Mielipide

Henki voitti materian – Ilves hävisi tuloksen lisäksi tunteiden säätelyssä

LIIGA / Kolumni

Jääkiekko-ottelussa voi hävitä monia asioita, jotka omalla tavallaan vaikuttavat lopputulokseen, kuten aloitukset, kaksinkamppailut ja onnistuneet syötöt omalle joukkueelle.

Ilves pelasi kuudennessa välieräottelussa selkä seinää vasten vieraskentällä ja hävisi hermoja raastavassa tilanteessa kotijoukkue Pelicansille kirkkaasti tunteiden säätelyssä, joka on yhtä lailla harjoittelulla kehittyvä ominaisuus kuin varsinaiset lajitaidotkin.

Aivan ottelun alussa kiinnitin huomiota Pelicansin taipumukseen jäädä tökkimään ja haastamaan Ilves-pelaajia tilanteiden jo päätyttyä ja tein päätelmän, että kotijoukkueella olisi vaikeuksia keskittyä olennaiseen.

Nopea ja osin onnekaskin avausmaali kuitenkin rauhoitti lahtelaiset. C Moren erätaukohaastattelussa avausmaalin tekijä Joni Ikonen tiivisti osuvasti: "Ei lähdetä tappamaan tunnetta, mutta pitää olla fiksusti".

Pelaajamateriaali oli laadukas, mutta henkisesti Ilves ei ollut valmis voittamaan.

Ikonen koki läheltä Ilveksen hölmöilyn, kun alivoimaa jo valmiiksi pelanneen vierasjoukkueen Tommi Tikka huitaisi paitsion tehnyttä Ikosta nilkkaan – ja omaa kontrollin kadottamistaan kuin korostaakseen Tikka vielä hieroi hanskaa Ikosen kasvoihin.

Tikka otti jäähyn ensimmäisen erän viimeisellä minuutilla, ja avauserän loppuun Aatu Jämsen tuplasi Pelicansin johdon kahden miehen ylivoimalla.

Tunteiden säätely on ennen kaikkea käyttäytymisen hallintaa. Pelicans-pelaajilla oli tv-kuvasta katsottuna tunne ja ajatus hallinnassa, minkä myötä pelisuunnitelman noudattaminen onnistui erinomaisesti.

Toisessa erässä Ilves sai oman mahdollisuutensa kahden miehen ylivoimalla, mutta runkosarjassa kovia tehoja latoneilta nimekkäiltä pelimiehiltä ei nähtykään kylmänviileää viimeistelyä, vaan epäonnistuneita syöttöjä ja laukauksia Pelicans-kolmikon varusteisiin.

Kun Pelicans sai pitkän painostuksen jälkeen heitettyä kiekon Ilveksen päätyyn, palkitsi kotiyleisö sisukkaat taistelijat taputtamalla seisaaltaan – ja Pelicansin tunne-etu vain vahvistui.

Filmaaminen ja rikkeiden korostaminen olivat vahvasti puheissa koko välieräsarjan ajan – Pelicans pääsi tupsukorvien ihon alle niin kipeästi, että ratkaisevassa kuudennessa ottelussa esimerkiksi Matias Mäntykivi käytti enemmän aikaa turhaan jälkipeliin kuin joukkueensa auttamiseen.

Vajaat viisi minuuttia ennen kolmannen erän päättymistä otettu jäähy epäurheilijamaisesta käytöksestä alleviivasi lopullisesti Ilveksen surkean suorituksen. Pelaajamateriaali oli laadukas, mutta henkisesti tämä joukkue ei ollut valmis voittamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös