Avangard Omsk - Erinomainen sentterikalusto

KHL / Artikkeli
Vladimir Sobotka on huippuluokan aloittaja.
Kuva © Getty Images
Itäisen konferenssin runkosarjan voittanut Siperian rahakkain seura on kuulunut koko sarjan historian ajan pelaajamateriaalinsa puolesta mestarisuosikkien joukkoon. Kaudella 2011-12 Raimo Summasen valmentama joukkue oli vain voiton päässä mestaruudesta, mutta Jakub Klepisin viime hetkien voittomaali käänsi finaalisarjan Dinamo Moskovalle.

Avangardin menestys on ollut KHL:n pudotuspelien historiassa varsin vaatimatonta, kun sen kausi tuntuu päättyvän kerta toisensa jälkeen konferenssin välierissä. Sattumallakin on toki osansa, kun otanta on niin pieni.

Avangardin päävastustajiin lukeutuu toinen erinomainen siperialaisjoukkue, Sibir Novosibirsk, joka operoi Avangardia pienemmillä resursseilla - on aina operoinut. Joukkueiden kohtaaminen on aina iso asia seurojen kannattajille ja seurajohdoille. Miljoonakaupungit Omsk ja Novosibirsk ovat molemmat ennen kaikkea jääkiekkokaupunkeja.

Kesällä nähtiin pelaajasiirto, jota ei olisi uskonut koskaan tapahtuvan, kun Avangard ei päässyt jatkosopimuksen ehdoista yhteisymmärrykseen vuodesta 1998 Avangardia edustaneen seuraikoni Aleksandr Popovin kanssa. Dmitri Kvartalnovin TsSKA käytti tilaisuuden hyödykseen ja palkkasi hyökkääjän. Popov oli oikeastaan Avangardin kasvot.

Seuran päävalmentajana toista kauttaan piti aloittaa 44-vuotias Jevgeni Kornouhov, jonka avauskausi sujui runkosarjan osalta todella positiivisissa merkeissä. Konferenssin välierissä Salavat oli maalilla parempi ratkaisevassa seitsemännessä pelissä. Marginaalit ottelusarjassa olivat lähes olemattomia. Kornouhov ei ollut valmentanut päävalmentajana ennen viime kautta kuin junioriliiga MHL:ssä, jossa hänet valittiin Avangardin MHL-joukkueen riveissä sarjan parhaaksi päävalmentajaksi kausina 2012 ja 2013.

Avangardin seurajohto tunnetaan erikoisista ratkaisuistaan, joista yksi nähtiin jälleen, kun vain reilu viikko ennen kauden alkua hyvää työtä tehnyt Kornouhov sai lähteä tilalle palkatun Fjodor Kanareikinin, 61, tieltä. Todella erikoinen ratkaisu, sillä vain hivenen onnekkaampana Avangard olisi pelannut konferenssifinaaleissa, sen lisäksi että se lähti pudotuspeleihin idän kärkipaikalta.

Kanareikin ei ole valmentanut kahteen kauteen missään, eivätkä hänen meriittinsä KHL:stä ole kovinkaan vakuuttavat. Seurajohto totesi, että tavoitteet ovat nyt niin kovat, että tarvitaan uusi mies ruoriin, vaikka Kournouhovin näytöt olivat hyvät.

Avangardia aiemmin valmentaneet Petri Matikainen ja Raimo Summanen tietävät varmasti, että Omskissa voi sattua kaikenlaista. Summanen on Avangardin KHL-historian menestynein päävalmentaja.

Maalivahdit:

Dominik Furch (CZE)

Denis Kostin

Viime kesänä Avangard palkkasi maalivahdiksi koko uransa ennen tuota vain tšekkiläisiä seurajoukkueita edustaneen Dominik Furchin, 26, joka osoittautui melkoiseksi nappihankinnaksi. Hän tuli täyttämään Sotšiin lähteen Konstantin Barulinin jättämät isot saappaat - ja onnistuikin siinä erinomaisesti. Hän pelasi suurimman osan Avangardin peleistä, joissa torjuntaprosentti oli lopulta 93,3.

