Dinamo Minsk - Sarjan paras ylivoimajoukkue

KHL / Artikkeli
Joukkueen suurimmat tähdet - Matt Ellison ja Nick Bailen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Toissa kaudella upeasti runkosarjassa läntisen konferenssin viidenneksi sijoittunut valkovenäläisseura jäi viime kaudella kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle. Seuran vakiokokoonpano on puoliksi Valko-Venäjän maajoukkuepelaajia ja puoliksi laadukkaita ulkomaalaisvahvistuksia. Ulkomaalaiskalustoa on uusittu kesän aikana, mutta seuralla vaikuttaa olevan kokonaisuudessaan kasassa todella hyvät ulkomaalaispelaajat, joista osa on saanut Valko-Venäjän kansalaisuudenkin.

Yksi kaikkien aikojen valkovenäläispelaajista lopetti uransa, kun Aleksei Kaljužni laittoi hokkarit naulaan. Valko-Venäjän kohdalla on aiheellista pohtia erityisesti mistä saadaan uutta verta maajoukkueen hyökkäykseen, kun Kostitsinit ja Mihail Grabovski aikanaan lopettavat pelaajauransa. Uusia lahjakkuuksia ei yksinkertaisesti ole juurikaan näköpiirissä. Keskinkertaisia KHL-pelaajia on kyllä kasvamassa.

Valko-Venäjän pelaajatuotanto on ollut jo pitempään vaatimatonta, joten maajoukkuetta onkin alettu täyttämään pohjoisamerikkalaisilla pelaajilla, jotka ovat saaneet maan kansalaisuuden. Ei Valko-Venäjä vielä mikään Qatar ole tällä saralla, mutta kyseessä on tietyllä tavalla ikävä piirre urheilumaailmassa. Näitä kaksoiskansalaisia kasvaa juuri Dinamon joukkueessa muutaman vuoden pelanneista ulkomaalaisista.

Dinamo tunnetaan joukkueena, jonka kotipeleissä on aina ollut erinomainen tunnelma - yksi sarjan parhaista. Seuralla on vuodesta toiseen sarjan korkein yleisökeskiarvo, osin tietysti johtuen isosta hallista. Jotain Minkissä tehdään oikein, sillä useat erinomaiset ulkomaalaispelaajat viihtyvät seurassa usein vuosia ja osa ottaa maan kansalaisuudenkin. Tulevaan kauteen joukkue on vahvistunut, joten Minskissä pudotuspelit ovat jälleen vahvasti tähtäimessä.

Maalivahdit:

Ben Scrivens (CAN)

Kevin Lalande

Yksi minskiläisten suurimmista ongelmista oli epätasainen maalivahtipeli, sillä Kevin Lalande, 29, Jeff Glass ja Dmitri Miltšakov eivät pystyneet tuomaan joukkueeseen luotettavaa maalivahtipeliä. Jokainen sai reilusti vastuuta, mutta yksikään heistä ei kyennyt pelaamaan tasaisen korkealla tasolla.

TsSKA:ssa pudotuspeleissä toissa kaudella vastuun Ak Barsissa nykyään pelaavan Stanislav Galimovin kanssa jakanut Lalande ei onnistunut Minskissä toivotulla tavalla, mutta ei hän huonostikaan pelannut. Hänen otteensa kevään MM-kisoissa Valko-Venäjän paidassa olivat kuitenkin vaisuja. Lalande on kolmikosta ainut maalivahti, joka sai jatkaa seuran kirjoilla.

Joukkue hankki ykkösmaalivahdikseen NHL:ssä kakkosmaalivahdin asemaan jääneen Ben Scrivensin, 29, joka on pelannut viimeisen kolmen kauden aikana pääosin NHL:ää, vaikka hän joutuikin viime kaudella hakemaan vauhtia myös AHL:stä. Tilille kertyi viisitoista peliä NHL:ssä Montrealin väreissä. Scrivens oli vielä toissa kaudella Edmonton Oilersin ykkösmaalivahti.

Ben Scrivens pelasi menneellä kaudella Montreal Canadiensissa
Kuva © Getty Images

Hänestä odotetaan maalinsuun tukkivaa muuria, joka johdattaisi torjunnoillaan seuran takaisin pudotuspeleihin. Ennakkoon ajateltuna Scrivensin pitäisi nostaa Dinamon maalivahtipelin tasoa - jopa selvästi. Hän on korvaaja Glassille. Joukkueen tulevan kauden maalivahtikaksikko vaikuttaa pätevältä, sillä Lalande pystyy parempaan kuin viime kaudella nähtiin.

Puolustus:

Nick Bailen (USA) - Lukas Krajicek (CZE)

Marc-Andre Gragnani (CAN) - Dmitri Korobov

Kirill Kotovets - Ilja Shinkevitš

Puolustuksessa on nähty joitakin muutoksia, mutta materiaali on pysynyt suunnilleen samantasoisena. Puolustuksen kärkikuusikon muodostavat tuttuun tapaan kolme ulkomaalaisvahvistusta ja kolme Valko-Venäjän maajoukkuepelaajaa. Valkovenäläisseuran yksi suurimmista ongelmista on ollut todella monesti puolustuspelaaminen.

Viime kaudella Nick Bailen, 26, ja Ryan Gunderson takoivat yhteensä 58 pistettä, kun muut seuran puolustajat saivat kasaan yhteensä vaivaiset 26 pistettä. Jokereissa toissa kaudella kovat tehot takonut Gunderson aloitti Minskissä todella nihkeästi, mutta pelasi lopulta selkeästi nousujohteisen kauden. Hän palasi takaisin SHL-seura Brynäsiin, jossa Gunderson voitti kaudella 2013-14 SHL:n pakkien pistepörssin.

Bailen saapui Tapparasta Minskiin kaudelle 2014-15, joten hän aloittaa nyt kolmannen kautensa seurassa. Bailen oli heti ensimmäisellä KHL-kaudellaan pakkien pistepörssin neljäs, mutta viime kaudesta erinomaisesti hyökkäyksiä tukeva huippuluokan kiekollinen puolustaja menetti kolmanneksen loukkaantumisen vuoksi. Silti hän ehti tehdä 40 peliin tehot 6+25, joka jäi yhdeksän pistettä pakkien pistepörssin voitosta.

Pienikokoinen Bailen on erinomainen luistelija, taitava, erinomainen syöttelijä ja koko sarjan tehokkaimpia puolustajia. Hänen puuttumisensa näkyi selkeästi Dinamon otteissa, sillä Bailenin poissaolo jättää aina valtavan aukon puolustukseen.

Tehopakki Nick Bailen muistetaan erityisen hyvin Tampereella
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Tšekkiä Sotšin olympialaisissa edustanut Lukas Krajicek, 33, aloittaa seurassa jo kuudennen kautensa. Ihan kuka tahansa ei mahdu pelaamaan Tšekin joukkueeseen olympialaisiin, joten jo se kertoo osaltaan pelaajan tasosta. Hänellä on vyöllään lisäksi yli 350 NHL-ottelua, joten laadukkaalla yleispuolustajalla on kokemusta maailman parhaasta jääkiekkosarjastakin. Isosta koostaan huolimatta Krajicek on kohtuullinen luistelemaan ja varsin taitavakin. Krajicek pyrkii pitämään pelin yksinkertaisena, ja on tullut Minskissä tunnetuksi todella luotettavana puolustajana.

Gundersonin saappaita täyttämään saapui Lev Prahan kanssa kaudella 2013-14 KHL-finaaleja pelannut kanadalaispuolustaja Marc-Andre Gragnani, 29, joka voitti Sveitsin pääsarjan pakkien pistepörssin seuraavalla kaudella SC Bernin riveissä.

Menneellä kaudella Gragnani pääsi pelaamaan neljä peliä New Jersey Devilsin riveissä NHL:ää, mutta pääosa kaudesta kului kuitenkin AHL:n puolella. Vahvuudet Gundersonia selvästi kookkaammalla Gragnanilla ovat kiekollisessa pelissä ja hän onkin latonut NLA:n lisäksi kovia pistemääriä AHL:ssä. Gragnani pelasi vielä kauden 2011-12 kokonaisuudessaan NHL:ssä.

Ulkomaalaisvahvistukset tuovat puolustukseen erityisesti tehoja, kun puolestaan valkovenäläisiltä löytyy vahvaa fyysistä osaamista. Spartakista saapuva puolustava puolustaja Dmitri Korobov, 27, seuran luottopakki Ilja Shinkevitš, 26, ja Dmitri Znaharenko, 23, tuovat taklausvoimaa alakertaan. Valkovenäläisiä puolustajia vietiin kevään MM-kisoissa kuin litran mittaa, mutta Korobov ja Shinkevitš ovat kelvollisia KHL-tason puolustajia. Znaharenkon rooli on ollut toistaiseksi pieni.

Valko-Venäjän pelaajista harvalle voi antaa edes kelvolliset paperit kevään MM-kisojen peliesityksistä, mutta AHL:stä hankittu hyökkäävä puolustaja Kirill Kotovets, 25, on yksi heistä. Sulavasti luisteleva Kotovets on maansa parhaita kiekollisia puolustajia, ellei jopa paras. Hänellä on hyvä laukauskin, joten Dinamossa pitäisi ylivoima-aikaa irrota, vaikka ulkomaalaispakit menevätkin nokkimisjärjestyksessä edelle.

Hyökkäys:

Charles Linglet - Matt Ellison (CAN) - Rob Klinkhammer (CAN)

Artur Gavrus - David Ullström (SWE) - Sergei Kostitsin

Oleksandr Materuhin (UKR) - Jevgeni Koviršin - Andrei Stepanov

Nikita Komarov - Sergei Drozd - Aleksandr Kulakov

Hyökkäyksessa on tapahtunut useita muutoksia, sillä sisäisen pistepörssin viidestä tehokkaimmasta pelaajasta jatkaa vain kärkinimi Matt Ellison, 32. Poissa ovat Jonathan Cheechoo, Ryan Vesce, Paul Szczechura ja uransa lopettanut Kaljužni. Muutamia alempien ketjujenkin hyökkääjiä on lähtenyt.

Minskissä ykkösviulua soittaa huippuluokan laukaisutekniikalla varustettu tähtisentteri Ellison, joka oli tehoilla 26+29 KHL:n pistepörssin kuudes. Toissa kaudella hän oli samassa seurassa pistepörssin kahdeksas. Ellisonin hyökkäyspään ominaisuudet ovat kiistatta aivan huippuluokkaa. Hän on lisäksi erinomainen aloittaja, työteliäs ja noussut sarjan parhaiden ulkomaalaispelaajien joukkoon. Huippuluokan ykkössentterin ympärille on hyvä rakentaa joukkuetta.

Hyökkäyksen kaksi muuta kanadalaisvahvistusta ovat Valko-Venäjän kansalaisuuden saanut Charles Linglet, 34, ja NHL:stä hyvin tuttu näky viime vuosilta, Rob Klinkhammer, 29. Linglet oli sivussa lähes 75 prosenttia kauden peleistä vakavan loukkaantumisen takia, mutta oli kevään MM-kisoissa kuitenkin uuden kotimaansa toiseksi tehokkain pelaaja. Hän on röyhkeä, suoraviivainen ja painavalla laukauksella varustettu hyökkääjä.

Klinkhammer on osoittatunut tehokkaaksi hyökkääjäksi AHL:ssä, mutta neljätoista peliä menneellä kaudella Edmonton Oilersin riveissä pelannut isokokoinen hyökkääjä ei ole kuitenkaan päässyt NHL:ssä isoon rooliin. Isokokoisen hyökkääjän otteet harjoituspeleissä lupaavat hyvää. Cheechoon jättämä aukko on täytettävissä. Ellisonin rinnalla hänestä voi kasvaa huippuluokan pelaaja KHL:ään.

Sibirissä kaksi vahvaa kautta pelannut ruotsalaissentteri David Ullström, 27, hakee uralleen uusia haasteita Minskistä. Hänen tulonsa myötä joukkueella on erinomainen sentterikaksikko. Ullströmin suurimpiin vahvuuksiin kuuluvat luistelunopeus, ulottuvuus, röyhkeys, voimakkuus ja painava laukaus - lyhyesti sanottuna monipuoliset hyökkäyspään taidot.

David Ullström on seuran toinen erinomainen sentteri
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Ellison ja Ullström ovat molemmat sen tasoisia pelaajia, että paljon huonompiakin pelaajia KHL:stä on viety NHL:ään. Ulkomaalaiskaluston täydentää maaliahne ukrainalaishyökkääjä Oleksandr Materuhin, 34, joka on kiistatta maan kolmen parhaan pelaajan joukossa. Viime kaudesta huolimatta hän on osoittanut olevansa 10-15 maalin pelaaja.

NHL:ään kesällä takaisin haikaillut Sergei Kostitsin, 29, pelasi Torpedossa Peteris Skudran alaisuudessa varsin tasapaksun kauden. Kostitsin ei välttämättä ollut ihannepelaaja Skudran vaativaan valmennustyyliin. Sergei on ollut useamman kauden otoksella Kostitsinin veljeksistä se heikompi pelaaja KHL:ssä.

Olisi ollut hieman erikoista, jos hän olisi viime kausien näytöillä saanut sopimuksen NHL:stä, kun KHL:ssä pelaa valtava määrä häntä parempia pelaajia. Kostitsin on hyvän tason KHL-hyökkääjä, mutta erinomaiselle tasolle on matkaa.

Paljon vastuuta saanut Artur Gavrus, 22, on niitä harvoja lupaavia valkovenäläispelaajia. Hän teki seurassa 19 peliin tehot 3+7, joka on hänen piste-ennätyksensä KHL:ssä. Tuo piste-ennätys pitäisi mennä tulevalla kaudella heittämällä murskaksi. Hyökkäyksen seuraavaksi nuorin pelaaja on 26-vuotias Sergei Drozd. Drozdista ei saa nelossentteriä parempaa tekemälläkään, sillä hänen hyökkäyspään taitonsa ovat hyvin rajalliset. 

