U18 puolivälierät: Ruotsi pudotti kisaisännät, Kanada marssi Tšekin yli, Venäjä selvisi Valko-Venäjän haasteesta

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Hallitseva maailmanmestari Ruotsi pääsee jälleen pelaamaan MM-mitaleista. Puolivälierässä kaatui suurin odotuksin kisoihin lähtenyt Yhdysvallat Arkistokuva.
Kuva © Saimi Airaksinen
Ruotsi tuhosi amerikkalaisten unelmat menestyksestä kotikisoissa. Connor Bedard johti täydellisiä murskajaisia Kanadan Tšekki-pelissä. Valko-Venäjä säikäytti isoveljeään, mutta haaste jäi lopulta puolitiehen.

Yhdysvallat hallitsi hienokseltaan Ruotsi-ottelun avauserää, mutta maalinteon aloitti Ruotsi: Mattias Hävelid kuittasi Red Savagen rangaistuksen. Ethan Strakyn tasoitus hylättiin, koska Ruotsin maali oli siirtynyt pois paikoiltaan, ja amerikkalaisten peli meni hetkeksi sekaisin. Se selvitti erän pari alivoimaa läheltä piti -tilanteilla, eikä sen oma erikoistilannepelaaminen tuottanut tulosta.

Vaihtelevuudesta ja runsaista erikoisitilanteista huolimatta ottelun toinen erä eteni pitkään 1–0-tilanteessa. Vasta seitsemän minuuttia ennen loppua siihen asti melko pimennossa ollut Sasha Pastujov tasoitti.

Sitten koitti amerikkalaisten synkkä minuutti. Fabian Lysell tasoitti, ja pian tämän jälkeen Kaidan Mbereko loukkaantui melko vaarattoman näköisessä kontaktissa, ja hänet jouduttiin vaihtamaan Gibson Homeriin.

Kolmatta erää ehdittiin pelata vain puolitoista minuuttia, kun Ruotsi lähti Lysellin johdolla nopeaan hyökkäykseen, ja luulajalaisen tiukka rannekuti upposi yläpömpeliin. Yhdysvallat yritti päästä pelin päälle nostamalla tempoa, mutta ruotsalaiset pitivät pintansa.

Isäntien kohtalonhetki koitti seitsemän minuuttia ennen loppua. Dylan Duke pelasi hieman varomattomasti mailallaan osuen Ludwig Perssoniin, joka otti tilanteesta kaiken irti. Duke passitettiin jäähylle, ja erikoistilanteen loppuhetkillä Oliver Moberg iski ottelun ratkaisun. AIK-juniorin turnauksen avausmaali syntyi melko makoisaan paikkaan.

Savage ja Isak Rosen iskivät vielä maalit per joukkue, mutta kaikki se oli enää kosmetiikkaa. Lopputulokseksi jäi 5–2. Viimeksi Yhdysvallat on jäänyt mitaleitta U18-kisoissa keväällä 2003. Suuri osa nykyjoukkueen pelaajista ei ollut silloin vielä syntynytkään.

Tšekki-peli kanadalaista riemujuhlaa

Connor Bedard löi alkutahdit kanadalaiselle jääkiekkonäytökselle. Avauserän puoleenväliin mennessä 15-vuotias ihmelapsi oli takonut tiskiin kolme tehopinnaa, ja ottelun myöhemmissä vaiheissa saalis täydentyi vielä kahdella lisäpinnalla. Viisi tehopistettä MM-kisojen puolivälierässä on ihan hyvä saavutus pelaajalta, joka omien sanojensa mukaan oli vielä pelipäivän aamuna rättiväsynyt.

Kanadan ensimmäiset kuusi laukausta tuottivat neljä maalia 11 minuutissa. Käytännössä ottelu oli jo ratkennut, ja loput 50 minuuttia jännitettävää oli ainoastaan tulosveikkaajilla. Tšekin peli hieman piristyi kahden maalin myötä, mutta Bedardin 6–2-osuma oli kuolinisku pelimoraalille.

Seitsemän minuuttia ennen loppua Shane Wright iski kympin täyteen.
Bedardin lisäksi Dylan Guenther onnistui maalinteossa kahdesti. Toisen polven kiekkoilija Mason MacTavish oli mukana alustamassa kolmea kanadalaismaalia.

Kanada on nyt voittanut kaikki pelaamansa ottelut, eikä ole ollut hetkeäkään tappiolla. Yksikään joukkue ei ole päässyt edes tasoihin kanadalaisten tehtyä avausmaalin.

Venäjän nopeus hyydytti Valko-Venäjän

Kevyellä luistimella peliin lähtenyt Venäjä sai maalihanat auki neljän ja puolen minuutin pelin jälkeen Matvei Mitškovin tuikatessa 1–0-osuman. Maali oli Aleksander Ovetškinin maaliennätystä (14) jahtaavalle Mitškoville turnauksen kymmenes.

Venäjä ei kuitenkaan saanut henkeä päälle, ja haastajana matsiin lähtenyt Valko-Venäjä pysyi hyvin pelissä mukana. Se jopa hallitsi suurinta osaa ottelun avauserää, muttei toisaalta päässyt aidosti vaarallisiin paikkoihin.

Valko-Venäjä hyvä vire katkesi kahteen peräkkäiseen kaksiminuuttiseen, ja niin ikään erinomaisen turnauksen pelannut Danila Jurov rankaisi.

Toisen erän alussa Artjom Duda lisäsi Valko-Venäjän tuskaa ottelun kolmannella maalilla, mutta samalla venäläisten ote kirposi. Ilja Morozovin kavennus komean kuvion päätteeksi herätti Valko-Venäjän, ja nelosketjun Fjodor Nikolajenja toi valkopaidat maalin päähän.

Kolmas erä alkoi Venäjän kannalta piinaavissa tunnelmissa, kunnes Ivan Mirošnitšenko tyrkkäsi oman reboundinsa verkoon. Venäjä peli alkoi rentoutua, ja ajassa 48.34 Vsevolod Gaidamak iski puolittaisesta läpiajosta 5–2-maalin, joka käytännössä ratkaisi ottelun. Lopun ottelua Venäjä keskittyi pitämään Valko-Venäjän poissa tekopaikoista.

Juttua muokattu 5.5. klo 5.00 Lisätty Ruotsi-Yhdysvalllat -ottelun lopputulos.