Kärpät nosteessa

Oulun Kärppien ja Jyväskylän JYPin välillä käyty toinen puolivälierä päättyi isäntien voittoon vakuuttavalla esityksellä. Kärppien voiton takasi Tuomas Tarkin erinomainen iltapuhde ja tehokkaampi viimeistely.

– Ensimmäinen asia Jyväskylässä kärsityn tappion jälkeen oli oikean tunnetilan ja taisteluilmeen löytäminen, sekä ylpeys tästä joukkueesta ja ylpeys omasta osaamisesta. Kun olet riittävän ylpeä, silloin rinta menee kaarelle ja silloin näytätkin voittajalta. Ne ovat niitä askelia joiden avulla pystyimme taistelemaan kiinnityksen tässä sarjassa, Kärppien päävalmentaja Mikko Haapakoski kommentoi ottelun lähtökohtia.

Kotijoukkue oli aloituskiekosta saakka selkeästi niskan päällä, eikä ottelun avaus- ja voittomaalia tarvinnut Raksilan yleisön kauaa odotella. JYPin puolustaja Kalle Kaijomaa haparoi kiekon omalla alueellaan suoraan Kristian Kuuselalle, joka syötti Mikko Alikosken maalintekoon. JYPin maalilla pelannut Sinuhe Wallinheimo joutui tästä takaiskusta ottamaan osan syystä myös omalle tililleen, sillä niin helpon näköisesti kiekko löysi tiensä maalin perukoille.

JYP pääsi otteluun paremmin mukaan, kun kotijoukkue aloitti ahkeran jäähypenkin kuluttamisen. Kärpät istui kolme rangaistusta, mutta hyvistäkään paikoista huolimatta ei vierailija kyennyt tuomaan peliä tasoihin. Etenkin vieraiden kultakypärä Juha-Pekka Hytönen kunnostautui tuhlaajapojan osassa, kun hän ei kyennyt toimittamaan kiekkoa tyhjäänkään maaliin. Osansa vierailijan maalittomuudesta kuuluu myös Tuomas Tarkin hyvälle pelille ja kotijoukkueen hyvin toimineelle alivoimallekin.

Kärpät pääsi erän lopulla myöskin kokeilemaan ylivoimaansa, mutta JYPin alivoima oli vähintään isäntien vastaavan tasolla ja piti kotijoukkueen ylivoiman kurissa. Kokonaisuutena erä oli isäntien hallintaa, vaikka JYPillä omat hetkensä olikin ylivoimilla.

– Ilmeisesti en enää koskaan sano, että ensimmäinen kymmenen minuuttia ratkaisee pelin ja meidän pitää olla valmiita jos tulos on tämä. Pari päivää tästä puhuttiin, joten parempi olla tuosta sanomatta tästä lähtien. Pitää kuitenkin muistaa että Kärpät oli siinä alussa erittäin hyvä ja heistä näki selkeästi, että siellä oli päättäväisyyttä, JYPin valmentaja Risto Dufva kommentoi ottelun ensimmäistä erää.

Tasaista ja tarkkaa

Kärppien perisynniksi voisi kutsua otteluiden toista erää, mutta tänään siitä ei viitteitä nähty. Erä oli huomattavan tasainen, vaikka Kärpät erän alussa pääsikin paremmin peliin mukaan. Molemmat joukkueet tekivät kaikkensa saadakseen pelin hallinnan itselleen.

Kärpät oli kuitenkin ohjaaja paikalla, sillä JYP ei kyennyt murtautumaan maalin edustalle irtokiekkoihin. Kärpät ei myöskään kyennyt lisäämään johtoaan omista paikoistaan, sillä JYPin tunnetusti erinomainen puolustuspelaaminen piti tilanteen entisellään toiselle erätauollekin.

– Tämäniltaista taisteluilmettä oli kaivattu ja sitä kautta moni asia loksahti taas kohdalleen, Haapakoski kiteytti myös toisen erän "peikon" poissaoloa.

Kärpät karkasi

Ottelun kolmaskaan erä ei katsojia hallissa pettänyt, sillä tasainen ja kiihkeä ottelu jatkui entisellään. JYP pääsi jälleen kokeilemaan ylivoimalla tasoitusta, mutta kotijoukkueen alivoima näytti vain paranevan ottelun vanhetessa. Jäähyn jälkeen tosin JYPillä oli yksi lukuisista paikoistaan jossa tyhjä maali odotti, mutta Kärppien puolustus kykeni kerta toisensa jälkeen viemään pidemmän korren.

Ottelu alkoi saada lopullista muotoaan, kun Kärppien A-junioreiden mestaruusjoukkueen kantavia voimia ollut Julius Junttila laukoi kohti maalia hienon yksilösuorituksen jälkeen. Kaijonmaan unohtaessa Vesa Viitakosken maalin edustalle, sai Kärppien konkarihyökkääjä ohjata rauhassa kiekon ohi Wallinheimon.

JYP ei tahtonut tästä takaiskusta toipua, vaikka rohkeasti nostikin tappioaseman sanelemana karvaustaan. Kärpät ei edelleenkään päästänyt vierailijoita maalin edustalle irtokiekkojen toivossa, eikä vieraiden koko ottelun kuvana ollut epätarkkuus laukauksissa ollut kadonnut vaan korostui entisestään.

Ottelun lopullinen sinetti tuli erän puolen välin jälkeen, kun JYPin puolustusalueella tapahtui. Juniori-ikäinen kauden komeetta Sami Vatanen hölmöili ylimielisellä pelillään itsensä jäähyaitioon, kun Junttila riisti häneltä kiekon aivan JYPin maalin edessä ja Vatasen oli pakko estää Kärppien hyökkääjän eteneminen maalintekoon sääntöjenvastaisin keinoin. Tästä seuranneella ylivoimalla Kärpät lopulta ratkaisi pelin, kun Mika Viinanen ohjasi maalin edestä Ilkka Mikkolan laukauksen maaliin.

Molemmat joukkueet tuntuivat todenneen ottelun ratkenneen, mutta vielä yksi episodi mahtui ottelun loppuun. JYPin ulkomaalaisvahvistus Steve Kariya haki taklausta Alikoskeen, mutta tämän väistettyä Kariya osui epäonnisesti niin Alikosken polveen kuin omaan puolustajaankin. Tilanteessa kolhiintunut ja verta vuotava Kalle Koskinen talutettiin paikattavaksi ja Kärpät pääsi pelaamaan ylivoimalla ottelun käytännössä loppuun. Peli oli jo käytännössä ohi ja joukkueet tyytyivät vain odottelemaan summeria.

– Alku oli huono ja oikeastaan koko ottelu ratkesi ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin. Kärppien avausmaali ohjasi pelin kulkua liikaa. Yritimme kovasti tasoittaa peliä, mutta emme onnistuneet. Ilman maalia on voittaminen mahdotonta, Dufva summasi ottelua lakonisesti.

– Pelaajat uhrautuivat tänään, sillä niin paljon he ottivat kiekkoja kroppaansa alivoimilla. Yksi teema tänään oli maalia kohti pelaaminen ja ylivoimalla se toi tulosta. Nämä ovat pieniä asioita joita piti parantaa ja nyt me onnistuimme niissä, Haapakoski kiteytti joukkueensa iltapuhdetta.

JYP ja Kärpät kohtaavat huomenna Jyväskylässä sarjan kolmannessa ottelussa. Tilanne on nyt 1-1 ja välieriin etenee neljällä voitolla.

– Uskokaa tai älkää, me koetamme voittaa. Voitto ei tule itsestään vaan se pitää ottaa, Dufva ennakoi tulevaa.

– Nollista lähdetään seuraavaan peliin, Haapakoski lopetti.