Leijonien pelaaja-arvostelut - ruusuja ruusujen perään

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Leijonien olympiakisat sujuivat yläkanttiin.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika arvosteli pronssille yltäneet Leijonat. Yhdellekään kiekkoilijalle ei jäänyt käteen pelkkää risukasaa, mutta ketkä ansaitsivat täyden tusinan ruusuja?

Maalivahdit

#32 Kari Lehtonen

Lehtosen tilille kertyi ainoastaan kaksi ottelua: voitokas Norja-ottelu alkulohkossa ja tappiollinen välierä Ruotsia vastaan. Lehtonen esitti perusvarmaa peliä, eikä finaalipaikan karkaamista voi hänen niskaansa kaataa.

#40 Tuukka Rask

Rask piti Suomea pystyssä, kun sitä tarvittiin. Näytti arvostelijoille pitkää nenää, ja oli ansaitusti Suomen ykkösmaalivahti. Alkulohkossa pientä haparointia, mutta tosipeleissä näytti, kuinka kovasta kaverista on kyse.

Puolustajat

#4 Ossi Väänänen

Väänänen täytti erinomaisesti oman roolinsa. Toimi alivoiman erikoismiehenä ja maalinedustan isäntänä. Väänäsen tasoa epäiltiin suurmaita vastaan, mutta osoitti epäilyt turhaksi taklaamalla supertähdet nurin kerta toisensa jälkeen.

#5 Lasse Kukkonen

Kukkosen vahvuutena oli jälleen se, että hän teki ainoastaan sen, missä tiesi olevansa vahva. Vaikka Kukkonen onkin muodostunut yleisön sylkykupiksi, toi mies mukanaan jo kolmannen olympiamitalinsa. Pelasi erittäin virheettömästi vastustajien supertähtiä vastaan - ehkä jopa yllättävän virheettömästi.

#18 Sami Lepistö

Lepistön vahvuuksiin ei edelleenkään kuulunut kamppailupelaaminen, mutta esitys kiekollisena oli varma. Teki uransa toisen maajoukkuemaalin komealla tavalla alkulohko-ottelussa Itävaltaa vastaan.

#38 Juuso Hietanen

Hietanen pelasi uransa ensimmäiset olympialaiset. Hietanen esiintyi vahvasti, vaikkei ollutkaan yhtä kiekollisessa roolissa kuin viime vuosien MM-kisoissa. Löi viimeisen naulan Yhdysvaltojen arkkuun pronssiottelussa.

#6 Sami Salo

Salo oli tuttu itsensä. Ei astunut missään kohtaa porrasvaloihin, vaan hoiti peruspelaamisen jämäkästi. Hyökkäystehot jäivät vaatimattomiksi, vaikka paikkoja konkarilla riitti useampaankin maaliin. Iän myötä karissut jalkanopeus näkyi välillä liian kovasti, ja todisti muutamaa maalia perässäjuoksijan roolissa.

#3 Olli Määttä

Määttä löi jopa asiantuntijat ällikällä. 19-vuotias puolustaja pelasi ensimmäisissä olympialaisissaan kuin kaiken nähnyt konkari. Keräsi vähäisellä ylivoima-ajalla kunnioitettavat viisi tehopistettä.

#45 Sami Vatanen

Vatanen ihastutti vahvoilla nousuillaan ja ennakkoluulottomalla pelaamisellaan. Hänen hyvä liikkeensä pääsi oikeuksiinsa suuressa kaukalossa. Korvasi pientä kokoaan valtavalla asenteella puolustusalueen kaksinkamppailuissa.

#44 Kimmo Timonen

Timonen tyytyi normaalia pienempään rooliin hyökkäyspäädyssä. Pelaamisessa näkyi pieni varmistelu, kun pakkiparina pelasi Vatasen kaltainen hyökkäysvirtuoosi. Liike oli konkarilla hieman kangistunut, mutta Timosen kokonaisesitys oli hyvä.

Hyökkääjät

#23 Sakari Salminen

Salmisen rooli jäi pieneksi, sillä tilille kertyi ainoastaan kaksi ottelua. Salminen onnistui ainoastaan hetkittäin väläyttelemään omia vahvuuksiaan, joten kokonaistulos ei ollut kummoinen. Roolinsa nähden kuitenkin kelvollinen suoriutuminen.

