Niukkamaalinen avaus

JYPin ja Kärppien ensimmäinen puolivälieräkohtaaminen päättyi jyväskyläläisten niukkaan voittoon. Hieman nihkeästi esiintynyt isäntäjoukkue riisui vieraansa aseista tarkan puolustuspelin avulla.

Avausottelu ei antanut aivan täyttä kuvaa kummankaan osaamisesta. JYPin otteissa oli pientä kankeutta reilun viikon tauon jälkeen. Kärpät puolestaan oli syystä tai toisesta kohtuullisen laiskalla jalalla liikenteessä. Oululaisten tuttua kovaa tempoa ei näkynyt kuin ajoittain, joten viimeiselle minuutille asti nollapelissä kiinni ollut JYP-vahti Pekka Tuokkola selvisi iltapuhteestaan varsin helpolla.

– Ei ole helppo viettää alkuviikkoa ja odottaa, että kuka tulee vastaan. Meidän otteessamme oli lievää hermostuneisuutta, mutta peruspaketti oli kohdallaan, JYP-luotsi Risto Dufva sanaili.

Vieraiden ailahtelevat otteet olivat tiedossa jo etukäteen, sillä samojen ongelmien kanssa pienpetolauma on paininut läpi pitkän talven. Erityisesti tämä näkyi hyökkäyspelaamisessa, sillä oululaiset joutuivat pelaamaan paljon päätykiekoilla. Avaussyötöt jäivät hieman puolinaisiksi ja hitaiksi, ja näin hyökkääminen tapahtui liian usein seisovilla jaloilla olevan hyökkääjän kautta.

– JYP oli totutun kova. Jäähyjä jouduimme ottamaan liikaa ja lopulta taisi kaksi ylivoimamaalia kolahtaa. Pitää olla nälkäisempi ja pystyä haastamaan 5-5 -pelissä paremmin, Kärppien päävalmentaja Mikko Haapakoski kertaili parannettavia osa-alueita.

Avausmaali lamautti myös kotijoukkueen peliä

JYP tuli otteluun terävästi ja loi avauserässä useamman selkeän maalipaikan. Tilaisuuksiin nähden tulos jäi vähän puolittaiseksi, sillä ainoastaan Jani Tuppurainen onnistui yllättämään puolustajan jaloista lähteneellä laukauksellaan Tuomas Tarkin.

– Heidän puolustajansa eivät päässeet samaan vauhtiin ja päätin heti ampua siniviivan jälkeen, maalintekijä kertasi ratkaisuaan.

Nopean avausmaalin myötä myös isäntien ote hellitti hieman. Kovin kummoisiin suorituksiin ei pystynyt Kärpätkään, vaikka Lukas Kasparilla olikin erän lopulla mainio paikka tasoittaa ottelu. Laukaus maalin kulmalta päätyi kuitenkin Tuokkola suojuksien alle.

– Meillä oli omat hetkemme, mutta emme pystyneet niitä hyödyntämään, Haapakoski harmitteli.

Toinen erä jäi kokonaiskuvaltaan hyvin mitäänsanomattomaksi. Kumpikin joukkue heitteli lähinnä päätykiekkoja ja kun ajoituksiin jäi runsaasti toivomisen varaa, oli myös kokonaisuus vaatimaton. Molemmat pääsivät pelaamaan myös kertaalleen ylivoimaa, mutta jopa kunnollisten laukausten saaminen maalille oli työn ja tuskan takana.

– Aloitimme pelin hyvin ja saimme ansaitun maalin. En tiedä johtuiko siitä, mutta jotenkin peli lamaantui. Hyökkääminen lopahti ja jouduimme puolustuskannalle, JYP-puolustaja Kalle Koskinen pohti.

Tuokkola oli kohtelias vieraille

Päätöskolmanneksella Kärppien ongelmat kärjistyivät. Oululaiset olivat valtaosan erästä täysin talutusnuorassa, ja ensimmäinen kunnollinen laukaus kohti Tuokkolaa tuli vasta reilun vartin pelin jälkeen. Ennen tuota JYP oli ehtinyt siirtyä johtoon Antti Pihlströmin ylivoimaosumalla.

– Hyvin puolustava kotijoukkue on tietysti yksi syy. Pitää mennä suoraviivaisemmin kohti maalia, Haapakoski pohti hyökkäyspelin valjuutta.

Vierailijat saivat kehitettyä pientä loppukiriä. Pekka Saarenheimo oli jo lähellä kaventaa Mikko Hakkaraisen jäähyn aikana, mutta laukaus suuntautui ohi. Rangaistuksen umpeuduttua kuitenkin onnistui. Tuokkola sähläsi kiekon maalin takaa suoraan Juha Kiilholmalle, jolla oli helppo työ siirtää peliväline tyhjään verkkoon.

– Viimeinen erä lämmittää mieltä. Viimeistä virhettä lukuunottamatta ryhdikäs esitys. Taisteluilmeen ja yrityksen puolesta ei voi moittia. Peli löytää uomansa, Dufva totesi.

Tämän mainittavampia ei enää tapahtunut, jollei lasketa hetkeä aikaisemmin maalinteossa onnistuneen kärppähyökkääjän mystistä selästä taklaamisesta tullutta jäähyä peliajan päätyttyä. Pientä lämpöä ja henkistä yliotetta hakenut Kiilholma tökkäsi toki hieman takaapäin JYP-pelaajaa, mutta tilanne vaikutti lähinnä pieneltä poikittaisella mailalla tuuppaisulta keskellä jäätä.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran keskiviikkona Raksilassa.