Furch pääsi pelaamaan keväällä uransa ensimmäiset MM-kisat, joissa hänen torjuntaprosenttinsa neljään peliin oli peräti 96,0 ja päästettyjen maalien keskiarvo 0,94. Hänen Avangardin peleissä käyttämäänsä maskissa luki isolla teksti "STOP", joka kuvaa hyvin hänen kauden otteitaan. Furchin ura on vahvassa nousukiidossa.

Dominik Furchin ensimmäinen kausi Avangardissa sujui erinomaisesti
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Kakkosmaalivahdin rooli on tarjolla 21-vuotiaalle Denis Kostinille, joka on parin viimeisen kauden aikana saanut lisää varmuutta pelaamiseensa, mutta on silti selvästi Furchia heikompi. Hänet voi haastaa Oleg Šilin, 25, jonka viime kausi sujui farmisarja VHL:ssä. Šilin on KHL:n tasolla vielä täysin katsomaton kortti, mutta hän pelasi VHL:ssä kaksitoista ottelua erinomaisella torjuntaprosentilla 96,2.

Puolustus:

Jevgeni Medvedev - Erik Gustafsson (SWE) 

Andrei Kuteikin - Jonas Ahnelöv (SWE)

Jegor Martinov - Jevgeni Kulik

Puolustus on muuttunut merkittävästi, kun ottelukohtaisen peliaikakeskiarvon neljä eniten vastuuta saanutta puolustajaa ovat poissa. Fantastisen kauden pelannut Michal Kempny lähti NHL:ään, Chicagoon, jossa hän pyrkii ottamaan pelipaikan joukkueesta. Hän oli yksi koko sarjan parhaista puolustajista.

Lähteneiden joukossa ovat lisäksi Juri Aleksandrov, Andrei PervyšinIvan Lekomtsev ja hurjalla laukauksella varustettu Denis Kuljaš. Puolustus on kokenut lähes täydellisen remontin kesän aikana, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia.

Kempnyn jättämää valtavaa aukkoa paikkaamaan on hankittu Philadelphia Flyersista takaisin KHL:ään vuoden tauon jälkeen palannut Venäjän maajoukkueen monivuotinen luottopuolustaja Jevgeni Medvedev, 33, jonka otteet eivät vakuuttaneet NHL:ssä.

Hän edusti Ak Barsia vuodet 2007-15, joiden aikana hän voitti kaksi Gagarin Cupia. Puolustaja oli mukana Sotšin olympialaisissa. Medvedev on isokokoinen, sulavasti luisteleva, taitava, kovaa laukova ja erinomaisella syöttötaidolla varustettu huippupuolustaja. Hän pystynee täyttämään Kempnyn suuret saappaat.

SKA:ssa viimeiset kolme kautta pelannut Andrei Kuteikin, 31, oli toissa kaudella seuransa tehokkain puolustaja tehoilla 11+13. Hänellä on Medvedevin tavoin kaksi Gagarin Cupin voittoa. Todella tehokkaan pakin peliaika vähäni merkittävästi viime kaudella, eikä SKA ilmeisesti löytänyt hänelle enää käyttöä. Kuteikinilla on erinomainen laukaus, mutta hän ei käytä isoa kroppaansa riittävästi hyväkseen fyysisessä pelissä.

Ruotsalaispakit Jonas Ahnelöv, 28, ja entinen Philadelphia Flyersin pelaaja Erik Gustafsson, 27, ovat laatupelaajia. Isokokoisen, sulavasti luistelevan ja fyysisen yleispuolustaja Ahnelövin rooli putosi Avangardissa pudotuspeleissä, joissa hän sai vasta kuudenneksi eniten peliaikaa. Sveitsin pääsarjaseura Klotenista hankittu Gustafsson on Avangardin seurajohdolle tuttu tehopakki toissa kaudelta, kun hän teki Avangarissa tehot 6+16.

Ominaisuuksiltaan ruotsalaiset täydentävät erinomaisesti toisiaan. Nopea, erinomaisesti syöttelevä ja hyvällä työmoraalilla pelaava Gustafsson pelaa Ahnelövin tavoin vahvasti kahteen suuntaan, mutta hän on kaksikosta selkeästi hyökkäävämpi ja pienikokoisempi.

Puolustusta täydentävät Traktorin viime kauden tehokkain puolustaja Jegor Martinov, 26, Jevgeni Kulik, 23, Ilja Dervuk, 20 ja Valeri Vasiljev, 22. Nämä nimet kertovat siitä, että Avangardin puolustuksessa ei ole samalla tavalla syvyyttä kuin osalla kärkiseuroista. Toki puolustuksessa on nuoria lahjakkuuksia, joilta voi odottaa isoja askeleita kehityksessä.

