Yhdysvallat matkaa puolivälieräotteluun vain viidellä puolustajalla – "Jokaisen hyökkääjän täytyy myös osata puolustaa"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Gaudette (oik.) on tyytyväinen joukkueensa yhteishenkeen, vaikka yhteistä taivalta on takana vain parisen viikkoa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Yhdysvaltojen MM-debytantti Adam Gaudette kehui joukkuettaan Norja-voiton jälkeen. Yhdysvaltalaiset ovat pelanneet vain viidellä puolustajalla, mutta Gaudette ei anna sen vaikuttaa peli-ilmeeseen. Hän haluaa jokaisen pelaajan uhrautuvan joukkueen eteen sekä ajattelevan muita ennen kuin itseään.

Tampereen tiistaipäivän toisella ottelulla ei juuri ollut panosta, sillä Yhdysvallat oli varmistanut jo neljännen sijansa ennen mittelöä ja Norja oli menettänyt pudotuspelihaaveensa. Yhdysvallat voitti ottelun lopulta 4–2, mutta Norjallakin oli omat kavennus- ja tasoitusmahdollisuutensa.

– Tällaiset pelit ovat tiukkoja ja voivat kääntyä kumpaan suuntaan tahansa. Teimme hyvää työtä, keskityimme tavoitteeseemme ja pysyimme pelisuunnitelmassamme, vaikka kokoonpanomme oli jälleen vajaa, ottelussa alle 15 minuuttia pelannut Adam Gaudette luetteli.

Gaudette on Yhdysvaltojen NHL-apu, sillä hän on pelannut Vancouver Canucksissa, Chicago Blackhawksissa ja viimeisimpänä Ottawa Senatorsissa. MM-turnaus on kuitenkin 25-vuotiaalle hyökkääjälle uran ensimmäinen. Kuudessa MM-jäillä pelaamassaan ottelussa Gaudette on iskenyt taululle 3+2.

– On ollut todella hauskaa! Olemme joukkueena lähentyneet erittäin paljon. Pohjoisamerikkalaiset joukkueet eivät juuri pelaa harjoitusotteluita yhdessä ennen MM-turnauksia, joten meille on tärkeää saavuttaa hyvä yhteishenki mahdollisimman pian.

– Pelaamme jo nyt hyvin yhteen, mutta peli peliltä ymmärrämme paremmin toistemme liikkeet kaukalossa ja pelaamme paremmin yhteen. Olemme kuitenkin pisteessä, jossa haluamme olla ja jossa pelimme vaikuttaa hyvältä, Gaudette kehui yksittäisistä palasista kerättyä joukkuettaan.

Yhdysvallat kohtaa puolivälieräottelussa Sveitsin torstaina. Ottelua varten joukkue joutuu matkustamaan Helsinkiin, sillä parhaiten alkulohkoissa sijoittuneet saavat pelata puolivälieränsä samassa kisakaupungissa kuin alkulohkon ottelut. 

– Olen tottunut matkustamiseen, joten se ei haittaa tai ainakaan sen ei saa antaa vaikuttaa suoritukseemme. En oikeastaan tiedä mitään Sveitsistä, mutta tiedän enemmän videopalaverin jälkeen. Joukkue on kuitenkin erittäin kova, sillä se voitti oman lohkonsa.

Yhdysvaltojen riesana on vajaa kokoonpano, sillä joukkue on joutunut pelaamaan jo useamman ottelun vain viidellä puolustajalla. Pelikuorma on kasvanut, sillä esimerkiksi kapteeni Seth Jones pelasi useampana iltana yli 30 minuuttia. Tiistaina hänen peliaikansa oli vain 12 minuuttia.

– Muiden pelaajien täytyy olla valmiita uhrautumaan joukkueen eteen, sillä meillä on vain viisi puolustajaa. Jokaisen hyökkääjän täytyy myös osata puolustaa ja jokaisen on ajateltava muita itsensä sijaan.

– Pelaamisemme on tämän takia hieman normaalista poikkeavaa, mutta olemme kuitenkin tulleet pitkälle viimeisen kahden viikon aikana ja olemme tehneet oikeita tekoja, Gaudette päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle