Joonas Oden keikkuu MM-kisojen pistepörssin kärkikymmenikössä − "Olen ikuisesti kiitollinen äidilleni"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Joonas Odenia naurattaa, koska MM-turnaus on mennyt omalta osalta hyvin.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Hyvin luisteleva ja laukova Joonas Oden on kolmen ottelun jälkeen turnauksen pistepörssin yhdeksännellä sijalla. Haastatteluissa hyökkääjältä on useimmiten kyselty hänen äidistään.

Yhdysvalloissa syntynyt kahden passin Joonas Oden muutti Suomeen ja Haukiputaalle vanhempiensa eron myötä 2010-luvun alussa. Haukiputaalta tie vei äidin kotiseudulle Kouvolaan, missä Oden liittyi KooKoon juniorivahvuuteen.

− Maajoukkueen mukaan pääsin jo 18-vuotiaana, muttei se vielä lähtenyt oikein kulkemaan. Toissa kesästä lähtien olen kuitenkin ollut mukana leirityksissä koko ajan, Oden kertoo.

Ensimmäisen liigaottelunsa Oden pelasi KooKoossa reilu vuosi sitten ennen joulua. Sen jälkeen hän vielä palasi A-junioreiden vahvuuteen, mutta kauden loppua kohden Oden sai yhä enemmän roolia edustusjoukkueessa samassa ketjussa pistepörssin voittajan Malte Strömwallin kanssa. Viime kauden liigapisteet Odenille kirjattiin 20 ottelussa 5+6.

− Vahvuuteni on luistelu. Osaan myös laukoa hyvin, Oden pelkistää.

MM-turnauksessa Oden muodostaa yhden lenkin Suomen tähän mennessä tehokkaimmasta ketjusta. Odenin rinnalla kiekkoa maalille vievät pistepörssin tämänhetkinen johtaja Patrik Puistola sekä kolmonen Kristian Tanus. Oden itse on tällä hetkellä pörssin yhdeksäntenä yhdellä maalilla ja kolmella syötöllä.

− He ovat tosi hyviä liikuttamaan kiekkoa, joten minun pitää vain löytää itselleni paikka maalin edessä tai ottaa haltuun paluukiekkoja. En ole yhtä taitava kiekollisena kuin he, joten tästä on löytynyt minulle hyvä rooli, Oden tuumii.

Kazakstania vastaan joukkueen asenne oli Odenin mielestä kunnossa, vaikka tietynlainen kurittomuus ilmenikin yhdeksänä kaksiminuuttisena.

− Jäähyt hidastivat meitä. En oikein tiedä mistä rangaistusten suuri määrä johtui. Jotkut niistä tulivat aika helposti.

Puolivälieräpaikan nyt varmistuttua Oden tietää, mitä pitää vielä parantaa ennen jatko-otteluita.

− Pitää muistaa pitää henki korkealla, vaikka olisikin huono peli tai paljon jäähyjä.

Haastatteluissa Joonas Oden ei ole päässyt paljonkaan kertomaan itsestään. Odenin perheen tarina on viimeisen vuoden aikana ollut esillä useissa tiedotusvälineissä. Viimeisin lisäys listaan on Ylen Tuhkimotarinoita-sarjassa nähty Odenin Minna-äidin tarina.

− Suurin osa haastattelijoista on ollut kiinnostunut äidistäni, Oden myöntää.

Hän painottaa kuitenkin, että on ikuisesti kiitollinen äidilleen tämän Joonaksen ja hänen veljensä Markuksen jääkiekkouran eteen tekemistä uhrauksista. Veli pelaa parhaillaan KooKoon A-junioreissa.

− Tuhkimotarinoita en ole itse vielä nähnyt. Toivottavasti sitten kun pääsen tästä reissusta kotiin.

Katso Minna Hakala-Odenin Tuhkimotarina Yle Areenassa

» Lähetä palautetta toimitukselle