Avangardilla on todella kovia nimiä puolustuksessa, mutta Medvedevin kausi Philadelphiassa oli vaikea, eikä Ahnelövin kausikaan mennyt nappiin. Puolustus on kokenut lisäksi täydellisen muodonmuutoksen, mikä saattaa hyvinkin näkyä alkukaudesta. Päävalmentaja Kornouhov sai joukkueen puolustamaan erinomaisesti, mutta puolustuksen kivijalka on Kempnyn myötä poissa.

Hyökkäys:

Denis Paršin - Vladimir Sobotka (CZE) - Maksim Pestuško

Aleksandr Perežogin - Derek Roy (CAN) - Anton Burdasov

Pjotr Hohrjakov - Ilja Zubov - Nikolai Lemtjukov

Aleksei Gluhov - Aleksandr Kutšerjavenko - Ilja Mihejev

Avangardista on lähtenyt puolen tusinan verran pelaajia ja saman verran tullut tilalle. Seuran jättivät seuraikoni Popov, NHL:ssä urallaan kovaa jälkeä tehnyt Martin Erat, Metallurg Novokuznetskissa lentokelissä ollut Maksim Kazakov, Anton Kurjanov, Juri Petrov ja Aleksandr Tšernikov. Muutoksia on tapahtunut paljon hyökkäyksessä, mutta se on edelleen kovaa luokkaa, erityisesti sentteriosaston pitäisi olla sarjan eliittiä.

Joukkueen erinomaista tšekkisentteriä, Vladimir Sobotkaa, 29, oltiin huhuissa viemässä takaisin hänen entiseen NHL-seuraansa St. Louis Bluesiin, mutta lopulta hän jäi ainakin vielä yhden kauden ajaksi Omskiin. Sobotka on huippusentteri, jonka yksi erikoistaito on aloitukset, jossa hän on sarjan parhaimmistoa. Hän on taitava, erinomaisesti peliä lukeva, erittäin monipuolinen ja fyysiseen peliin pystyvä sentteri.

Hänen jatkonsa oli Avangardille erittäin tärkeä asia. St Louisia kaudet 2010-14 edustanut Sobotka menetti loukkaantumisen vuoksi neljänneksen kauden peleistä, mutta oli siitä huolimatta seuransa toiseksi paras pistemies tehoilla 18+16

Seuran toinen NHL:stä tuttu sentteri on 33-vuotias Derek Roy, joka voitti Sveitsin mestaruuden menneellä kaudella SC Bernissä. Hän teki finaaleissa joukkueelleen mestaruuden ratkaisseen voittomaalin. Roy pelasi NHL:ssä vakituisesti kaudet 2005-15, enimmäkseen Buffalo Sabresin riveissä. Hän aloitti kuitenkin NHL-uransa jo pari vuotta aiemmin. NHL:ssä hyökkääjä takoi 738 runkosarjapeliin 524 pistettä, eli pistekeskiarvo oli 0,71 pistettä ottelua kohden.

Pienikoinen sentteri ehti tehdä NLA:ssa 36 peliin 30 pistettä ja oli pudotuspeleissäkin erinomainen. Roy on seuran hyökkäyspään merkittävin hankinta. Sentterin pelitaidot ovat sitä luokkaa, että hän voi tehdä erittäin kovaa jälkeä Omskissa.

Hyökkäyksen tehokkainta osastoa edustavat tutut luottohyökkääjät Denis Paršin, 30, ja Aleksandr Perežogin, 33. He muodostivat Sobotkan kanssa sisäisen pistepörssin kärkikolmikon. Kumpikaan heistä ei juuri taklaa. Paršin voitti toissa kaudella seuran sisäisen pistepörssin tehoilla 25+31 ja oli sarjan pistepörssin kymmenes. 31 pistettä menneellä kaudella tehnyt hyökkääjä on todella taitava, nopea, erittäin ketterä ja erinomainen yksi vastaan yksi -tilanteissa.

Sisäisen pistepörsin tehoilla 15+21 voittanut Perežogin oli aikanaan Montreal Canadiensin ykköskierroksen NHL-varaus vuodelta 2001, mutta hän pelasi seurassa vain kaksi kautta. Avangardissa hän aloittaa jo seitsemännen peräkkäisen kautensa. Perežogin pelasi usein samassa ketjussa vuosien varrella Popovin kanssa, joka jatkaa uraansa TsSKA:ssa. Perežoginin kahdeksan kauden maalikeskiarvo KHL:ssä kautta kohden on erinomainen 18,4 maalia.

Hän on nopea, vahva, hyvä kiekonsuojaaja, taitava ja kovalla rannelaukauksella varustettu hyökkääjä. Perežogin kuuluu siihen harvinaiseen kerhoon, joka on voittanut alle 18-, alle 20-vuotiaiden ja aikuisten MM-kisoissa kultaa. KHL:ssä hyökkääjä on ollut finaalisarjan seitsemännessä pelissä kertaalleen häviävänä osapuolena, mutta se uran kruunu puuttuu yhä, Gagarin Cupin voitto.

Avangard hankki Dinamo Moskovan tehohyökkääjä Maksim Pestuškon, 31, joka oli 15 osumallaan joukkueensa paras maalintekijä. Hän voitti Dinamon sisäisen maalipörssin kahdesti kolmen kautensa aikana ja oli kerran toinen. Hän on pelitaitava, sulavasti luisteleva, kovaa laukova ja hyvin syöttelevä hyökkäyspään täsmäase. Onko asenteessa kuitenkin puutteita? Tälläinen kuva Pestuškosta on vuosien saatossa jäänyt.

SKA ja Avangard tekivät merkittävän vaihtokaupan muutamaa päivää ennen jouluaattoa, kun SKA vaihtoi 40 peliin tehot 14+17 tehneen isokokoisen, erittäin taitavan ja röyhkeän Anton Burdasovin, 25, Avangardin tehotykki Sergei Širokoviin. Burdasov oli pelaamassa elämänsä kautta, mutta SKA:ssa todettiin silti, että hänelle ei ole käyttöä. Burdasovin loppukausi Avangardissa oli vaikeampi. Hänessä on valtava potentiaali nousta aina tähtikategorian pelaajaksi.

Uransa pääosin senttereinä ovat pelanneet Ilja Zubov, 29, entinen SKA-sentteri Aleksandr Kutšerjavenko, 28, ja Metallurg Magnitogorskissa kaudella 2013-14 Gagarin Cupin voittanut Mihail Junkov, 30. Joku heistä saatetaan laittaa laidalle, sillä sentteritarjonta on sen verran laaja ja tasokas.

Zubov on pelannut heistä eniten laiturina, mutta toisaalta hänelle luontaisempi pelipaikka on selkeästi sentterin tontti. Admiralin toissa kauden kapteeni oli Avangardin tehokkainen pelaaja pudotuspeleissä. Hyvin kahteen suuntaan pelaavalla Zubovilla on erinomainen pelikäsitys sekä syöttötaito, hyvä liike, pelin rytmittämisen taito ja korkea taitotaso.

Ilja Zubov oli joukkueensa paras pistemies pudotuspeleissä
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Seitsemän ensimmäistä KHL-kautta SKA:ssa pelannut Kutšerjavenko ei saanut Pietarissa koskaan isoa ruutua. Hyvin liikkuva ja loistavalla pelikäsityksellä varustettu sentteri osoitti Vitjazissa, että hän pystyy tekemään kovaa tulosta vastuuta saadessaan. Viime kausi oli tosin rikkonainen vammojen vuoksi. TsSKA:n kanssa finaaleja keväällä pelannut Junkov on tullut tunnetuksi tunnollisena kahden suunnan keskushyökkääjänä. Hän on pyörinyt isoissa seuroissa enimmäkseen nelossentterin tontilla.

Nikolai Lemtjukov, 30, on todellinen kiekkokiertolainen, joka on vaihtanut seuroja KHL:ssä kuin sukkia. Nopea ja huipputaitava laitahyökkääjä pystyy mielettömiin suorituksiin kiekon kanssa, mutta ongelmat ovat olleet viimeistelyn puolella. Hän teki kuitenkin yksitoista maalia menneellä kaudella varsin rajallisessa roolissa, joten olisiko Omskista vihdoin löytynyt se paikka, missä voi syntyä kovaakin jälkeä. Väsymätön työmyyrä Pjotr Hohrjakov, 26, on erinomainen luistelija. Hän on monikäyttöinen pelaaja, joka oli voittamassa SKA:n kanssa toissa kaudella Gagarin Cupia.

