Kärpät kampesi mestarit seitsemänteen peliin

Pavel Rosa heilutti tahtipuikkoa Kärppien iskiessä ottelusarjan tasoihin Raksilassa. Tasainen kamppailu venyi jälleen jatkoerään asti, kunnes Lukas Kaspar laukoi Kärpille voiton. Rosa oli Kärppien kaikissa maaleissa mukana tehden itsekin niistä yhden.

Pavel [Rosa] ymmärtää hyvin miksi hänet tänne on hankittu ja mies näyttää ymmärtävän sen hyvin, iloitsi kärppäluotsi Mikko Haapakoski.

Jatkoaikatappio sai jyväskyläläiskäskijä Risto Dufvan mietteliääksi.

– En tiedä henkisestä yliotteesta, mutta jatkoajalla se on kiinni siitä kumpi sen paikan saa. Tarvitaan vähän onneakin, kun samanlaisesta laukauksesta Kariya pompotti maalin yli, harmitteli Dufva.

Fysiikka pelaa

Suurimmat kysymysmerkit maanantaisen maratonpelin jälkeen oli joukkueiden jaksamisista. Huoli osoittautui turhaksi ottelun alkuminuuteilla. JYP pyrki hyökkäämään ja Kärpät pyrki taklaamaan. Kärpät onnistuivatkin muutaman kerran antamaan kovan taklauksen kentän molemmissa päissä, kunnes Juho Keränen täräytti Olli Malmivaaran laitaa vasten.

Malmivaara loukkaantui tilanteessa ja jouduttiin taluttamaan pitkän mietinnän jälkeen pukukoppiin. Keränen puolestaan sai taklauksestaan viiden minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen päälle. Ottelu oli ehtinyt vanhentua vasta 2.32. Tämä ei lopettanut ensimmäisestä erästä taklauksia, mutta ottelun tärkeys alkoi näkymään aika ajoin varomisena. Ottelun komeimman taklauksen esitti kärppälaituri Antti Aarnio, joka pamautti Miika Lahtea avojäällä.

JYPin ylivoima tuli vauhdilla kärppäpäätyyn, mutta maalia eivät vierailijat onnistuneet muutamasta oivasta laukaisupaikasta saamaan aikaiseksi. Lähimmäksi maalintekoa nousi Tuomas Vänttinen, joka pamautti lujan laukauksensa ylärimaan. Kärppien alivoima pelasi alivoimansa aktiivisesti ja selvitti 5 minuuttisen loppua kohden yhä helpommin.

– Oli iso asia tappaa se 5 minuutin alivoima. Se kyllä sytytti joukkueen, kertasi Haapakoski.

Kotijoukkue pääsi myös kokeilemaan ylivoimaansa ensimmäisessä erässä. Aikaisemmista otteluista poiketen, kotijoukkue pelasi paljon siniviivan kautta ylivoimaansa ja se aukaisikin muutaman laadukkaan laukaisupaikan. Ensimmäinen ylivoima ei Kärpillekään tuonut tulosta, mutta toinen toi. Dmitri Jushkevitsh tarjoili viivamiehen paikalta Pavel Rosalle, joka tälläsi puolittaisen lyöntilaukauksen suoraan syötöstä. Maalin edessä Mika Viinanen teki vahvasti maskia JYP-vahti Pekka Tuokkolalle, joka oli voimaton laukauksessa. Maali merkittiin Viinasen tiliin.

Tasaisena jatkuu

Ottelun toisen erän hallinta ei ottanut asettuakseen kummallekaan joukkueista. JYP pääsi toisen erän aluksi ylivoimalle ja siirteli nopeasti kiekkoa aktiivisen kärppäalivoiman painostuksessa. Hurrikaanipaitojen Antti Pihlström järjesti ylivoiman parhaat tilanteet itselleen päästen parikin kertaa aivan Tuomas Tarkin vartioiman kärppämaalin kulmalle. Maalit jäivät kuitenkin erän alkuun syntymättä.

JYP pyrki pitämään hallinnan itsellään, mutta kesken painostuksen Lukas Kaspar vapautti Rosan karkuteille. JYP-puolustaja Jyrki Välivaara huitaisi laukaisemassa ollutta Rosaa käsille ja kotijoukkue pääsi vuorostaan ylivoimalle. Vaikka JYP osoitti jälleen vahvaa alivoimaa, alkoi ote kääntyä hiljalleen kotijoukkueelle. Parasta osaamista kentällä näytti erikoistilanteiden erikoismies Juha-Pekka Hytönen, joka oli joukkueestaan ensimmäinen hyökkäämässä alivoimalla ja takaisin ensimmäisenä puolustamassa.

Erän lopussa maaliverkot soivat pitkästä aikaa. Hurrikaanipaitojen kolmosnyrkki painoi pelin hyökkäysalueelleen ja Jari Jääskeläinen alkoi painaa kohti maalia. Kärppäkapteeni Ilkka Mikkolalla eivät jalat liikkuneet Jääskeläisen mukana ja hän joutui estelystään istunnolle. Kauaa ei Mikkolan kuitenkaan tarvinnut jäähyaitiossa tekojaan miettiä, kun JYP ylivoima vihdoin toimii.

JYP-kapteeni Hytönen voitti jäähyn ensimmäisen aloituksen 100-0 Mika Viinaselta. Jyrki Välivaara painoi kiekon maalia kohti ja Tarkki teki torjuntaliikkeitä. Tarkki ei kuitenkaan saanut kiekkoa vangittua vaan peliväline jatkoi kulkuaan hitaasti haaroista kohti maalia. Paikalla ensimmäisenä oli hienon ottelun pelannut Kalle Koskinen, joka hakkasi kiekolle lisää vauhtia kohti maalin perukoita.

Rosa villitsee yleisön, Kariya katkaisee riemun

Kolmannessa erässä molemmat halusivat voittaa ottelun. Paikoin ottelu näytti varsin avoimelta muuten niin tiiviin puolustamisen lomasta. Ensin Kärppien kolmosvitja painoi pelin väkisin vierailijoiden päätyyn Aarnion iskiessä kiekon kertaalleen maalin edestä tolppaankin ja heti perään Jani Tuppurainen tarjoili avopaikkaa maalin edustalle Vänttisen lapaan.

Erän puolessa välissä nähtiin eräs ottelusarjan kovimmista yksilösuorituksista. Rosa kaarteli puolustusalueellaan kiekon kanssa etsien syöttöpaikkaa. Syöttöpaikkaa ei kuitenkaan löytynyt, joten Rosa päätti toimia itse. Keskialueella kaksi JYP pelaajaa ryntäsi vuorollaan vastaan Rosan kiertäessä heidät helposti. Hyökkäysalueella oli vastassa enää Mikko Viitanen, joka ainoana hurrikaaneista yritti pelata tilanteen oikein ja ottaa miestä kiekon sijaan. Viitanen oli tässä jo onnistua horjuttaen Rosan tasapainoa, mutta tshekkihyökkääjä onnistui vielä kaatuessaankin tökkäämään kiekon maaliin. Hieno maali nostatti kotiyleisön seisaalleen osoittamaan suosiotaan.

Hallitseva mestari ei kuitenkaan ollut aikeissa luovuttaa, vaan pakotti kiekon omalle hyökkäysalueelleen. Suuntaa näytti vierailijoiden energinen nelosvitja, joka järjesti vaarallisen hässäkän Tarkin vartioimalle maalille. Maalialueella oli molempien joukkueiden pelaajia eri asennoissa peittäen samalla kiekonkin, joten vielä se ei maaliin mahtunut.

Taistelu tuottaa erän lopulla kuitenkin tulosta. JYPin kova karvaus saa palkinnon ja Steve Kariya karvaa Olli Sipiläisen kanssa kiekon haparoiden pelaavilta kärppäpakeilta. Kariya harhautti Teemu Aallon maalin taakse ja punnersi väkevästi maalin edustalle. Pieni kanadalaishyökkääjä painoi kiekon rystyltä väkisin Tarkin läpi, joka hieman haparoi tilanteessa. Ottelu painui osuman myötä jälleen jatkoajalle.

Kasparin maila liekeissä

Jatkoajan paras tilanne jyväskyläläisittäin syntyi kovan painostuksen seurauksena. Kariyalle tarjottiin sankarin viittaa hänen päästessään nokikkain kärppävahdin kanssa, mutta terävän rannelaukauksen tielle ilmestyi Tarkin hansikas.

Ottelun ratkaisijaksi nousi kotiyleisön riemuksi tsekkihyökkääjä Kaspar. Rosa saalisti toisen syöttöpisteensä tarjoillessaan kiekon vauhtiin Kasparille, joka nousi hyökkäysalueelle. Kaspar viritti mailansa ja lähetti painavan lyöntilaukauksen kohti Tuokkolan vartioimaa maalia. Veto painui haaroista sisään ja ottelusarjan ratkaisu siirtyi Jyväskylään.

– Oli hieno tunne tehdä maali. Sain syötön ja nostin hyökkäystä ylös. Siniviivalla kaveri antoi minulle tilaa, ja yritin ampua mahdollisimman kovaa puolustajan ohi. Maalivahdille tuollainen veto on vaikea, eikä sitä välttämättä näe yhtään, Kaspar selvitti ajatuksiaan ratkaisumaalinteosta.