Panoksena paikka välieriin

LIIGA / Ennakko
Ottelusarjan viidennessä kohtaamisessa Kärpät on selkä seinää vasten. Vain voitto takaisi oululaisille sen, että pelit vielä jatkuisivat. Onnistuuko JYP latautumisessaan? Katkaisuottelut kun ovat joidenkin analyytikkojen mukaan niitä vaikeimpia.

Kuntokäyrät

JYP onnistui saalistamaan lauantaina Oulusta arvokkaan tuliaisen, kun se nappasi vierasvoiton Antti Pihlströmin osumien saattelemana. Vierailija aloitti ottelun aivan toisenlaisissa merkeissä kuin ensimmäisessä Raksilan kohtaamisessa. Niinpä Kärpät joutui yllätyksekseen altavastaajan rooliin omassa kotihallissaan.

Pienpetojen päävalmentaja Mikko Haapakoski oli tarkkaillut JYPin pakistoa pitkäperjantaina Jyväskylässä. Hän oli tullut siihen tulokseen, että väsymys oli iskenyt vastustajan alakertaan. Niinpä Kärppien taktiikkana Oulussa oli antaa painetta heti alusta lähtien hurrikaanipaitojen puolustukseen, mutta JYP onnistui pitämään pakettinsa hyvin kasassa.

Tiiviistä ottelutahdista johtuen kummatkaan joukkueet eivät pelaa aivan tuoreilla jaloilla, joten kyse on ennen kaikkea henkisen kantin kestävyydestä.

Ratkaisun paikat

JYPin kivenkova viisikkopuolustus ja maalivahti Pekka Tuokkolan huikea torjuntavire ovat taanneet sen, että Risto Dufvan suojatit ovat napanneet sarjasta kolme voittoa. Kärppien olisi kyettävä pääsemään ensinnäkin kunnollisille maalipaikoille, jotta joukkue kykenisi taistelemaan voitosta.

Kuvaavaa on se, että Tuokkola on kömmähdyksillään lahjoittanut vastustajalle ilmaiseksi taaksensa livahtaneet kaksi kiekkoa. Kärpät ei ole siis tehnyt yhtään itse rakentamaansa osumaa niissä kolmessa ottelussa, joissa Tuokkola on ollut maalilla.

Vaikka JYP onkin harrastanut kovin usein maalivahtien vuoropeluutusta, ei se tässä tilanteessa olisi kovin hyvä ratkaisu. Sinuhe Wallinheimo ei ole yksinkertaisesti niin vahvassa pelivireessä, että riski kannattaisi ottaa.

Kärppien murheenkryyniksi on muodostunut tehoton ylivoima. Oululaiset ovat onnistuneet tekemään puolivälierissä toistaiseksi ainoastaan yhden ylivoimaosuman. Tätä tilastoa on pakko saada paremmksi, sillä tasaviisikoin joukkueella ei ole juuri mitään asiaa JYP-puolustuksen taakse.

Vaikka asetelmat ovat JYPille herkulliset, ei sarjaa ole vieläkään taputeltu. Ihmeitä on nähty ennenkin. Viimeksi niin kävi vuonna 2003, kun Kärpät tiputti JYPin jatkosta täsmälleen samasta 3-1 tilanteesta lähdettäessä.

Kokoonpanot

Kärppien osalta on mielenkiintoista seurata, ottaako Haapakoski jälleen nuoret lupauksensa mukaan Jyväskylään. Loukkaantumistilanne on ennallaan.

Myös JYP on säästynyt uusilta loukkaantumisilta. Antti Virtasen poissaolo kokoonpanosta on aiheuttanut ihmetystä. Mikäli kyse ei ole loukkaantumisesta, herättää esimerkiksi Jussi Makkosen mukanaolo vähintään yhtä paljon kysymyksiä kuin Virtasen viltittäminen. Sentterin pelilliset esitykset ovat olleet tähän saakka suorastaan huonoja.

Muuta

» Lähetä palautetta toimitukselle