JYP uskoo Missioon

LIIGA / Haastattelu
JYPin kohdalla tämän kauden puhutuin termi lienee uuden tuomarilinja ohella Missio 2007, jonka kolmas ja viimeinen kausi alkaa piakkoin. Keväällä pitäisi tavoitteiden mukaisesti pelata mitaleista, mutta riittääkö se? Ari-Pekka Siekkinen raottaa verhoa myös viimekeväisen tapaus Ahlqvistin takaa.

Viimeiset harjoituspelit on pelattu ja piakkoin myös Jyväskylässä päästään polkaisemaan uusi SM-liigakausi käyntiin. JYPin maalivahtivalmentaja Ari-Pekka Siekkinen on positiivisilla mielin, vaikka ylivoimapeli ei toimikaan täysin toivotulla tavalla.

JYP harjoitteli Hippoksella elokuun lopussa Mestis-joukkue Jukureiden kanssa. Ensin joukkueet pelasivat 5-4 -ylivoimaa ja sen jälkeen viidellä kolmea vastaan. JYP teki yhteensä viisi maalia, mutta Jukurit oli vahvempi yhteensä seitsemällä tehdylla ylivoimamaalissa.

- Jukureiden kanssa tosiaan harjoiteltiin ylivoimaa elokuussa, mutta se oli vain ja ainoastaan harjoittelua eikä siitä pidä ottaa sen enempää stressiä, kumpi voitti ja kumpi hävisi. Mutta totta kai ylivoimapeli on todella tärkeä osa-alue, etenkin tällä kaudella. Puutteet laitettiin merkille ja niitä yritetään parantaa, mutta ei sitä ottelua mitenkään erityisen vakavasti otettu.

- Harjoituspelit menivät meiltä ihan hyvin, on tullut uusia pelaajia ja uudistettiin pelisysteemiäkin hiukan, joten totta kai jonkun aikaa kestää, ennen kuin saadaan kaikki ajettua mukaan. Pelitapa muuttui aiemmasta liikkuvampaan ja ärhäkämpään, hieman erilaista karvauspeliä on luvassa. Enää kun ei voi mennä sinne katselemaan ja jäädä odottelemaan, vaan mentävä suoraan iholle, Siekkinen painottaa.

Uusi tuomarilinja muuttanee jokaisen joukkueen peliä, niin myös JYPin, etenkin hyökkäyspäässä.

- Tottakai se muuttaa. On vaan mentävä irtokiekkoihin ja hakeuduttava tilanteisiin, niitä kuitenkin tulee uuden tuomarilinjan myötä.

JYPin loukkaantumistilanne on kohtalainen, vain pitkäaikaispotilaat Ossi Louhivaara, Erkka Leppänen ja Jukureista keväällä JYPiin siirtynyt Mika Niemi eivät ole terveenä sarja-avaukseen. Jokaisen kolmen kohdalla parantumisennuste venyy vähintään lokakuun loppuun. Myös Columbus Blue Jacketsin nuorten pelaajien leirillä syyskuun alun ollut Arsi Piispanen palaa Suomeen ennen SM-liigan avauskierrosta.

- Ihan tyytyväinen on pakko olla nykyiseen tilanteeseen, meillä on tämän syksyn aikana ollut melko repaleinen joukko jäällä. Siitä johtuen ei oikein olla päästy harjoittelemaan täysillä eikä rakentamaan viisikkopeliä, mutta parempaan päin ollaan toki menossa.

Tapaus Ahlqvist

JYPin A-nuoret voitti viime keväänä ansaitun Suomen mestaruuden. Yksi sen kulmakivistä oli vakuuttavasti muutamaa lukuun ottamatta kaikki ottelut pelannut maalivahti Aleksis Ahlqvist, joka kuitenkin jätti kasvattajaseuransa ja lähti HIFK:hon. Maalivahtijoukkoonsa Sinuhe Wallinheimon kaveriksi JYP kuitenkin löysi Pekka Tuokkolan, joka jäi Tapparasta ylimääräiseksi pelaajaksi.

- Tuokkola on hyvin nykyaikainen maalivahti, kova poika harjoittelemaan ja halusi tulla kehittymään Jyväskylään. Uskon myös, että Pekalla on rahkeita vaikka mihin tässä sarjassa. Hän on pelannut erittäin hyviä pelejä tällä harjoituskaudella ja on varmasti yksi eniten yllättäneitä pelaajia.

- Me oltiin nähty hänet A-junioriaikoina Tapparan mestaruuskeväänä 2004, ja nähtiin silloin jo potentiaalia. Ahlqvistin lähdettyä piti lähteä etsimään uutta kakkosmaalivahtia ja saatiin tietää, että Tuokkola oli jäämässä Tapparalta ylimääräiseksi. Oltiin toki heti kiinnostuneita ja lopulta saatiin hänet tänne ilman, että meille tulee liikaa taloudellisia rasitteita.

- "Aake" (Ahlqvist) teki omat päätöksensä eikä JYP niihin pystynyt vastaamaan. Hän oli lähdössä ja halusi lähteä, silloin on enää vaikea vaikuttaa. Me tehtiin iso tarjous ja oli suunniteltu tiettyä rooliakin Aaken varalle, mutta muut teki isommat tarjoukset, Siekkinen summaa viime kevään tapahtumia.

Entäs se missio 2007?

Reilut kaksi vuotta sitten JYPin joukkuejohto toi yleisön tietouteen uuden ja hienon projektin, Missio 2007:n. Keväällä 2004 asetettuihin tavoitteisiin kuului mm. saada jyväskyläläisjoukkue mitalipeleihin kolmen vuoden päästä.

- Meillä on omia, joukkueen sisäisiä henkilökohtaisia tavoitteita, kuten aiemminkin. Pelataan nyt ensin runkosarja loppuun, sen jälkeen ollaan varmasti viisaampia. Mutta jos ylivoima- ja alivoimaprosentit ja muut tehopisteet ovat tavoitellun viivan yläpuolella, me pelaamme keväällä loppupeleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle