Mestis-ennakko: Kovan luokan täsmähankintoja ja kestomenestyjiä – Mistä löytyy ennakkosuosikin haastajat?

MESTIS / Artikkeli
Runkosarjan voittajasuosikki Imatran Ketterä valmistautui kauteen pelaamalla liigajoukkueita vastaan, voitokkaasti.
Kuva © Topi Lainio
Mestis-kausi 2020-2021 alkaa torstaina 24.9. Jatkoajan Mestis-toimitus äänesti runkosarjan sijoituksista, jonka pohjalta ennakkokooste julkaistaan kahdessa osassa. Maanantaina julkaistu ensimmäinen osa sisältää sijat 8-14. Toinen osa sijat 1-7.

Mestis-joukkueet ovat käyneet samoin kovia myllerryksiä koronan vuoksi kuin moni muukin urheilujoukkue. Varat ovat vähissä, sopimuksia on tehty normaalia myöhemmin ja harjoittelu on ollut vähissä normaaliin nähden. Kauteen lähdetään silti innokkaasti ja odottavaisin mielin.

Poikkeuksellista alkavalle kaudelle on karsintapelien puuttuminen. Nähtäväksi jääkin kuinka paljon muutos vaikuttaa keväällä peleihin ja erityisesti pelaajaliikenteeseen. Käykö samoin kuin Liigassa, jossa hännillä pyristelevät joukkueet kauppaavat parhaansa muille?

Kevätkauden jäätyä kesken tarjoutui Kiekko-Espoolle ja FPS:lle mahdollisuus nousta Mestikseen niin sanotusti takaoven kautta. Arvioimme, että näistä toinen nähdään 14 joukkueen kärkikahinoissa.

7. Hokki, Kajaani – Täsmähankinnat nostavat kajaanilaiset kovan vastustajan asemaan

Viime kausi on muisto vain, kun Hokki lähtee tähän kauteen reilusti uudistuneena sekä vahvistuneena.

Kannattajat haukkoivat kevään ja kesän henkeään, kun seura tiputteli koronakaranteenin keskellä toinen toistaan kovempia pelimiehiä. Hyökkääjä Janne Kettunen ehti jo kesällä ulkomaanpykälänsä turvin paeta ulkomaille, mutta tilalle tuli lähes yhtä kovin tehoin pelannut Jaakko Kuusisto. Viimeinen suola ja sokeri ripoteltiin Hokki-puuroon, kun viime kauden supertähti Jarkko Harjula laittoi nimensä jatkosopimukseen.

Ainoa suurempi kysymysmerkki oli vielä alkuviikosta maalivahtiosasto, kun Hokin maalivahtiosastolta löytyi oma kasvatti Tuomas Tolonen, sekä A-nuorista kokoonpanoon noussut Juho Järvinen. Osasto sai kuitenkin kovan luokan vahvistuksen sarja-avauksen kynnyksellä, kun HPK:sta Kajaaniin siirtyi Antti Karjalainen.

Harjoitusottelut meni kajaanilaisilla päasiassa tappioiden merkeissä, mutta siitä ei voi vielä suuria johtopäätöksiä vetää alkavaa kautta silmäillessä. Tarkempaan seurantaan on syytä ottaa puolustaja Juuso Arola, joka voi hyvinkin murtautua Mestis-tason vakiokalustoon heti. Lisämielenkiintoa nostaa yhteistyösopimus liigajoukkue Vaasan Sportin kanssa, josta Niko Kuiri jo tuli Kajaaniin. Miten sopimus vaikuttaa kokoonpanojen vaihtuvuuteen kauden aikana, jää nähtäväksi.

Arvio: Hokki tulee olemaan monelle kova pala vastustajana, mutta taso ei aivan vielä riitä ihan kärkeen. Pudotuspelit ovat silti hyvin todennäköiset Kajaanissa.

6. Kiekko-Vantaa, Vantaa – Laajalla rintamalla kohti kautta

Jokereihin aina seuravärejä myöten kiinnittynyt Kiekko-Vantaa jäi viime keväänä niukin naukin pudotuspelien ulkopuolelle. Vantaalaisten hankintalinjan perusteella tavoitteena on, ettei pudotuspeleihin pääsy ole tulevana keväänä kärkiosaamisesta kiinni.

Vaikka lohipaitojen kaksi viime kauden parasta pistenikkaria vaihtoikin maisemaa, vantaalaiset onnistuivat siirtomarkkinoilla mainiosti. Maalipörssin kakkonen Harri Kainulainen lähti koeajalle HPK:n Liiga-rinkiin, mutta loppukesästä Kiekko-Vantaa sai paluupostissa potentiaalisen korvaajan, Erkka Seppälän. Joonas Niemelän paluu Espooseen on kirpaiseva menetys, mutta Juuso Perttilän kotiuttaminen Ranskan pääsarjasta sitäkin kovempi kaappaus.

Hyökkäyspäässä tuloksenteon päävastuu lankeaa Seppälän, Perttilän ja jatkopestin tehneen Julius Valtosen harteille. Yhden valmiin ketjun ja Eetu Mäen takaa löytyy karua Mestis-realismia: vielä lunastamatonta potentiaalia ja toivo Jokereista mahdollisesti saatavista pidemmistä kahden suunnan pelaajien lainoista. Yllätysvalmiutta edustavat ennen muuta Rasmus Lahnaviik sekä Jokerien A:n viime kauden kapteeni, Jolle Nikander.

Puolustuspää on vahvistunut kesän mittaan etenkin kiekollisessa mielessä. Vaikka Samuel Sikstus lähtikin Hokkiin ja Roope Reini Ketterään, vantaalaisilla on marssittaa askiin Mestis-kaliiperilla tulivoimainen pakisto.

Kirkkaimpana tähtenä kimmeltää Tanskan pääsarjasta Mestikseen palannut Christian Silfver, joka kuuluu sarjan absoluuttiseen pakkieliittiin. Toista paikkaa ykkösparista kärkkyvät tasavoimin TUTO-hankinta Nuutti Viitasalo, Pelicansin kahden viime kauden runkopakki Jarkko Pynnönen sekä vantaalaisten sopimuspelaajaksi palannut Mestis-konkari Nico Nurmikanta. Kiekko-Espoon viime kauden paras puolustaja, Nikke Kettukangas, ei voi olla varma paikasta edes kakkosviulussa.

Maalilla vastuuta jakavat Jokerien sopimuspelaajat Samuel Jukuri sekä Waltteri Ignatjew. Vantaan oma kasvatti Mikko Holopainen ei saane tililleen hajapelejä enempää.

Arvio: Mikäli varman kärjen takaa nousee riittävästi uusia ratkaisijoita, K-Vantaan ryhmä on sangen yllätysvalmis. Yhden ketjun varaan on kuitenkin vaikea rakentaa pitkää kevättä, vaikka valovoimainen eturivi kannattelisikin parempaan keskikastiin runkosarjassa.

5. SaPKo, Savonlinna – Mestiksen kestomenestyjä pitää pintansa tänäkin kautena

Pässipaitojen kausi päättyi runkosarjan neljänteen sijaan. Se asettui luontevaksi osaksi puolen vuosikymmenen jatkumoa: viimeisen viiden kauden aikana savonlinnalaiset ovat sijoittuneet runkosarjassa neljän parhaan joukkoon. Kaikessa hiljaisuudessa Pasi Räsäsen SaPKosta on tullut Mestiksen kestomenestyjä, vaikka sitä ovat läpi vuosien vaivanneet samat helmasynnit.

Itäsavolaisten kompastuskivistä keskeisintä, heppoisensivakkaa maalivahtipeliä, palasi parsimaan vuoden tauon jälkeen Jarmo Myllys. Tekemistä todellakin riittää, etenkin jos JYP päättää kesken kauden kotiuttaa SaPKoon määrittelemättömäksi ajaksi lainaamansa Niko Parkkisen.

Savonlinnassa pelatessaan Parkkinen on yhden Mestis-kauden kokemuksellaan pässipaitojen ehdoton ykkösvahti. Kakkoskassariksi hankittiin Raahe-Kiekosta Suomi-sarjan paras maalivahti, Patrik Koivisto. Kolmikon täydentää varkautelainen Juho Ahopelto, joka debytoi Mestiksessä viime kaudella.

Puolustuksessa jatkuvuutta edustavat vain Tuomo Viitasalo ja rotaatiopuolustaja Tommi Pynnönen: kaikki muu on uusiutunut kesällä. Ässiin palannutta Juuso Wallia korvaamaan saapui RoKista Niko Mikkola, jolle lankeaa ykköspakin viitta. William Mäkinen ja Aleksi Ek ovat niin ikään Mestikseen kelpo hankintoja. Määrällisesti takalinjat ovat kuitenkin hyvin ohuet: sopimuksen alla on vain seitsemän puolustajaa, joista viidellä on Mestis-kokemusta.

Hyökkäyksessä katseet kääntyvät monivuotiseen kapteeniin, jatkosopimuksen aivan kauden alla sorvanneeseen Juuso Forsströmiin sekä kolmatta kertaa 40 pisteen rajapyykin SaPKossa rikkoneeseen Matias Lainioon. Viime kaudella 12 maalia iskeneen Kasper Piitulaisen läpimurrolle on tilaa ja sitäkin enemmän tilausta.

SaPKon menestyksen ehtona on, että seura toimii uusille kellokkailleen yhtä viljavana kasvualustana kuin se on koko viime vuosikymmenen toiminut. Räsäsen koulun priimuksia on usein vaikeaa nimetä ennalta, mutta Joonas Savolaisen sekä uusista tulokkaista Janne Hämäläisen ja Santeri Aallon otteisiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Arvio: Jos maalin suulle saadaan kestäviä ratkaisuja ja toisaalta kenttäpelaajien massan tasaisuus jalostuu laajaksi vastuunkannoksi, kotietuputki ei välttämättä katkea tänäkään keväänä. Uusia sankareita on noustava, jos Talvisalossa mielitään pelata puolivälieriä pidemmälle.

4. Kiekko-Pojat, Joensuu - Valmiina menestymään uudella nimellä

JoKP, JoKiPo, Jokipojat, Kiekko-Pojat; rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joensuussa seuran omistajuudessa tapahtui muutoksia ja uuteen kauteen haluttiin lähteä uudella nimellä. Nimenmuutoksesta huolimatta, tekeminen Joensuussa on vahvaa ja valmiudet menestykseen on olemassa.

Viime kaudella runkosarjassa kolmanneksi sijoittuneelle Kiekko-Pojille toimituksemme povaa yhden pykälän verran putoamista. Tämäkin ainoastaan siitä syystä, että ryminällä Suomi-sarjasta Mestikseen noussut K-Espoo näyttää, ainakin paperilla, olevan kova luu Mestiksessäkin.

Vaikka joukkueesta lähtikin useampi kärkipään hyökkääjä, niin Kiekko-Pojat on onnistunut kokoamaan todella mielenkiintoisen joukkueen. Runko näyttää pitävän sisällään sopivan sekoituksen niin kokemusta kuin nuoruuden energiaakin ja päävalmentaja Joni Petrell osaa hioa joukkueelle sopivan pelityylin.

Mielenkiintoisin seurattava hyökkääjä on nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo Samuel Salonen, jolta voi odottaa tuloksia hyökkäyspäässä. Salonen siirtyy Joensuuhun Pelicansin ja Peliittojen kautta. Heinolasta siirtyy myös puolustaja Santeri Koponen, jolta Joensuussa odotetaan varsinaista läpimurtoa mestispuolustajien eliittiin.

Ainoa pieni kysymysmerkki Kiekko-Poikien menestyksen suhteen on maalivahtipelaaminen. Slovakian sarjasta saapuva Attila Adorjan on katsomaton kortti. Sekä Unkarin että Romanian passin omaava Adorjan onkin paljon vartijana, sillä nuoret kirittäjät Leevi Nikkinen sekä Kasper Lehikoinen saattavat olla turhan kokemattomia kantamaan joukkuetta pitkää kautta.

ARVIO: Kovalla asenteella ja hyvällä valmennuksella Kiekko-Pojat ovat valmiita taistelemaan jopa mestaruudesta. Runkosarjassa aivan terävimpään kärkeen ei rahkeet vielä riitä, mutta kevään pudotuspeleissä joukkue on yllätysvalmis.

3. Kiekko-Espoo, Espoo – Kokemus on valttia kärkikahinoissa

Espoolaisen edustuskiekon uusi tuleminen on ollut ehä tarkoitettua nopeampaa, mutta silti odotettua. Viime kaudella Suomi-sarjassa jo selkeänä kärkijoukkueena Kiekko-Espoo ryntää myös Mestiksen puolelle suoraan kärkikahinoihin.

Kokkolan Hermeksestä espoolaisten peräsimeen siirtynyt Janne Tuunanen on saanut käsiinsä hyvän nipun kokemusta ja nuoruutta yhdistettynä taitoon. Puolustuksen ja koko joukkueen peruskivi on mittavalla liigakokemuksellaan Arto Laatikainen. Myös Erik Autio ja Ketterästä tullut Aku Alho tuovat oman erityislisänsä omanpään pelaamiseen.

Hyökkäyksen tasaisuus luo espoolaisnipulle etua. Kokoonpanosta löytyy liigajäitäkin kuluttaneet Emil Oksanen ja Joonas Kalliola sekä Mestiksessä tehoja usean kauden ajan kerännyt Julius Rantaeskola. Jatkuvuutta Kiekko-Espoossa edustavat Suomi-sarjassa tehoja nakutelleet Oscar Leppänen sekä Tommi Takaveräjä.

Maalivahteina kauden aloitukseen lähtiessä toimivat nuoret Riku Lindroos ja Roope Taponen, joista Lindroos on selkeä ykkösvahti.

ARVIO: Espoolaisten tasainen laajuus ja vahva voitonnälkä, höystettynä runsaalla kokemuksella kovista peleistä, vie Mestis-tulokkaan kärkijoukkoihin.

2. IPK, Iisalmi – Valmiina jälleen ihmetekoihin

Iisalmea markkinoidaan sloganilla "Emme odota ihmeitä- teemme niitä" ja tuo pitää paikkansa myös jääkiekon suhteen. Varsinkin etelän isoissa kiekkokaupungeissa ihmetellään jälleen tänäkin vuonna sitä, että miten ihmeessä Iisalmessa voi olla noin hyvä joukkue.

Viime kauden runkosarjan toinen sija ei todellakaan tullut tuurilla, vaan hyvin rakennetulla joukkueella ja samaa on lupa odottaa tälläkin kaudella.
Vaikka viime kauden joukkueesta lähtivät nimet Ilkka Pikkarainen, Saku Kinnunen sekä Jere-Matias Alanen, niin joukkue tuntuu entistäkin vahvemmalta. Ranskan maajoukkueen hyökkääjä Bastien Maialta on lupa odottaa tehoja enemmänkin, eikä SaPKosta siirtyvä Atte Karppinenkaan jää paljoa jälkeen.

Mutta IPK:n vahvuus lepää puolustuksessa. Sielläkin kukkona tunkiolla häärii ranskalainen, sillä viime kaudella vahvasti pelannut Hugo Gallet jatkaa iisalmelaisten iloksi joukkueessa. Vielä kun tulopuolella ovat Aapo Ahola, Eetu Torpström sekä Roope Laavainen, niin voidaan puhua melko kovasta puolustuksesta tähän sarjaan.

