Dinamo Riika - Veljeskolmikko jälleen yhdessä

KHL / Artikkeli
Miks Indrasis voitti seuran sisäisen pistepörssin.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Latvialaisen kiekkoilun lippulaiva Dinamo Riika on tehnyt KHL:n ensimmäisinä kausina isoja urotekoja kentällä. Kaudella 2009-10 se lähetti pudotuspelien avauskierroksella läntisen konferenssin voittaneen SKA:n laulukuoroon. Dinamon viime vuodet ovat olleet selkeästi mollivoittoisia, niin katsojalukujen kuin joukkueen menestyksenkin suhteen.

Jo 1940-luvulla perustettu seura on menestynyt KHL:n historiassa pelaajabudjettiinsa nähden hyvin, mutta kurssi olisi saatava käännettyä jälleen oikeaan suuntaan. Joukkueen 48-vuotias toimitusjohtaja Normunds Sejejs häärää nyt myös päävalmentajana. Sejejs otti päävalmentajan pestin haltuunsa jo tammikuun lopussa. Tälläinen kaksoispesti ei ole ihan optimaalinen tilanne.

Kahdesti konferenssin välierissä nähty Dinamo oli KHL:n neljän ensimmäisen kauden aikana erityisen tunnettu venymiskyvystään ja ihmeteoistaan. Latvian maajoukkuepelaajia vilisevä joukkue on ollut tuohon nähden kuin varjo entisestä. Tulevaan kauteen Latvian suurin jääkiekkoseura lähtee mielenkiintoisella joukkueella. Dinamon yksi ongelma on monesti ollut - kuten niin monella muullakin pikkuseuralla - että parhaat pelaajat viedään isompien seurojen toimesta kesäisin muualle. Dinamo ei pysty taistelemaan rahallisesti KHL:n huippupelaajista.

Pienenä erikoisuutena voidaan mainita, että Dinamo tarjosi try-out -sopimusta Israelin maajoukkueen valovoimaisella tähdelle, Eliezer Sherbatoville, 24, mutta Kazakstanin pääsarjassa kovaa jälkeä tehnyt hyökkääjä ei kuitenkaan saanut lopulta sopimusta. Sherbatov tunnetaan näyttävistä maaleistaan maajoukkueessa ja raudanlujasta luonteestaan. Israelilaisen taso ei vielä riittänyt Dinamoon, mutta ehkäpä tulevaisuudessa hänet nähdään vielä KHL:ssä. Pelaajan asenteesta se ei ainakaan tule jäämään kiinni.

Maalivahdit:

Jakub Sedlacek (CZE)

Janis Kalnins

Dinamon maalivahtikaksikosta heikompi on lähtenyt, kun ruotsalainen Joakim Eriksson siirtyi SHL:ssä viime vuosina kärkikastiin nousseen Växjö Lakersin riveihin. Selkeä ykkösmaalivahdin paikka on nyt pedattu neljättä kauttaan seurassa aloittavalle Jakub Sedlacekille, 26, joka on tilastojen valossa pelannut nousujohteisesti Riikassa. Tšekki on 175-senttisenä maalivahtina sarjan pienikokoisin ykkösmaalivahti. Sedlacek ei kuitenkaan ole vielä päässyt MM-tasolle näyttämään kykyjään, eikä hänellä ole vielä edes yhtään EHT-peliä tilillään.

Kakkosmaalivahti on ennakkoon ajateltuna heikentynyt, kun Unkarin pääsarjassa kiekkoillut 24-vuotias Janis Kalnins on lähtökohtaisesti seuran kakkosvahti. Aika kova hyppy uralla, kun Kalnins tulee Unkarista suoraan Euroopan kovimpaan kiekkosarjaan. 

Maalivahtikaksikko onkin ennakkoon ajateltuna heikentynyt, vaikka Erikssonin kausi ei mikään varsinainen menestys ollut. Sedlacekia pitää varmasti kuormittaa paljon.

Puolustus:

Guntis Galvins - Krisjanis Redlihs

Oskars Cibulskis - Patrick Mullen (USA)

Georgijs Pujacs - Ralfs Freibergs

Puolustuksesta on lähtenyt kolme merkittävää pelaajaa, kun Tomas Kundratek, Steven Seigo ja Toljattiin lähtenyt Kristaps Sotnieks jättivät seuran. Heillä kaikilla oli iso ruutu seurassa. Puolustus on muutosten myötä entistä lähempänä Latvian maajoukkueen puolustusta, kun seuralla on vain yksi ulkomaalaisvahvistus, Patrick Mullen, 30.

Ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan ulkopuolella seurajoukkuetasolla pelaava Mullen teki menneellä kaudella AHL:ssä 65 peliin 30 pistettä. Hyvin kahteen suuntaan pelaava puolustaja on pelannut koko 2010-luvun AHL:ssä, eikä hänellä ole urallaan peliäkään NHL:ssä. Sulavasti luistelevalta pakilta odotetaan tehoja erityisesti ylivoimalla, joita lähteneet pelaajat veivät mennessään. Mullenin vahvuudet ovat selkeästi kiekollisessa pelissä.

Suurinta roolia kantanut Guntis Galvins, 30, ja kapteeni Krisjanis Redlihs, 35, ovat Latvian maajoukkueen monivuotisia luottopuolustajia. Galvinsin uran ainut mestaruus on tullut vuosia sitten eksoottisesta Unkarin pääsarjasta. Toissa kaudella hän pelasi Italian pääsarjassa, joka oli erikoinen valinta KHL-vuosien jälkeen. Hän oli Dinamon tehokkain puolustaja menneellä kaudella pisteillä 3+17. Galvins on laadukas yleispuolustaja.

Puolustuksen ehdottomiin avainpelaajiin lukeutuu Krisjanis Redlihs, joka tekee hyvin töitä kahteen suuntaan. Hän on vahva kiekollisena ja luistelee sulavasti. Redlihsin veljeskolmikko pelaa jälleen yhdessä, kun kolmikosta nuorin, Mikelis on hyökkäyspään tähti ja Jekabs Redlihs, 34, palasi kahden Tšekin Extraliigassa vietetyn vuoden jälkeen takaisin KHL:ään.

Krisjanis on huomattavasti parempi puolustaja kuin Jekabs, jolle peliaikakin voi olla tätä nykyä tiukassa. Veljeskolmikko pelasi seurassa aiemmin yhdessä kaudet 2009-12. Tuolloin Dinamo pelasi KHL-historiansa parasta kiekkoa. Tapahtuuko nousu pohjilta pois, kun veljekset ovat jälleen yhdessä?

Toissa kaudella seuran kapteenina toiminut Georgijs Pujacs, 35, palaa Riikaan vuoden tauon jälkeen. Hän aloitti viime kauden Neftehimikissä, mutta päätti sen Slovakian pääsarjassa pelaavan HC Banska Bystrican joukkueessa. Pujacs edustaa puolustuksen fyysisintä kalustoa. Hän on Galvinsin ja K. Redlihsin tavoin kuulunut vuosia maajoukkueen luottopakkeihin. Pujacs on jämäkkä yleispuolustaja, joka on tottunut pelaamaan KHL-kaukaloissa isossa roolissa.

Dinamon runkopuolustajiin kuului myös 28-vuotias Oskars Cibulskis, joka jatkaa seurassa. Hän on mainitun kolmikon tavoin tuttu näky Latvian maajoukkueesta. Puolustusta täydentävät ECHL:stä saapunut Ralfs Freibergs, 25, joka on jättänyt itsestään vähemmän hyvän kuvan kauden harjoituspeleissä. Aleksandrs Jerofejevs, 32, ja ECHL-kaukaloista Freibergsin tavoin tuttu Eriks Sevchenko, 25, saavat myös varmasti luottoa tulevalla kaudella.

Mullen, Pujacs ja Freibergs pyrkivät täyttämään Kundratekin, Seigon ja Sotnieksin jättämät aukot. Ennakkoon ajateltuna puolustus on hienoisesti heikentynyt, mutta mitään merkittävää muutosta ei ole tapahtunut. Puolustuksen luottomiehet ovat Cibulskisia lukuun ottamatta kaikki puhkaisseet jo ikänsä puolesta kolmenkympin rajapyykin, joten mikään nuori puolustus seuralla ei ole. 

Hyökkäys:

Lauris Darzins - Tim Sestito (USA) - Mikelis Redlihs

Justin Shugg (CAN) - Pjotr Šastlivi - Miks Indrasis

Edgars Kulda - Colton Gillies (CAN) - Gints Meija

Filipp Toluzakov (RUS) - Vitalijs Pavlovs - Gunars Skvorcovs

Dinamo on harvinaisesti onnistunut pitämään tehokkaimmista hyökkääjistään kaikki, kun kuusi parasta pistemiestä jatkavat. Hyökkäystä on onnistuttu vahvistamaan, kun ainut mainitsemisen arvoinen lähtijä on Latvian maajoukkuesentteri Andris Dzerins. Toki kesken kauden Växjöön lähti jo Ville Leino, joka teki 39 peliin tehot 3+9. Tilastojen valossa Leino pelasi hyvin Växjössä. Uudet kanadalaishankinnat täyttävät heidän jättämänsä paikat. Hyökkäyksen vaihtuvuus on ollut todella vähäistä, lähinnä täytepelaajia on lähtenyt.

Joukkueen uudet kanadalaishankinnat ovat Minnesota Wildia urallaan edustanut Colton Gillies, 27, ja AHL:ssä menneellä kaudella 59 peliin 35 pistettä tehnyt Justin Shugg, 24. Minnesota varasi Gilliesin ensimmäisellä kierroksella vuonna 2007 kuudentenatoista pelaajana. Isokokoinen hyökkääjä ei kuitenkaan koskaan lunastanut ykkösvarauksen odotuksia, sillä hän pelasi pääosin NHL:ssä reilut 150 ottelua pienessä roolissa. Menneellä kaudella Gillies kiekkoili Slovakian pääsarjassa, jossa hän pelasi vain puolet kauden otteluista, mutta ehti silti nousta jäähypörssissä sijalle kuusi.

Gillies oli voittamassa nuorten maailmanmestaruutta vuonna 2008. Samassa joukkueessa pelasivat tuolloin muun muassa NHL:ssä kovaa jälkeä tehneet John Tavares, Steven Stamkos, Claude Giroux, Brad Marchand, Drew Doughty ja P.K. Subban. Gillies hakee uralleen nyt uutta nostetta Slovakian kauden jälkeen. Ainakin kovuutta hän tuo Dinamoon lisää, mutta mitään tehotykkiä hänestä on aivan turha odottaa, sillä Gillies ei ole missään sarjassa pisteillä juhlinut - ei edes Slovakiassa.

NHL:ssä kolme peliä urallaan pelaamaan päässyt Shugg on tehnyt kelpo tehoja AHL:ssä viimeisen kahden kauden aikana. Shugg on selvästi pienikokoisempi pelaaja kuin Gillies. Hänelle tuleva kausi on ensimmäinen kosketus eurooppalaisen seurakiekkoiluun, joten sopeutuminen ei välttämättä ole helppoa.

Joukkueen ykkössentteri on tulevallakin kaudella kovaluonteinen ja fyysinen Tim Sestito, 31, joka on todella vahva pelaaja. Sestito on joukkueensa tähtipelaajia, mutta hän on aina valmis suojelemaan omiaan, vaikka vastustaja olisi päästänyt Barysin Damir Ryspajevin kaltaisen myllyttäjän remmestä irti - Sestito ei peräänny. Sestito menetti kaudesta kymmenen peliä loukkaantumisen vuoksi, mutta teki silti tehot 19+4. Sentteriksi hänen pistesaaliinsa on mielenkiintoinen, kun kauden aikana syöttöpisteitä kertyi vain neljä. Hänen merkitys on todella suuri riikalaisille.

Joukkueen kärkikalustoon kuuluvat Latvian maajoukkueen kärkiketjujen pelaajiin lukeutuvat Lauris Darzins, 31, Mikelis Redlihs, 32, ja seuran sisäisen pistepörssin voittanut Miks Indrasis, 25. Darzins on isokokoinen, taitava ja maaliahne hyökkääjä. Hän oli Sotšin olympiakisoissa Latvian tehokkain hyökkääjä ja teki maansa yhdeksästä maalista neljä. Parhaimmillaan hän ollut KHL:ssä todella hyvä.

Redlihs on erinomainen luistelija, energinen ja hänen hyökkäyspään taitonsa ovat hyvällä tasolla. Luo paikkoja ja ratkoo itse. Darzinsin kanssa he ovat kuuluneet vuosikausia maansa luottopelaajiin. Indrasis kuuluu Latvian nuoremman polven huippunimiin. Hän on näyttävä pelaaja, jolta löytyy pehmeät kädet, luisteluvoimaa ja terävä rannelaukaus.

Juhlan aiheet saattavat jäädä vähiin Riikassa tällä kaudella
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Dinamo vahvisti kauden kynnyksellä sentteriosastoa toissa kaudella seurassa pelanneella Pjotr Šastlivilla, 37. Gagarin Cupin Salavatissa kaudella 2010-11 voittaneen Šastlivin ura on jo rajussa laskussa. 

