Sawo Esports uskoo yhteistyöhän perinteisen urheilun kanssa

MESTIS / Haastattelu
Arttu Hämäläinen luotsaa managerina Sawo Esportsia. Kuten nimestä käy ilmi, tahtoo joukkue olla vahvasti savolainen.

Jokunen perinteisempi urheilun seuraaja Pohjois-Savossa saattoi hieraista alkusyksystä vahvasti silmiään, kun Sawo Esports ilmoitti aloittavansa vahvasti savolaiselta pohjalta E-urheilun yhdessä kolmen perinteisen palloiluseuran IPK:n, KalPan ja KuPS:n kanssa.

Uuden seuran managerina toimiva Arttu Hämäläinen kertoo alkusysäyksen seuralle tulleen IPK:n suunnasta.

— Itsehän olen pelannut pienestä pitäen aina 8-bittisestä tähän päivään ja Esportin puolelle ovet aukesivat pari vuotta sitten, kun pääsin selostamaan puolileikilläni Dota 2 lähetyksiä. Tämän projektin alkusysäys kylvettiin vuoden vaihteessa, kun IPK:n Mika Hyvärinen otti asian tiimoilta yhteyttä, Hämäläinen kertoo.

Korona sotki aikataulut

Kun Hämäläiseltä kysyttiin kiinnostusta lähteä talkoisiin mukaan, ei mies hyvälle idealle voinut sanoa ei. Vaikka korona hidasti aikataulua, saatiin Sawo esport kolmen pelin voimin jalkeille loppukesän aikana.

— Olen aina ollut avoin uusille hyville ideoille. Hienoa, että saatiin kolme isoa alueen seuraa mukaan juttuu. Ja vielä hienompaa, että seuroissa tajutaan, ettei tämä ole niille uhka, vaan mahdollisuus, Hämäläinen kiittelee.

Hämäläinen uskoo, että esports ja perinteisempi urheilu voivat hyötyä toinen toisistaan. Pelaaminen on iso osa monen nuoren päivää, mutta sen ei tarvitse sulkea tavoitteellisempaakaan urheilua pois. Lisäksi seurat voivat tarjota terveitä liikunnallisia vinkkejä myös enemmän pelaaville.

— Minusta nyt yhteistyössä KalPan kanssa alkava e-sport kerho Kuopiossa on hyvä esimerkki. Seurasta saadaan hyvää tietotaitoa siitä, miten pelaamiseen saadaan yhdistettyä terveellinen ravinto ja pelaamista tukeva liikunta. Tavoitteellisesti tämä ei ole mitään 24/7 koneella sokerilimujen kanssa istumista, Hämäläinen muistuttaa.

EaSportilla kovasti oppimista

Sawo Esports on tällä hetkellä mukana kolmessa pelissä omalla joukkueella. pelit ovat CS GO, NHL ja Rocket leaguessa. Monelle Playstationin edessä istuneelle NHL-sarja on näistä CS:n ohella tunnetuin, mutta elektronisen urheilun saralla peli on lapsen kengissä.

— Pelin kehittäjän EaSport:n panostus E-urheiluun on täysin retuperällä. Muun muassa seurattavuuteen ei ole satsattu ja useat bugit ja yhteyden katkeamiset toistuvat versiosta toiseen. Katsoja-modi pelien liveseuraamista varten puuttuu, mikä löytyy kaikista huippu peleistä, Hämäläinen muistuttaa.

Menestyvä Dota 2 joukkue haaveissa

Vaikka savolaiset yritykset ovat lähteneet hyvin tukemaan Sawo esportsin taivalta, on selvää, ettei Suomen kokoisessa maassa E-urheilu ole vielä taloudellisesti kovin tuottoisaa. Maailmanlaajuisesti useampi peli kuitenkin takaa lajin huipuille jopa miljoonatuloja. Yksi peli ja siinä menestyvän kansainvälisen tiimin luominen on Hämäläisenkin haaveissa.

— Kansainvälisesti E-sports on isoa bisnestä, mutta meillä se on lähinnä mahdollisuuksien luomista pelaajillemme. Itseäni kiinnostaisi saada Sawon siipien suojaan Dota2 joukkue. Se on kiinnostava ja monipuolinen peli ja totta kai, se on peli, jonka kautta tulin lajiin mukaan, Hämäläinen toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle