Jukka Jalonen: "Valmentaminen ei ole työ, vaan elämäntapa"

KHL / Haastattelu
Valmentaminen on Jukka Jalosen intohimo.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jukka Jalonen on valmentanut ammatikseen 25 vuoden ajan. Moni muu olisi tässä vaiheessa uraa valinnut helpomman roolin esimerkiksi jääkiekon kehitystehtävien parissa. Intohimo valmentamiseen vei Jalosen kuitenkin Jokereihin ja uuden ison haasteen pariin.

Jukka Jalosen, 53, siirtyminen Jokereiden päävalmentajaksi ei ollut lopulta kovin suuri yllätys. Valintaa osattiin odottaa varsinkin sen jälkeen, kun Lauri Marjamäki nimitettiin Leijonien pääkäskyttäjäksi. 

"Kiekkomaailma menee vauhdikkaasti eteenpäin, valmentaja ei voi vetää samoilla metodeilla kuin vaikka viisi vuotta sitten."

Jalonen ja Jokerit löysivät yhteisen sävelen nopeasti. 

− Tämä oli lyhyt prosessi. Noin vuosi sitten Jari Kurri kysyi Erkka Westerlundilta tilannetta, ja hän sanoi, ettei olisi halukas jatkamaan tehtävässään. Seuraavaksi sitten minua kysyttiin, ja minä suostuin. Minun ei tarvinnut hirveän tarkkaan sitä edes miettiä, tämä tuntui niin mieluisalta haasteelta. 

Osana Jokereiden muutosprosessia Jalonen valitsi itse uuden valmennustiiminsä. 

− Suomessa saa päävalmentaja vaikuttaa omaan tiimiinsä. Halusin tuoda valmennustiimiin uutta verta ja pitää vähän vanhojakin mukana. Vastuualuejakomme on sinänsä selvä, että minulla on tietysti kokonaisuus hallussa ja vastaan siitä, lisäksi vedän suurimman osan jäätreeneistä. Pelien aikana apuvalmentajat hoitavat peluutuksen, ja minä valmistelen erätaukopalaverit. Tiimi on iso, mutta kaikille riittää kyllä hommia.

Jalonen valmensi viimeksi seurajoukkuetasolla Pietarin SKA:ta. Paluu seurajoukkuevalmennukseen parin vuoden tauon jälkeen on tuonut kokeneelle valmentajalle uutta virtaa. 

- Todella hyvältä tuntuu, kun pääsen reilun parin kauden tauon jälkeen valmentamaan taas seurajoukkuetta. Tunnelma kauden alla on hyvä ja odottava, kun meidän valmistautumisjaksokin on ollut nousujohtoinen.

Valmentaminen elämäntapana

Jalosen ura on valmentajana on kestänyt jo 25 vuoden ajan. Matkan varrella koetut ylä- ja alamäet ovat uran arvokkaimpia hetkiä. 

− Keväällä minulla taitaa tosiaan tulla 25 vuotta täyteen valmennushommia. Pitkän matkan varrelle on mahtunut monenlaisia tapahtumia, niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin. Ne kuuluvat asiaan ja lisäävät kiinnostusta tähän työhön.

Paine jokereiden päävalmentajana on kova ja esimerkiksi matkustamista on tiedossa enemmän kuin tarpeeksi. Moni huippuvalmentaja olisi tässä vaiheessa uraa valinnut helpomman tien. Mikä seurajoukkuevalmentamisessa oikein kiehtoo? 

− Tämä on enemmän elämäntapa, en osaa tätä oikein työnä ajatella, sillä ei ole esimerkiksi vakioaikatauluja. Se, minkälainen on tavallinen työpäivä, vaihtelee paljon sen mukaan olemmeko kotona vai reissussa ja onko kyseessä peli- vai taukopäivä.

− Sekin motivoi, että saan toimia huippuammattilaisten kanssa. Joukkue on erinomainen, ja niin on myös valmennusryhmämme ja taustaorganisaatio. Onnistumisiakin täytyy tietenkin tulla, että intohimo valmennukseen säilyy.

− Vasta nyt jälkikäteen sitä tajuaa, miten pitkä aika on kulunut siitä, kun aloitin nämä hommat. Kiekkomaailma menee koko ajan vauhdikkaasti eteenpäin, joten valmentajakaan ei voi vetää samoilla metodeilla kuin vaikka viisi vuotta sitten.

Jalonen korostaa, että meidän peli -idelogian lanseeraamisen jälkeen jääkiekko on muuttunut jo paljon. 

− Peli nopeutuu koko ajan ja muuttuu samalla fyysisemmäksi. Yksi asia ovat esimerkiksi maalintekoon ja niiden estämiseen liittyvät asiat sekä maalineduspelin tehostaminen. Näitä asioita pohdin paljon kaksikymppisten maajoukkueessa ja pohdin myös nykyisessä tehtävässäni. Se ei riitä, että peli on näyttävän näköistä, vaan sen on myös oltava tehokasta.

NHL ei kiinnosta, vielä

Myös KHL:n sisällä peli ja pelitapa ovat kehittyneet paljon. Moni joukkue on siirtynyt ohjauspelistä ja keskialueen sumputtamisesta aktiivisemman jääkiekon suuntaan. Tämän suuntauksen allekirjoittaa myös Jalonen. 

− KHL:ssä ei sinänsä ole mitään erilaista, vaan peli siellä noudattaa yleisiä kehitystrendejä. Tässä sarjassa korostuu se, että kamppailut ovat kovia ja vastassa on isoja miehiä, joten voiman on oltava todella kova, että täällä voi pärjätä.

Jalonen on nähnyt urallaan miltei kaiken. Sen myötä yksi kysymys on varmasti kaikkien jääkiekkoa seuraavien huulilla: kiinnostaako Jukka Jalosta valmentaminen NHL:ssä?

− Siinä, missä parhaat pelaajat pääsevät NHL:ään, tilanne ei ole aivan sama valmentajien kohdalla. Kyllä se jotain kertoo, kun vaikkapa katsoo, miten eurooppalaiset pelaajat ja maajoukkueet menestyvät, mutta samaan aikaan NHL:ssä ei ole eurooppalaisia valmentajia. Ei siellä kaikki parhaat valmentajat vielä ole. 

− Energiani ovat nyt Jokereiden projektissa. Vielä en ole tuntenut palavaa intoa tähdätä NHL:ään, mutta en tiedä, vaikka se palo joskus syntyisi. Nyt koutsaan pari vuotta Jokereita, mutta sitten katsotaan jatkanko täällä vai etsinkö uusia haasteita.

» Lähetä palautetta toimitukselle