Valtavaa kokemusta edustavat Andrei Stepanov, 30, ja Aleksandr Kulakov, 33, jotka ovat kuuluneet vuosia Valko-Venäjän vakiopelaajiin MM-kisoissa. Stepanov voitti kevään MM-kisoissa maansa sisäisen pistepössin tehoilla 2+4. Stepanov on energinen, nopea ja ketterä hyökkääjä. Hänet nähtiin muutama vuosi sitten pelaamassa MM-kisoissa Valko-Venäjän ykkösketjussa yhdessä maan parhaan hyökkääjän Grabovskin kanssa.

Yhteenveto:

Joukkueen uusi päävalmentaja on 46-vuotias kanadalainen Graig Woodcroft. Suurin osa pelaajista tuntee kaksi kautta Valko-Venäjän maajoukkueen apuvalmentajana toimineen valmentajan toimintatavat jo entuudestaan. Päävalmentajana Woodcroft on urallaan toiminut vain muutaman kuukauden viime keväänä Saksan pääsarjassa pelaavan Adler Mannheimin peräsimessä. Seurajohto tuntee kuitenkin hänet maajoukkueesta, joten he tietävät, mitä Woodcroft tulee tarjoamaan joukkueelle. Uhka vai mahdollisuus?

Jääkiekkojoukkuetta kootessa olisi tärkeää saada ensinnäkin aina erinomainen maalivahti, ykkössentteri ja kiekollinen puolustaja. Dinamolla on sarjan eliittiin kuuluvat ykkössentteri ja kiekollinen puolustaja. Lisäksi uusi maalivahti Scrivens vaikuttaa haastattelujen perusteella todella motivoituneelta kääntämään uransa nousuun. Puheet ovat toki vain puheita, mutta maalivahtipelin pitäisi nousta uudella tasolle.

Joukkueen suuriin vahvuuksiin kuuluu ylivoimapeli, joka on kahden viimeisen kauden otoksella koko sarjan parasta. Tämä ei ole yllätys, kun katsoo minkälaisia pelaajia ylivoimalle on heittää. Uusi päävalmentaja ja iso kärkipään vaihtuvuus voivat sotkea kuvioita, mutta eiköhän seura ole jälleen ylivoimalla vähintään kärkikympissä, kun kahdella edellisellä kaudella se on ollut ylivoimalla peräti kärkikaksikossa. Alivoimalla seura on ollut keskikastia samalla otoskoolla. Jäähyilyyn ei ole tulevallakaan kaudella varaa Dinamoa vastaan, sillä tulivoimaa ja luovuutta tällä joukkueella riittää.

Pelaajamateriaali on hieman kaksijakoinen Barysin tapaan, mutta sillä erotuksella, että Barys elää vielä enemmän yhden ketjun varassa, kun taas Dinamolla on terävimmässä kärjessä enemmän leveyttä. Lisäksi Valko-Venäjän maajoukkuepelaajat ovat perustasoltaan edellä Barysin Kazakstanin maajoukkuepelaajia, jos jätetään laskuista pois kansalaisuutta vaihtaneet pelaajat.

Puolustamiseen ja tiiviisti joukkueena pelaamiseen Woodcroftin on saatava parannusta. Onnistuessaan tämä voi johtaa jopa menestykseen pudotuspeleissä. Seura ei ole koskaan päässyt pudotuspelien avauskierrokselta jatkoon. Nyt ryhmässä on periaatteessa aineksia tuon kirouksen murtamiseen, mutta paljon on kysymysmerkkejäkin ilmassa.

Arvio: Minskissä ollaan hyvin lähellä seurahistorian neljättä paikkaa KHL:n pudotuspeleissä, jos vihreällä päävalmentajalla pysyvät narut käsissä. Läntisessä konferenssissa sijoille 7-10.

Perustettu: 1976
Kotikaupunki: Minsk, Valko-Venäjä
Kotihalli: Minsk Arena (15 000)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 3/8
Menestys: Kolmesti pudotuspelien avaukierroksella.
Päävalmentaja: Craig Woodcroft (1. kausi)
Suomalaispelaajat: -
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Nick Bailen, Matt Ellison, Marc-Andre Gragnani, Rob Klinkhammer, Lukas Krajicek Oleksandr Materuhin, Ben Scrivens, David Ullström,
Viime kausi: Runkosarjassa 9. (läntinen konferenssi).

Hyökkäyksen tähti: Matt Ellison, KH
Puolustuksen tähti: Nick Bailen
Tutkan alla: Kirill Kotovets, P
Nuori talentti (U22): Jevgeni Lisovets, 21, P

» Lähetä palautetta toimitukselle