Isoja kehitysaskeleita ottanutta Topias Vilén nauttii valtavasta itseluottamuksesta – "Ei siellä ole ikinä mikään hätä"

LIIGA / Haastattelu
Topias Vilén pelaa vahvaa kautta.
Kuva © Jarno Hietanen
Lahden Pelicans eteni sensaatiomaisesti finaaleihin kaatamalla Ilveksen otteluvoitoin 4–2. Läpi kauden yksi lahtelaisryhmän avainpelaajista ollut Topias Vilén oli ratketa hymystä ottelun jälkeen.

Pelicansin joukkuetta on kehuttu läpi kevään maasta taivaisiin, eikä syyttä. Sopivassa suhteessa nuoria omia kasvatteja, kokeneita kotimaan konkareita sekä onnistuneita ulkomaalaishankintoja.

Tästä reseptistä on leivottu Tommi Niemelän johdolla sellainen kakku, että Lahdessa pelataan finaaleja ensimmäistä kertaa sitten kevään 2012. Pelicansin 20-vuotiaan puolustajan Topias Vilénin tuntemuksista ottelun jälkeen ei jäänyt epäselvyyttä.

– Onhan tämä helkkarin hyvä fiilis, koko Lahti on meidän puolella. Finaalipaikka on ollut meidän tavoite koko kauden, lähdetään nyt hakemaan vielä se voitto finaaleista.

Pelicans on hämmentävällä tavalla pystynyt parantamaan peliään jatkuvasti pudotuspelien alusta asti, ja joukkue pelasikin kenties kevään laadukkaimman ottelun ratkaisuottelussa. Tähän Vilén näkee yhtenä mahdollistavana tekijänä laajan kokoonpanon.

– Meillä on paljon jätkiä tuossa, ketkä pystyvät pelaamaan ja kokoonpanon ulkopuolellakin on paljon pelaajia ketkä pystyisivät tuohon hyppäämään kehiin ja tuomaan oman parhaansa esiin. Kyllä se on varmaan se tietynlainen laajuus ja kaikki luottavat omaan tekemiseen.

Kiekollisena Pelicansin pelaaminen perustuu tiiviin viisikon lyhytsyöttöpeliin. Tästä nähtiin etenkin avauserässä erinomaisia mallisuorituksia, kun Pelicans tuli pienillä syöttöpeleillä ja laadukkailla kuljetuksilla kerta toisensa jälkeen Ilveksen karvauksen alta pois. 

Vilénin mukaan itseluottamus on isossa osassa etenkin kiekolla operoinnissa.

– Kyllä rupeaa olemaan kaikilla itseluottamus niin korkealla, luotetaan siihen omaan tekemiseen. Ei siellä ole ikinä mikään hätä, vaikka koko halli möykkää, mutta turha sitä on miettiä. Pelaa vaan sitä peliä, kaikki sen kyllä osaa.

Topias Vilénin peliaikakeskiarvo on hieman yli 18 minuuttia.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Pelicans lähti toiselle erätauolle 3–0 johtoasemasta ja finaalipaikka oli vain yhden erän päässä. Tällaisessa tilanteessa voisi luulla, että ajatus lähtee karkailemaan. Etenkin, kun kokoonpanossa on paljon yhä uransa alkutaipaleella olevia kiekkoilijoita.

Pelicans-miehistön kokenut osasto nousi kopissa kuitenkin esiin ennen päätöserää muistuttaen, että mitään ei ole vielä voitettu.

– Meidänkin joukkueessa on vanhempia jätkiä, ketkä sitten puheella ja esimerkillä näytti, että mitään ei olla vielä voitettu ja pitää vaan lähteä pelaamaan nöyrästi sitä kolmattakin erää.

Kysyttäessä näistä kokeneemmista konkareista, esiin nousi vähemmän yllättävät nimet.

– No kyllä siellä kopissa on Erosen Teemu ja meidän kapteeni Roisto (Miika Roine). Siinä on kaksi isointa, jotka ovat äänessä koko ajan.

Tyylikkään aloituskuvion päätteeksi 3–0-maalin tehneen Vilénin mukaan jo valmiiksi korkealla ollut itseluottamus joukkueen sisällä nousi entisestään saavutetun finaalipaikan myötä.

– Ei sitä voi kuvailla, kyllä se tästäkin vielä nousi, mutta ei pidä vielä liikaa alkaa juhlimaan. Työt ei ole vielä tehty.

Finaalisarja lähtee käyntiin ensi viikon keskiviikkona, joten Pelicans-ryhmä saa kerättyä voimavaroja ennen seuraavaa koitosta.

– Saadaan levättyä pari päivää ja ladattua vähän akkuja, niin henkiseltä kuin fyysiseltä puolelta. Sitten saadaan varmaan pari hyvää treeniä alle, siitä on hyvä lähteä kohti finaalisarjaa.

Tässä vaiheessa fokus ei vielä sen suuremmin ollut tulevassa finaalivastustajassa Tapparassa. Vilén painotti vain keskittymistä omaan tekemiseen, mikä on kiistatta tuottanut tulosta kuluneella kaudella.

– Kyllä se on todella ammattimainen joukkue, meidän pitää lähteä pelaamaan rohkeasti. Kyllä me luotetaan varmasti kaikki siihen omaan peliin, niin hyvä siitä tulee.

Huuma Pelicansin ympärillä alkaa muistuttamaan 2012 kevään tunnelmaa. Yleisö elää vahvasti joukkueen mukana, ja hallissa on ollut erinomainen tunnelma läpi kevään.

2003 syntyneellä Vilénillä ei luonnollisesti ole hirveästi muistoja noilta ajoilta, mutta kokonaisvaltainen puolustaja nauttii, kun saa olla osa tämän vuosimallin tarinaa.

– En muista yhtään mitään, olin varmaan jossain hiekkalaatikolla leikkimässä. Mutta kyllä se on todella nättiä olla tuolla, en keksi mitään parempaa, Vilén päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle