Jokereiden Jalonen: "Ilman oikeaa luonnetta ei pärjää kummankaan maalin edessä"

KHL / Haastattelu
Jukka Jalonen valmeksi viimeksi alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta, ja nyt on vuorossa Jokerit.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Jokerit aloittaa kolmannen KHL-kautensa tiistaina. Erkka Westerlund luotsasi joukkuetta kaksi vuotta kelvollisesti, mutta nyt perämiseen astelee kokenut Jukka Jalonen

Helsinkiläiset pelaavat kauden alkuun peräti seitsemän ottelun vieraskiertueen, ja Jalonen näkee siinä niin haasteita kuin myös mahdollisuuksia.

- Alun vierakiertue on oma haasteensa, mutta lähdemme pelaamaan sitä ottelu kerrallaan. Alkuun pelissä on kaikilla vielä vähän hakemista, joten tässä on tilaisuus iskeä. Meillä on sellainen joukkue, jota on vaikea voittaa. Ryhmä on täynnä joukkuepelaajia, Jalonen summaa.

"Kun asiat tehdään fiksummin, meillä on paremmat saumat voittaa."

Jokereilla on alkukaudesta ohjelmassa lukuisia tiukkoja otteluita sarjan kärkijoukkueita vastaan, mutta Jalonen ei niitä pelkää.

- En ole hirveästi katsonut, kuka on milloinkin vastassa, vaan keskitymme lähinnä menemään ottelu kerrallaan ja keskittymään omaan tekemiseemme. Edellisen pelin jälkeen siirrytään sitten seuraavan analysointiin.

Jalonen on valmentanut työkseen jo 1990-luvun alusta, ja vaikuttavaan uraan mahtuu monta kohokohtaa. Konkarivalmentaja tietääkin, että pienet asiat ratkaisevat huipputasolla.

- Mielestäni torstain harjoituspeli SKA:ta vastaan osoitti, että pelissämme on hyviä elementtejä, erityisesti hyökkäyspäässä. Menemme hyvin maalille. Pieniä yksityiskohtia kuitenkin on vielä, joiden suhteen täytyy tehdä töitä. On löydettävä keinot tehdä voittavia ratkaisuja. Kun asiat tehdään fiksummin, meillä on paremmat saumat voittaa.

Täyttä pelitaparemonttia alkavan kauden Jokereihin ei ole luvassa. Viime kaudella Jokereita Viasatin kommentaattorin paikalta tarkkaillut Jalonen summaa, millaisella reseptillä KHL:ssä menestyy.

- Olen katsellut ainakin 60 peliä, joten tuntemattomaan en hyppää. Paljon samaa on yhä mukana. Nyanssit ja painotukset vaihtelevat, mutta pyrimme edelleen pelaamaan aktiivista kiekkoa: hyökkäämään rohkeasti viidellä miehellä ja puolustamaan tunnollisesti. Tahdomme olla nälkäisiä maalinteon suhteen ja varjella aggressiivisesti maaliamme. Jos nämä toteuttaa, niin tässä sarjassa pärjää.

Uusia tuulia maalinedustalle

Juuri maalineduspelaaminen oli yksi suurimmista syistä sille, miksi Jokereiden taival pudotuspeleissä katkesi liian nopeasti kahdella edellisellä kaudella. Jalonen onkin kiinnittänyt asiaan erityistä huomiota. 

- Olemme hankkineet pelaajia, joille maalineduspelaaminen on luonnollista. Se on ehkä tärkeintä. Toinen asia on, että harjoittelemme sitä paljon.

Jalonen avaa myös, millaisia ominaisuuksia hyvä maalineduspelaaminen käytännössä vaatii.

- Hyökkäyspelaamisessa kahdella pelaajalla on aina lupa mennä maalia kohden, ylivoimalla jopa neljällä. Puolustuspelissä pitää tietysti pyrkiä pelaamaan niin, että vastustaja ei pääse kahdella meidän maalia kohti.

Miten vastustajan aikeet sitten estetään?

- Se vaatii tylyyttä, fysiikkaa ja aggressiivisuutta. Se on paitsi mentaalipuolen juttuja, myös voimaa. Mutta pienetkin pelaajat pärjäävät, jos heillä on oikeanlaista tahtoa. Selvää kuitenkin on, että ilman oikeaa luonnetta ei pärjää kummankaan maalin edessä. 

Jokerit on saanut paljon kiinnostavia uusia vahvistuksia, kuten maalivahti Ryan Zapolskin, kookkaat Marko Anttilan ja Oliver Lauridsenin sekä pohjoisamerikkalaiset Chay Genowayn ja Brian O'Neillin.

"Pelaajat ansaitsevat huomionsa itse, kun kausi alkaa."

- Olemme saaneet erilaisia pelaajia. Haimme hyväluontoisia joukkuepelaajia ja vaikuttaa, että saimme sellaisia. Isoillakin pelaajilla pitää luistin liikkua, se oli hankintojen kriteeri, ja pienempien taas on oltava nokkelia. Kaikkia yhdistää hyvien joukkuepelaajien luonne, tyytyväinen päävalmentaja kertoo.

Jalonen ei halua nostaa esiin yksittäisiä pelaajia, mutta kehaisee kuitenkin joukkueen uutta kapteenia.

- Pelaajat ansaitsevat huomionsa itse, kun kausi alkaa. Peter Regin on selvä johtaja: väittäisin, että top 3 -hyökkääjä koko sarjassa. Onneksi hän pelaa juuri meillä.

Jalonen summaa vielä lopuksi, millainen Jokerit 2016-17 on pähkinänkuoressa.

- Meillä on luisteluvoimainen, motivoitunut joukkue, joka on valmis pelaamaan yhdessä. Meillä on myös loistavia yksilöitä. Työtä riittää kuitenkin vielä paljon: joukkuepelaamisessamme on vielä parantamisen varaa, ja maalinteko on aina haastavaa, samoin erikoistilanteet. Pelaamme tavoitteenamme voittaa Gagarin Cup.

» Lähetä palautetta toimitukselle