Omskin omista kasvateista Ilja Mihejev, 21, ja Artur Lauta, 20, ovat kirkkaimmat hyökkäyspään nuoret talentit. Kahdeksantoista pistettä tehnyt Mihejev on isokokoinen, taitava, vahva, luisteluvoimainen ja hyvä kiekonsuojaaja. Hän nosti valtavasti profiiliaan menneellä kaudella. Lauta oli yksi niistä nuorista venäläispelaajista, jotka olivat häviämässä talvella nuorten MM-finaalia Suomea vastaan. Muutaman pisteen 27 peliin tehneeltä nuorukaiselta ei vielä suuria nähty Omkissa, mutta nuorten MM-kisoissa hän esiintyi edukseen.

Yhteenveto:

Avangardin seurajohto puhui kauden alla suurista tavoitteista, jotka varmasti tarkoittavat seurahistorian ensimmäisen Gagarin Cupin voittamista. On kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi hyvää työtä seurassa tehnyt päävalmentaja Kornouhov sai kenkää vain reilu viikko ennen kauden alkua.

Nyt mestaruutta yritetään saavuttaa Kanareikinin johdolla, jolla on toki tuon tavoitteluun riittävä pelaajamateriaali käytössä, mutta onko Kanareikin parempi päävalmentaja kuin Kornouhov? Ainakaan hänen näyttönsä sarjasta eivät ole kovin erikoisia.

Sentteriosasto on aivan sarjan eliittiä, mutta laitahyökkääjien kohdalla on kysymyksiä ilmassa. Ykkösmaalivahti Furch osoitti, että hän on erinomainen maalivahti tällä tasolla. Maalivahtikaksikko ei kuitenkaan kokonaisuudessaan ole erinomainen, koska Kostin on selvästi heikompi kuin Furch.

Mihin suuntaan hyvin toiminut puolustuspeli lähtee valtavien muutosten ja päävalmentajan vaihdon jälkeen? Kovia nimiä lähti, mutta niin tuli tilallekin. Avangardin ylivoimapeli oli keskitasoa KHL:ssä, mutta alivoimalla joukkue oli aivan kärkipäätä.

Avangard on profiililtaan varsin erilainen kuin sen verivihollinen Sibir. Sibir on fantastinen esimerkki joukkueesta, joka pelaa äärimmäisen yhtenäisesti ja tasaisesti läpi kauden. Tämän vuoksi Avangard ja monet idän jätit ovat Sibirin kanssa ihmeissään.

Omskissa janotaan mestaruutta, mutta onko Kanareikinista johdattamaan seura vihdoin päätyyn asti? Joukkue lähtee puolustamaan itäisen konferenssin voittoa, mutta erot olivat täysin minimaalisia kärkisijoilla. Pelaajamateriaalin kohdalla suurimmat kysymykset kohdistuvat laitahyökkääjien tasoon sekä kovuuden riittämiseen ja puolustuksen syvyyteen.

Arvio: Täysin kilpailukykuinen pelaajamateriaaliltaan muiden idän parhaiden seurojen kanssa. Itäisessä konferenssissa sijoille 2-5.

Perustettu: 1950
Kotikaupunki: Omsk
Kotihalli: Omsk-Arena (10 300)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 7/8
Menestys: Finaaleissa 2012. Konferenssin välierissä kuudesti - kertaalleen jatkoon.
Päävalmentaja: Jevgeni Kornouhov (2. kausi)
Suomalaispelaajat: -
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Jonas Ahnelöv, Dominik Furch, Erik Gustafsson, Derek Roy, Vladimir Sobotka
Viime kausi: Runkosarjassa 1. (itäinen konferenssi). Putosi konferenssivälierässä Salavatille 3-4.

Hyökkäyksen tähti: Vladimir Sobotka, KH
Puolustuksen tähti: Jevgeni Medvedev
Tutkan alla: Anton Burdasov, LH
Nuori talentti (U22): Ilja Mihejev, 21, LH

» Lähetä palautetta toimitukselle