Sotši 2014: Slovakia - Yllätysvalmiilla ryhmällä maalina mitali

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Slovakia on Zdeno Cháran johdolla aina yllätysvalmis.
Kuva © Timo Savela
Slovakian päävalmentaja Vladimir Vujtek luotti valinnoissaan NHL-kokemukseen, sillä maan kaikki 12 taalaliigassa pelaavaa pelaajaa valittiin Sotšiin. Joukkueessa on muutama todellinen supertähti, mutta terävimmän kärjen jälkeen taso putoaa radikaalisti.

Slovakian mahdollisuudet Sotšissa lepäävät pitkälti tiiviissä joukkuepelissä, ja joukkueen sitoutumisessa yhteisen päämäärän eteen. Vaikka MM-kisat ovatkin täysin eri karkelot kuin Olympiakisat, saatiin 2012 oiva esimerkki jääkiekon arvaamattomuudesta, kun Slovakia raivasi tiensä aina MM-finaaliin asti.

Vancouverissa 2010 Slovakia ylsi neljänneksi pudotettuaan puolivälierissä Ruotsin. Ryhmä on yllätysvalmis myös näissä kisoissa. Menestyminen kisoissa edellyttää kuitenkin joukkueen tähtipelaajien täydellistä onnistumista.

Pelitavallisesti Slovakia tulee nojaamaan useista kisoista tuttuun vastaiskupeliin. Nopeat laiturit kyttäävät iskun paikkoja, ja joukkue kääntää peliä "slaavilaiseen" tyyliin todella nopeasti.

Alakerta edellä

Joukkueen ykkösmaalivahtina kisoihin lähtee suurella todennäköisyydellä St. Louis Bluesissa kiekkoja koppaileva Jaroslav Halák. Tällä kaudella päävastuun NHL-joukkueensa maalilla kantanut veskari on ennakko-odotuksissa se pelaaja, jonka onnistumisesta myös Slovakia elää. Torjuntoja tulee olemaan paljon, ja erinomaisesti onnistuessa voi Halák siivittää koko joukkueen aina mitaleille saakka.

Hyvän maalivahtipelin ohella Slovakian alakertaa vahvistaa yksi NHL:n parhaista puolustajista. Kaikille jääkiekkoa seuraaville tuttu Zdeno Chára johtaa kapteenin ominaisuudessa alakertaa jykevin ottein.

Puolustuksesta löytyy myös kolme muuta NHL-puolustajaa, Andrej Meszároš, Andrej Sekera ja Lubomir Višňovský ovat kaikki kokeneita konkareita, joiden onnistumiseen päävalmentaja Vujtek voi luottaa.

Koska on selvää, että Slovakia ei tule pelaamaan suurinta osaa otteluista hyökkäyspäässä, on puolustajien kyettävä avaamaan peliä kovankin paineen alla. Ainakin Chara ja Sekera siihen pystyvät, mutta Meszaros ja 37-vuotias Visnovsky ovat lieviä kysymysmerkkejä.

Lubomir Visnovskyn viimeinen palvelus Slovakialle?
Lubomir Visnovskyn viimeinen palvelus Slovakialle?
Kuva © Miro Pesonen

Maalinteko vastuu kapeilla harteilla - pääosassa Marian Hossa

Hyökkääjien osalta Slovakian tulivoima lepää ohuilla harteilla. Joukkueen ylivoimaisesti tärkein hyökkääjä on Chicago Blackhawksin Marián Hossa. Tällä kaudella NHL:ssä jälleen lähes piste per peli-tahdilla pelanneen Hossan olkapäille on lastattu kovat paineet. Hossa on äärimmäisen vahva ja taitava pelaaja. Hän on myös oppinut voittamisen kulttuuria Chicagossa, eikä missään sivuroolissa.

Joukkueesta olisi löytynyt toinenkin maailmanluokan maalintekijä, mutta Marian Gaborik joutuu jättämään turnauksen väliin viime hetken loukkaantumisen vuoksi.

Detroit Red Wingsissä tällä kaudella kohtuulliseen rooliin päässyt Tomáš Tatar on myös mielenkiintoinen nimi ryhmässä. Pienikokoinen laituri on väläytellyt tällä kaudella muutamaan otteeseen ja Tatar saattaa ottaa paikan ykköskentästä.

Slovakialta löytyy kuusi hyökkääjää jotka pelaavat NHL:ssä vakituisesti, joista vain yksi on sentteri - Michal Handzuš. Hossan seurakaveri on tunnollinen kahden suunnan hyökkääjä, mutta varsinainen pelintekijä hän ei ole. Sentteriosasto onkin joukkueen ehdottomasti suurin heikkous.

Joukkueen "kakkoskorin" miehistä löytyy potentiaalisia pelaajia, joista suurin osa pelaa ammatikseen KHL:ssä. Jää nähtäväksi onko muun muassa Tomáš Záborskýstä Olympiatasolla ratkaisijaksi.

Slovakia tarvitsee Marian Gaborikilta maaleja.
Slovakia tarvitsee Marian Gaborikilta maaleja.
Kuva © Getty Images

Vedenjakaja: Slovakia

Joukkueen menestymisen mahdollisuudet lepäävät tiiviin puolustamisen, erinomaisen maalivahtipelin ja tehokkaan vastaiskupelaamisen muodossa. Joukkueen päävalmentaja Vujtek tiedostaa varmasti ne vahvuudet joilla maa voi Sotšissa pärjätä, joten mitään taikatemppuja pelisapluunan luomisessa on tuskin odotettavissa.

Materiaalin kärjen kapeus luo ennakkoon suurimmat haasteet. Tiukkatahtisessa turnauksessa ratkaisuvoima ei voi olla kahden-kolmen pelaajan harteilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle