa peleissä.

– Omaa peliämme me olemme lähinnä pyrkineet parantamaan. On toki mietitty Bluesin pelaamista ja lähinnä niitä asioita, mihin he pyrkivät meidän pelissämme iskemään. Niihin asioihin on panostettu, Tapparan päävalmentaja Rauli Urama toteaa.

– Oman pelin onnistumisesta se kuitenkin lähtee. Koko joukkueen pitää pelata sitä peliä mitä me pelaamme, mutta reagointivapaus säilytetään silti.

Tulokasvalmentajan ja hänen joukkueensa viikon valmistautumisaika on sujunut hyvin. Akkuja on ladattu ja kaikki miehet on saatu pelikuntoon.

– Mika Viinanen on täysin kunnossa, vakuutta Urama.

Urama on koko kauden ajan puhunut oman viisikkopelaamisen kehittämisestä ja siitä, miten askel kerrallaan on laitettu asiat balanssiin. Syyskaudella panostettiin hyökkäyspeliin, keväällä ensin puolustuspeliin ja sen jälkeen pyrittiin löytämään harmonia pelaamiseen.

SM-liigan tuomarilinja suosi syyskaudella Tapparaa, joka pelasi iloista hyökkäyspeliä ja piti yllä hyvää liikettä illasta toiseen. Linjan löystyessä Tapparakin joutui muuttamaan pelitapaansa.

– Muokkasimme peliämme. Ei voitu enää panostaa niin paljoa hyökkäyspelaamiseen ja päädyn kautta pelaamiseen, Urama myöntää.

Tunteet pintaan

Etukäteen joka puolella on puolivälieräparia Tappara-Blues mainostettu mielenkiintoisimmaksi, jännittävimmäksi ja on puhuttu, että kyseessä olisi räjähdysherkin pari.

– Ihan hyvä vaan, että puhutaan. Ei se varmastikaan väärin ole, tästä tulee tiukka sarja ja tunteet nousevat pintaan. Kunhan vain pysytään sääntöjen rajoissa, eikä lähdetä rikolliseen toimintaan.

Ennakkoasetelmat otettiin jo ennen runkosarjan päätöstä, tuolloin Tapparan ja Bluesin välisen kohtaamisen jälkeen Urama ja Bluesin päävalmentaja Kari Heikkilä sanailivat tahoillaan. Heikkilä muun muassa syytti Tapparaa filmaamisesta.

– Varmasti hän yritti horjuttaa meitä henkisesti, mutta ei kyllä onnistunut siinä.

Myös Urama piti huolen siitä, että lehdistöllä oli ottelusta raportoitavaa. Hän syytti Bluesia tahallisista vahingoittamisyrityksistä ja vaati SM-liigalta kovempia sanktioita.

– Se oli selkeä mielipide asiasta, siten kuin minä sen näin, Urama toteaa, mutta jää naureskelemaan sanavalintojaan.

– Se saattoi olla ainoa ylilyönti, mutta näitä sattuu, päävalmentaja nauraa kahvimuki kädessä.

Urama on seurannut pudotuspelien ensimmäistä kierrosta ja on huomannut, että tuomarilinja on pysynyt selkeänä. Pelata on saanut ja linja ei ole vaihtunut.

– Se on hyvä asia. Saa pelata tilanteet loppuun asti ja rehtiys pysyy hyvällä tasolla.

Tapparan valmennusjohto tekee tunnetusti taustatyönsä tunnollisesti, siksi myös Bluesin pelitapa on analysoitu pitkälle. Eroavaisuuksia joukkueiden välillä löytyy.

– Bluesilla on leveä materiaali ja he ovat jauhaneet samaa peliä pitkälti samoilla pelaajilla jo kohta kaksi kautta. Meillä on paljon lyhyempi yhteinen historia. Toisaalta, kummastakaan joukkueesta ei juurikaan löydy heikkouksia.

Se, onnistuiko Heikkilä todellisuudessa horjuttamaan Tapparaa vai onnistuuko Uraman suojatit pelaamaan omaa peliään, nähdään jo onneksi ihan lähipäivinä.

» Lähetä palautetta toimitukselle