Vaativa ja juonikas valmentaja Niko Härkönen osaa myös hitsata kauden aikana joukkueen yhtenäiseksi ja toimivaksi joukkueeksi, joten silläkin saralla kaikki on kunnossa.

ARVIO: IPK haastaa tälläkin kaudella Ketterän oikein tosissaan runkosarjan voitosta, mutta jäänee jälleen siinä kisassa hopealle. Mutta pudotuspeleissä joukkue on valmis tekemään ihmeitä.

1. Ketterä, Imatra – Suosikin viitta asettuu luontevasti sotureiden olkapäille

Päättynyt kausi oli Ketterälle kolmas laatuaan Mestiksessä ja päättyi hallitsevan mestarin runkosarjan voittoon. Nopealla aikataululla Mestiksen suurseuroihin kohonnut imatralaisryhmä lähtee alkavaankin kauteen tutuin Matias Lehtosen opein.

Menestys johti pelaajamateriaalin osalta moniin merkittäviin menetyksiin – tai ainakin kärjen laajaan vaihtuvuuteen. Sarjan paras pelaaja Jaakko Lantta suuntasi Liigaan ja naapuriseura SaiPaan. Matkaseuraksi lähti ykköspakki Joel Olkkonen. Valtteri Lipiäinen jatkoi matkaa Joensuuhun, Aku Kestilä ja Mestiksen maalikuningas Rasmus Hämäläinen puolestaan ulkomaille. Puolustuksesta lähtivät niin ikään runkomiehet Aku Alho sekä Pittsburgh Penguinsin varaama Santeri Airola, jälkimmäinen sopimuksestaan huolimatta.

Kokoonpanoon syntyneet aukot on kuitenkin onnistuttu paikkaamaan Imatralla varsin mainiosti. Lähes perinteiseen imatralaiseen tapaan hyökkäykseen on saatu kiinnitettyä Mestiksen eturivin tulivoimaa: Jere-Matias Alanen ja Matias Varttinen mahtuisivat minkä tahansa Mestis-joukkueen ykkösvitjaan. Käytännössä samaa kaliiperia ovat myös Niko Ahoniemi ja Miika Tiihonen. Viime vuodesta jäivät lisäksi lähtökohtainen ykkössentteri Roope Mäkitalo sekä 19 maalia pussittanut Arttu Rämö. Kaikkien ollessa terveenä ei kahteen kärkiketjuun näy olevan asiaa alle 0,9:n pistekeskiarvolla.

Puolustus ei kuitenkaan ole aivan samaa paria hyökkäyksen kanssa, ellei Ukonniemen edustalle viritettyihin verkkoihin tartu kauden alla messevämpää järvilohta. Kiistattomana ykköspakkina häärää kokenut Marlo Koponen, joka saanee aisaparikseen Vantaalta tulleen Roope Reinin. Reini on kuitenkin ainoa varsinainen profiilihankinta lähteneiden Olkkosen, Airolan ja Alhon tilalle. Monivuotinen kapteeni Jarno Lippojoki on merkillisesti koeajalla, mutta hänen tähtensä on vääjäämättömästi laskeva.

Maalin suulla Samuli Tervo vaihtui SaiPa-laina Juho Markkaseen. Markkanen ehti kokeilla Mestis-vauhtia viime kaudella kahden ottelun verran ja pysäytti kiekot 96,3 prosentin varmuudella. Seuraavana haasteena on totuttautua miesten peleihin koko kauden mitassa, miksei myös haastaa viidettä täyttä kautta Ketterässä aloittavaa Santeri Lipiäistä ykkösvahdin paikasta.

Arvio: Pelillisiä synkkiä pilviä ei Vuoksen varrella juuri purjehdi. Ketterä lähtee neljänteen Mestis-kauteensa ykkössuosikkina.

» Lähetä palautetta toimitukselle