#16 Aleksander Barkov

Barkovin olympiakisat jäivät surullisen lyhyiksi. Alkujännityksen lauettua 18-vuotias keskushyökkääjä oli erittäin vakuuttava. Barkovin peli ykkösketjussa sujui ongelmitta, vaikka tilille kertyikin vain yksi syöttöpiste.

#41 Antti Pihlström

Pihlström täytti paikkansa energisenä pörrääjänä, ja tuottikin tukun harmaita hiuksia vastustajien puolustajille. Parista hukatusta maalipaikasta huolimatta Pihlström voi olla tyytyväinen omaan suoritukseensa.

#26 Jarkko Immonen

Immonen hälytettiin Sotšiin lyhyellä varoitusajalla, ja kokonaistulos oli kohtuullinen. Herralle tarjottiin ykkössentterin roolia, mutta sitä Immonen ei onnistunut täyttämään. Toi kiekollista taitoa Leijonien alaketjuihin, ja värkkäsi siinä sivussa kaksi maalia.

#71 Leo Komarov

Komarovin kisat menivät nappiin. Ilman hänen hiipimistään venäläisten supertähtien ihon alle Leijonat ei todennäköisesti juhlisi pronssimitalia. Repi, raastoi ja ärsytti. Suomen paras omassa roolissaan.

#50 Juhamatti Aaltonen

Aaltosesta päällimmäisenä jäi mieleen huikea yksilösuoritus Venäjää vastaan. Sortui useissa otteluissa maalipaikkojen tuhlaamiseen ja liiallisen kaarteluun, mutta oli tärkeässä roolissa johdattamassa Leijonat mitalipeleihin.

#27 Petri Kontiola

Kontiolan rooli ei ollut yhtä suuri kuin viime kevään MM-kisoissa, mutta pelasi silti hyvät kisat. Suoriutui kiitettävästi Leijonien kolmosketjussa ja keräsi siinä sivussa viisi tehopistettä. Muodosti jälleen vaarallisen tutkaparin Aaltosen kanssa.

#36 Jussi Jokinen

Jokinen keräsi tililleen viisi tehopistettä. Tuhlasi muutaman mahtavan maalipaikan, mutta oli mukana sinetöimässä Suomen olympiapronssia 2-0-maalillaan. Tasaisen varmaa esiintymistä.

#28 Lauri Korpikoski

Korpikoski pelasi oman tutun roolinsa takuuvarmasti ja virheettömästi. Oli Leijonien tärkeimpiä pelaajia alivoimalla ja heittäytyi kiekkojen eteen erittäin uhrautuvasti.

#12 Olli Jokinen

Jokinen nimettiin joukkueeseen mukaan, koska hänen tasonsa ja vahvuutensa olivat kristallinkirkkaita. Oli mukana viimeistelemässä elintärkeitä maaleja, ja todisti kuuluvansa edelleen Suomen johtaviin pelaajiin.

#15 Tuomo Ruutu

Ruudun vaikea kausi näkyi hänen pelaamisessaan. Ruudulle ei tarjottu ylivoima-aikaa, mutta alivoimassa oli tärkeä palanen. Hyökkäyspäässä esitys jäi vaatimattomaksi, vaikka teki Suomen ainoan maalin Kanadaa vastaan.

#21 Jori Lehterä

Lehterä ihastutti Suomen kansaa pehmeillä käsillään läpi turnauksen. Kiekkovirtuoosi nostettiin viimeisiin kahteen otteluun kiekollisempaan rooliin, ja vastasi huutoon loistavasti. Väläytti uskomatonta syöttötaitoaan pronssiottelussa tarjoamalla ketjukaverilleen tyhjän maalin.

#64 Mikael Granlund

Granlund petaa, Selänne iskee. Siinä mielikuva, joka paloi vahvasti monien suomalaisten verkkokalvoille. Oli mukana nuorten pelaajien vahvassa esiinmarssissa. Tästä osoituksena valinta kisojen tähdistökentälliseen. Pieni kauneusvirhe sattui Kanada-ottelussa, jossa Granlund ei ollut läheskään parhaimmillaan.

#8 Teemu Selänne

Selänne kruunasi maajoukkueuransa huikealla tavalla. Teki 43-vuotiaana kuudessa ottelussa kuusi tehopistettä. Selänne valittiin itseoikeutetusti olympiakisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi ja tähdistökentälliseen. Suomalaisen kiekkoilun kaikkien aikojen maalintekijältä ei juuri enempää voitu pyytää.

» Lähetä palautetta toimitukselle