Toista aaltoa hyökkäyksessä edustavat kokenut Gints Meija, 28, 20 pisteen rajan puhkaissut Gunars Skvorcovs, 26, ja ECHL:ssä vielä toissa kaudella pelannut isokokoinen Vitalijs Pavlovs, 27. Meija on pelannut Dinamossa koko seuran KHL-historian ajan. Paras kausi, eli viime kausi on tuottanut hänelle kuusitoista pistettä. Skvorcovsilla on Meijan tavoin takana uransa tehokkain kausi. Jokipojissa Mestistä kaudella 2012-13 pelannut Pavlovs on Dinamossa hyvin todennäköisesti kolmos- tai nelossentteri.

Jokereissa pelaavan kovaotteisen ja fyysisen Arturs Kuldan 21-vuotias pikkuveli Edgars Kulda aloittaa toisen kautensa Riikassa. Veljeksien kohtaaminen tuo Jokerien ja Dinamon välisiin peleihin pienen lisämausteen. Edgars on Arizona Coyotesin seitsemännen kierroksen varaus vuodelta 2014. Hän pelasi kaudet 2012-15 WHL:ää, mutta toistaiseksi uralle nostetta haetaan Riikasta.

Yhteenveto:

Dinamo operoi yhdellä sarjan pienimmistä pelaajabudjeteista, joten pudotuspeleihin pääseminen vaatii venymistä. Dinamon kohdalla selvästi todennäköisempää on pudotuspelien ulkopuolelle jääminen kuin niihin pääseminen. Ensimmäisenä neljänä KHL-kautena pudotuspeleihin päässyt ja niissä SKA:ta sekä Dinamo Moskovaa nöyryyttänyt seura on vaeltanut alamaissa viimeiset vuodet.

Rahaa ei edelleenkään ole paljon käytettävissä joukkueen kokoamiseen, mutta yllättävän hyvin seura pystyy pitämään parhaista latvialaispelaajista kiinni, jotka eivät ole luomassa uraa Pohjois-Amerikassa. Oikeastaan ainoastaan Ladaan latvialaispäävalmentaja Artis Abolsin alaisuuteen siirtynyt Sotnieks ja Torpedon tähtihyökkääjä Kaspars Daugavins puuttuvat, jotka olisivat heittämällä tärkeitä pelaajia joukkueelle. Dinamo on kuitenkin käytännössä Latvian maajoukkue vahvistettuna muutamalla pohjoisamerikkalaisella ja yhdellä tšekillä.

Maalivahtipeli on ennakkoon ajateltuna heikentynyt, mutta toki seuralla voi olla vielä verkot vesilläkin. Sedlacek on kelvollinen ykkösvahti, mutta kakkosvahti Kalnins ei ole Erikssonin tasoa. Puolustus on käytännössä Latvian maajoukkueen puolustus, jossa Sotnieks on vaihdettu Mulleniin. Seurassa on muutamia hyviä puolustajia, mutta syvyyttä saisi olla enemmän. Sentteriosasto vaikuttaa kovin kapealta KHL:ään, vaikka monipuolinen ykkössentteri Sestito onkin taistelun ruumiillistuma.

Suurta parannusta viime kauden suoritukseen nähden ei ole odotettavissa ja pudotuspelit taitavat jäädä tälläkin kertaa haaveeksi. Dinamo ei ole kuitenkaan toivottoman kaukana pudotuspeliviivasta puhtaasti pelaajamateriaalien puolesta, joten jos yhteinen sävel joukkuepelaamisen suhteen löytyy - on kaikki mahdollista. Maksimisuoritus on kuitenkin pudotuspelien avauskierrokselle pääseminen, siitä pidemmälle eteneminen olisi valtava yllätys.

Arvio: Dinamon jää kolmatta kertaa peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle. Läntisessä konferenssissa sijoille 11-14.

Perustettu: 1946
Kotikaupunki: Riika, Latvia
Kotihalli: Arena Riga (10 300)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 5/8
Menestys: Konferenssin semifinaalit 2010, 2011.
Päävalmentaja: Normunds Sejejs (1. kausi). On myös seuran toimitusjohtaja.
Suomalaispelaajat: -
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Colton Gillies, Patrick Mullen, Jakub Sedlacek Tim Sestito, Justin Shugg, Filipp Toluzakov
Viime kausi: Runkosarjassa 12. (läntinen konferenssi)

Hyökkäyksen tähti: Tim Sestito, KH
Puolustuksen tähti: Guntis Galvins
Tutkan alla: Justin Shugg, LH
Nuori talentti (U22): Edgars Kulda, 21, LH

» Lähetä palautetta toimitukselle