Sami Torkki on päässyt lentoon

LIIGA / Haastattelu
Eräs raumalaisen jääkiekkoilun tämänhetkisiä ikoneja on kovaluinen ja kuumaverinen laitahyökkääjä Sami Torkki. Kun kettupaita numero 27 on kaukalossa, yleisöllä on lupa odottaa lähes mitä tahansa.

Tulikuumassa pudotuspelisarjassa HIFK:ta vastaan nähtiin yllättäen tyynen rauhallinen Sami Torkki. Miehelle ei tuomittu ensimmäistäkään rangaistusminuuttia, ja hän hoiti kylmän viileästi joukkueiden neljännen ottelun loppuhetkillä syntyneen joukkotappelunkin.

- Siinä tilanteessa ei ollut vaikeuksia hallita hermoja. Mielessä oli lähinnä, että saa pidettyä ”Rolin” pois tilanteesta, ettei sille vain tule mitään rangaistuksia.

Torkki kieltää saaneensa valmennusjohdolta nimenomaista käskyä pelata rauhallisesti.

- Itsellä se on takaraivossa, että pelataan tärkeitä pelejä. Turhia jäähyjä ei nyt voi ottaa. Onhan sitä toki painotettu, että ei voi tehdä mitään ylimääräistä, Torkki kertoo.

Neljännen HIFK-ottelun loppuhetkien tapahtumista itse jäällä olleella Torkilla on selvä näkemys.

- Ei mikään nelosketju yksinkertaisesti uskalla tehdä tuollaista omin päin vaikka kuinka sanovat, että se oli oma idea, Torkki lataa.

- Turhan oloinen juttu muutenkin. Täytyy sanoa, että en osannut odottaa sellaista. Mutta se on nyt käsitelty, eikä siitä sen enempää, Torkki toteaa.

Levonen saa Torkin kehut

Lukon ja HIFK:n neljässä ensimmäisessä kohtaamisessa oli jokaisessa eri tuomari, ja viidennen ottelun oikeudenjakajaksi oli alun perin nimetty Sami Partanen. Lopulta pillin varressa heilui valtakunnan tämän hetken ykköstuomari Jari Levonen. Joinakin vuosina sama tuomari on tuominnut koko ottelusarjan, mutta tänä keväänä nähtävästi tuomareita kierrätetään.

- Siinä on hyvätkin puolensa. Jos on edellisessä pelissä tullut sanomista, niin on saattanut jäädä tuomarin mieleen. Siinä tapauksessa on hyvä, että tuomarin näkemys vaihtuu, eikä ole ennakkoasenteita, Torkki kertoo.

Torkki on useammankin kerran uransa aikana vaihtanut äänekkäästi mielipiteitä Jari Levosen kanssa, ja porilaislähtöinen tuomari on useasti käyttänyt käsiään lanteilla. Siitä huolimatta Levonen on ehdottomasti Torkin suosikkituomari.

- Tykkään Levosesta, hänellä on pelinäkemystä. ”Japa” ei ole heti sanomassa että turpa kiinni tai tulee kymppi vaan pikemminkin huutelee takaisin, Torkki kertoo.

- ”Japa" pystyy keskustelemaan, vaikka kaverilla ei olisikaan C:tä rinnassa. Jotkut tuomarit tuntuvat ajattelevan olevansa ihan muiden yläpuolella, jotkut antavat kympin suunnilleen siitä kun kysyy että ”mitä helvettiä siinä oli väärin”, Torkki toteaa.

Torkki ei ole näkemystensä kanssa yksin. Levonen voitti pelaajien äänestyksessä parhaan tuomarin Kultainen pilli -palkinnon musertavalla äänivyöryllä.

- Myös Hannu Henriksson on ihan ok, Torkki sanoo.

Huhut vievät milloin minnekin

Sami Torkin sopimus Lukon kanssa päättyy tänä keväänä, ja miestä on oltu huhuissa viemässä milloin minnekin.

- Olen käynyt monesti Jatkoajasta lukemassa, että mihin sitä ollaan kulloinkin menossa. Viimeisen HIFK-pelin jälkeen kaveri soitti ja kertoi lukeneensa sieltä että olen tehnyt kahden vuoden sopimuksen HIFK:n kanssa. Oli pakko kysyä, että sanottiinko siellä kuinka paljon saan palkkaa. Sopimusta ei kuitenkaan ole tehty vielä mihinkään, Torkki painottaa.

- Itse asiassa tällä hetkellä en tiedä yhtään mitään sopimusneuvotteluissa. Agentti ei ole ollut missään yhteydessä pudotuspelien aikana vaan tilanne on rauhoitettu, Torkki kertoo.

- Ulkomaat kiinnostavat tällä hetkellä eniten, mutta ei ole mikään mahdottomuus, että jatkaisin Suomessa. Hyvin voisin pelata jossain muussakin liigaseurassa, mutta tietysti jatkaminen Lukossakin on täysin mahdollista. Kaikki on auki, Torkki sanoo.

Voisiko lähes koko uransa Raumalla pelannut nyky-Lukon ikoni nähdä itsensä paikalliskilpailija Ässien riveissä?

- Miksei. Ei siinä ole mitään sellaista, ettenkö voisi mennä, Torkki vastaa pitkän pohdinnan jälkeen. Aivan ensimmäinen vaihtoehto patapaita ei selvästikään ole.

Pasi Saarelan tutkapari jo vuosien takaa

Muutaman viime kauden ajan Sami Torkki on muodostanut Pasi Saarelan kanssa tuhoisan parivaljakon. Kaksikon välissä ovat pelanneet Quinn Hancock, Markku Tähtinen ja tällä kaudella Esa Pirnes. Kolme erittäin taitavaa keskushyökkääjää, joiden passeista laiturit ovat saaneet nauttia.

- Paljon ketjukaverit ovat vaikuttaneet, on ollut hyvä paikka pelata. Jokaisella on ketjussa oma hommansa. Kaikilla senttereillä on eronsa, kaikki pelaavat erilaisesti, mutta ovat loistavia pelaajia, Torkki kertoo.

Saarelan kanssa Torkki on pelannut samassa ketjussa jo vuosia niin Lukossa kuin maajoukkueessakin. Kaksikon luulisi tuntevan jo toistensa ajatuksetkin.

- En mä usko että sen ajatuksia voi tietää, Torkki nauraa.

- Mutta hyvin siltä saa kentällä apuja, kun itse kertoo missä on. Kyllä sitä sen verran jo tuntee, että tietää vähän miten se liikkuu, Torkki jatkaa vakavoiduttuaan.

Erilainen pelaaja kuin veljensä

Nimi Torkki on kuulunut jo vuosien ajan raumalaiseen kiekkokulttuuriin. Samin isoveli Jari pelasi sinikeltaisissa väreissä aikanaan 489 ottelua ja keräsi niissä kunnioitettavat pisteet 251+210. Isoveljen viitoittama tie ei aina ole ollut helppo kulkea.

- Kai se jossain vaiheessa oli rasite, silloin kun itse pelasin ensimmäisiä liigapelejä. Katsojat varmaan odottivat saman tyylistä kuin Jari, ja sitten huomasivat että eihän se pelaa sinne päinkään samalla tyylillä, nuorempi Torkki kertoo.

Sami Torkki taitaa taklata keskimäärin yhdessä pelissä saman verran kuin Jari Torkki koko uransa aikana. Vanhempi Torkki tuli tunnetuksi taitavana maaliseppona kun taas Sami on voimahyökkääjän perikuva. Maaliverkkoja veljesparin nuorempikin osapuoli on pystynyt heiluttamaan. Kuluvalla kaudella mies viimeisteli runkosarjassa 18 osumaa, mikä on uusi henkilökohtainen ennätys. Kahdella edellisellä kaudella tuloksena oli 15 maalia.

Nuorempi Torkki luo nyt omaa uraansa, eikä 13 vuotta vanhempi isoveli siihen juuri puutu.

- Ei me paljon peleistä puhuta. Joskus Jari antaa kritiikkiä ja palautetta. Jäähyistä yleensä, Sami Torkki nauraa.

Syksyllä vaikeuksia saada konetta käyntiin

Kuluva kausi lähti Torkin osalta jälleen verkkaisesti käyntiin. Ensimmäinen osuma syntyi vasta joukkueen 20. ottelussa. Yhden pelin verran Torkki joutui kärvistelemään katsomon puolellakin. Ässien Scott Langkow sai kunnian olla tällä kaudella ensimmäinen maalivahti, joka päästi Torkin laukauksen verkkoonsa.

Tammikuussa Torkin ruuti oli jo erittäin kuivaa. Alkuvuoteen mahtuu 12 ottelun sarja, jossa raumalaislaiturille kirjattiin tehot 9+6, ja tahti jatkuu edelleen hyvänä. Pudotuspelien viidessä HIFK-ottelussa Torkki teki pisteet 2+2.

Syytä jo useampana vuotena toistuneeseen hitaaseen käynnistymiseen mies itse ei kuitenkaan ole löytänyt.

- Jaa-a, sen kun tietäisi. Olisihan se tietysti parempi, että heti ekoista peleistä asti olisi valmiina, Torkki pohtii.

Tosipelit pelataan kuitenkin keväällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle