Kärpät kiri JYPin karkumatkan kiinni

Jyväskylän JYP sai Raksilassa loistavan lähdön, kun joukkue vei avauserän nimiinsä lukemin 3-0. Kärpät kuitenkin kampesi rinnalle ja vei ottelun lopulta nimiinsä päätöserän maaleillaan.

Oulun Kärppien ja JYPin välinen ottelu vaikutti ratkenneen jo avauserän jälkeen, kun vieraat rokottivat armotta ja pääsivät kolmen maalin karkumatkalle. Kotijoukkue oli asiasta kuitenkin toista mieltä.

Kärpät myllytti peliään kärsivällisesti ja tällä kertaa työ myös palkittiin. Oululaiset saivat kirittyä johdon kiinni ja lopulta joukkue paineli ohi asti. Vieraat eivät pystyneet vastaamaan kotijoukkueen parantuneeseen tahtiin.

Oululaisten voiton avaimina olivat kärsivällinen työnteko ja painetilan luonti JYPin harvenneelle puolustuskalustolle.

JYPillä tehokas aloitus

Heti ottelun alussa nähtiin ikävä tilanne, kun Kärppien Juho Keränen kelasi Kalle Koskisen päätylautoidukseen todella kovalla vauhdilla. Puolustaja käänsi tilanteessa pahasti selkänsä, mutta Keräsen taklauksessa oli liikaa vauhtia. Koskinen loukkaantui ja poistui kaukalosta verta päästä vuotaen. Keräselle tuomio tilanteesta oli selvä, ja mies marssi päädystä ulos Kärppien saadessa taakakseen viiden minuutin alivoiman.

JYP kuittasi saamansa tilaisuuden heti, kun joukkue voitti hyökkäyspään aloituksen. Sami Vatanen sai pommittaa rauhassa ja peliväline painui verkkoon.

Erän oudoin tilanne nähtiin, kun JYP-vahti Sinuhe Wallinheimo luuli siirretyn rangaistuksen tulevan Kärpille, mutta erehtyi. Pavel Rosan kaukolaukaus kalahti kuitenkin sivurautoihin.

JYP karkasi 2-0-johtoon, kun Rosa antoi hyökkäyspäässä syötön, jonka Ossi Louhivaara katkaisi. Jyväskyläläishyökkääjä pääsi yksin läpi ja napautti kiekon ranteella räpyläkäden ylänurkkaan. Pian osuman jälkeen JYP oli lisätä karkumatkaansa, kun Tuomas Vänttinen kynäili maalin edessä. Tuomas Tarkki sai kuitenkin pelastettua tilanteen paraatitorjunnallaan.

Aivan erän lopussa vieraat saivat rangaistuslaukauksen. Muhoksen mies Jani Tuppurainen latasi ranteella ja taululle piirtyivät tylyt lukemat 3-0.

Kärppien kärsivällisyys palkittiin

Ottelun kuluessa JYPin puolustus joutui kovalle kuormitukselle, kun Koskisen loukkaantumisen lisäksi muut puolustajat joutuivat piipahtamaan aika-ajoin rangaistusaitiossa. Risto Dufva reagoi pakiston miesvajauteen Mikko Viitasen kymmenminuuttisen aikana, kun hän asetti Juha-Pekka Hytösen puolustajan tontille.

– Yksi ottelun ratkaisuista oli se, että meiltä loppuivat miehet. Koskinen sai aivotärähdyksen ja Viitanen oli kympillä, puolustajat loppuivat, JYPin Risto Dufva huokasi.

JYPin tuorein vahvistus Steve Kariya ei saanut ottelussa paljon peliaikaa ja mies haki tuntumaa aina pelikatkojen aikana. Kariya marssitettiin pelitilanteisiin lähinnä ylivoimapelissä. Vähiin käyvät miehet aiheuttivat JYP-käskijälle päänvaivaa koko ottelun ajan, kun penkiltä ei löytynyt ylimääräisiä pelaajia.

– Homma oli koko ajan vähän levotonta, kun Steve ei voinut pelata. Hän ei ole harjoitellut mukanamme. Hänellä ei ole mitään varsinaisesti rikki, mutta jalat eivät ole pelikunnossa.

– Kyllähän valmentaja haluaisi, että olisi pelaajia, joita vaihtaa. Tämmöisinä päivinä kokoonpanouudistus nousee ratkaisevaan asemaan.

Kärppien avausmaalissa avainmiehenä oli Rosa. Koko ottelun ajan näyttävästi harhautellut tshekki purjehti alueelle ja syötti Ilkka Mikkolalle. Kärppäkapteenin matala ranne poikittaisliikkeestä painui helpohkosti JYP-maaliin.

– Pavel Rosa jallittelee 60-luvun malliin. Ja hyvin ja tehokkaasti jallitteleekin, Kärppien päävalmentaja Matti Alatalo virnisti.

Oululaisten toinen osuma tuli tärkeään paikkaan heti kolmannen erän alun ylivoimapelissä. Rosa ampui b-pisteen kaarelta ja maalille noussut Teemu Aalto ronkki kiekon verkkoon. Lisää paukkui lähes heti perään niin ikään ylivoimalla. Tällä kertaa ampujana oli Aalto ja reboundin iski sisään Vesa Viitakoski.

Kotijoukkue pääsi ensimmäistä kertaa johtoon kolmannen erän puolivälissä. Mika Viinanen pyöräytti itsensä päädyn kautta hieman irti varjostajastaan ja sai lauottua kääntövedon. Maalin edessä Kristian Kuusela teki kovasti hommia ja Wallinheimo oli voimaton Viinasen vedon edessä.

Johtoasemaan päästyään oululaiset jatkoivat pelin hallintaa, mutta vieraillekin avautui muutamia tasoituspaikkoja. Pari minuuttia ennen loppua Dufva otti Wallinheimon vaihtopenkille, mutta lisämaaleja Raksilan illassa ei enää nähty ja pisteet jäivät Ouluun.

Mestarin skalpeeraus

Kärppien käskijä Matti Alatalo oli ottelun jälkeen tyytyväinen mies.

– Mestarin skalpeeraus. Erityisesti se tapa, millä se nyt tehtiin, lämmittää mieltä, Alatalo hymyili.

– Alussa halusimme liikaa. Kotiyleisölle haluamme näyttää liian paljon, menestys tulee kuitenkin eri kautta. Toisesta erästä alkaen pelasimme loistavasti.

Heikosti alkukaudelle menestynyt kärppälauma voitti viikon kaikki kolme otteluaan. Joukkueen itseluottamus onkin huimassa nousussa, sillä tehottomuus on muuttunut tehokkuudeksi.

– Paineet ovat kyllä purkautuneet. Voitot kuitenkin ratkaisevat. Reissu oli hyvin suuntaa-antava.

JYPin leirissä tunnelmat olivat erilaiset. Joukkue hävisi perjantaina SaiPalle viimeisen sekunnin osumalla ja menetti lauantaina kolmen maalin johtonsa.

– Meitä koetellaan nyt. Kaksi päivää, kaksi maalin tappiota. Joukkuetta mitataan, Dufva filosofoi.