Kanada kruunattiin olympiavoittajaksi

MAAJOUKKUE / Raportti
Kanada nappasi ansaitusti olympiakultaa.
Olympiafinaaliin tiensä selvittivät turnauksen parhaat joukkueet, sillä sekä Kanada että Ruotsi selvisivät kaikista aiemmista otteluistaan voittajina. Lopulta Kanada voitti myös olympiafinaalin ja nappasi toisen peräkkäisen olympiakullan 3-0-lukemin.

Kanada ja Ruotsi ottivat toisistaan mittaa olympiafinaalissa. Molemmat joukkueet olivat edenneet finaalin ilman yhtäkään tappiota.

Ottelun yllä alkoi leijua ratkaisun makua, kun lukemat olivat toisella erätauolla 2-0 Kanadan hyväksi. Ruotsi ei pystynyt vastaamaan Kanadan peliin kuin hetkittäin.

Kanada nappasi lopulta olympiakultaa 3-0-lukemin. Kulta oli Kanadan ensimmäinen yli 60 vuoteen Pohjois-Amerikan ulkopuolella.

Tolppalaukauksia ja Kanadan pyöritystä

Kanada tuli otteluun totutun kovaa. Olympiavoittoa puolustavat kanadalaiset pyrkivät sotkemaan Ruotsin peliä kovalla karvaamisella, ja se toimi vaihtelevalla menestyksellä.

Jo erän alkupuolella nähtiin kaksi tolppalaukausta. Gustav Nyquist onnistui nousemaan kulmasta kohti maalia, mutta röyhkeän nousun päätteeksi Nyquist sai kiekon ainoastaan tolppaan.

Ruotsin päädyssä Patrice Bergeronilla oli kaksi erinomaista paikkaa viedä Kanada johtoon. Ensimmäisellä kerralla Henrik Lundqvist oli etevämpi ja toinen laukaus päätyi maalirautoihin.

Erän puolessa välissä Kanada sai ottelusta otteen. Kanada onnistui jatkuvalla syötöllä vyöryttämään pitkiä pyörityksiä Ruotsin päätyyn keltapaitojen tuskaillessa purkukiekkojen kanssa.

Punapaidat tekivätkin ottelun avausmaalin. Jonathan Toews ajoi röyhkeästi maalille, ja sai mailansa Jeff Carterin syötön väliin.

Kanada sai hetkeä myöhemmin mahdollisuuden lisätä johtoaan ylivoimalla. Laukaukset jäivät kuitenkin puuttumaan, eikä Ruotsin alivoimanelikko joutunut vaikeuksiin.

Paketin rakoilua ja kiintiömaali

Toisen erän alussa Ruotsi haki tasoitusta ylivoimalla, mutta turhaan. Kanada iski kiekolliseen pelaajaan kiinni erittäin kovaa, jota seurasivat ruotsalaisten roiskiminen ja henkilökohtaiset virheet.

Kanada sai poikkeuksellisen paljon pitkiä pyörityksiä Ruotsin päätyyn. Keltapaitojen puolustuspeli alkoi rakoilla vaarallisesti, ja kanadalaiset saivat maalipaikkoja parhaalle sektorille.

Ruotsi pääsi vain harvoin laadukkaille maalipaikoille. Ruotsin paras maalipaikka tuli Loui Erikssonille, joka oli unohdettu vapaaksi maalinedustalle. Eriksson huitaisi kuitenkin kiekosta ohi.

Erän ainoa maali nähtiin, kun erätaukosumeriin oli aikaa viitisen minuuttia. Jimmie Ericsson menetti kiekon keskialueella, jonka seurauksena Sidney Crosby ampaisi läpiajoon. Crosby siirsi kiekon varmasti maaliin, ja taululla komeilivat jo 2-0-lukemat.

Ruotsin olematon kiri

Kanada jatkoi päätöserässä olympiafinaalin dominointia. Ruotsi ei pystynyt vastaamaan Kanadan aktiiviseen pelitapaan, ja joutui tyytymään kiekon roiskimiseen ja yksinäiseen puskemiseen.

Erän alkupuolella Kanada kasvatti johtolukemat jo 3-0:aan Chris Kunitzin maalilla. Heti tämän jälkeen Ruotsi pääsi hakemaan kavennusta ylivoimalla, mutta tuloksetta.

Ruotsin peli-ilme oli koko päätöserän erittäin lannistunut. Ottelun lopulla Kanada tyytyi puolustamaan johtoasemaansa, ja turvasi näin toisen peräkkäisen olympiakultansa.